Publicerad i: Aktuell hållbarhet

Förslaget till nytt regelverk för AP-fonderna har legat på is i snart ett år. Men regler som säkrar ansvarsfulla och hållbara pensionsinvesteringar spelar en avgörande roll när Sverige strävar efter en hållbar finansmarknad, ska implementera Agenda 2030 och klimatavtalet. Det är hög tid att regeringen plockar upp dessa delar av förslaget igen.

Det senaste året har världens länder genom FN:s Agenda 2030 enats om ambitiösa mål för en hållbar utveckling. Klimatavtalet, som träder i kraft i dagarna, sätter ribban högt genom att sträva efter att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad.

Regeringen har en hög svansföring när det gäller implementeringen av dessa avgörande överenskommelser. På hemmaplan har regeringen föreslagit att finansmarknaden ska bidra till en hållbar utveckling och har tagit flera steg framåt när det gäller nystarten av Sveriges politik för global utveckling för att säkra en samstämmig politik.

Det finns i dag en ökad medvetenhet om att finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller hållbar utveckling. Det är också allt mer erkänt att det inte råder något motsatsförhållande mellan hög avkastning och hållbarhet. Tvärtom, kan hållbara investeringar ge bättre avkastning. ”Ska man kunna leverera en bra avkastning i framtiden måste man ta in hållbarhetsaspekterna”, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för ett år sedan.

Trots dessa framsteg styrs de statliga AP-fonderna – som förvaltar mer än 1 500 miljarder kronor av svenska folkets pensionskapital – av ett omodernt och otillräckligt regelverk som säger att ”fonderna ska ta hänsyn till etik och miljö, dock utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning”.

Förra året presenterade regeringen, efter förhandlingar i riksdagens pensionsgrupp, ett förslag på nya regler, som bland annat innehöll lagkrav på att AP-fonderna ska investera ansvarsfullt och hållbart och att fonderna ska bidra till en hållbar utveckling. Men efter kritik från flera håll lade regeringen förslaget på is.

Att ett nytt regelverk är angeläget bekräftas av de upprepade exempel på hur AP-fonderna investerar i bolag som bidrar till eller direkt orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. AP-fonderna har till exempel innehav värda 36 miljarder kronor i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen. Svenska pensionssparare äger därmed fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp som är tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

Första till Fjärde AP-fondens innehav i bolag med starka kopplingar till kärnvapentillverkning har dubblerats de senaste tio åren. AP-fonderna har också investeringar i kontroversiella gruvbolag runt om i världen. Det handlar bland annat om gruvavfall som förorenar vattendrag i Indonesien, kränkningar av urfolks rättigheter i Guatemala och Colombia, och trakasserier och våld mot människorättsförsvarare i Peru. Andra AP-fonden har investeringar värda totalt cirka fem miljarder kronor i jordbruksmark. I Brasilien har fonden köpt mark av en affärsman som anklagas för att med våld fördriva lokalsamhällen.

AP-fondernas främsta metod för att påverka bolagen som de investerar i är dialoger. Men det finns stora brister i transparensen vad gäller vilka bolag AP-fonderna håller dialoger med, vilka krav som ställs på bolagen eller vad dialogerna har resulterat i. Detta gör det omöjligt för olika intressenter att granska effektiviteten i AP-fondernas påverkansarbete.

Den svenska statens skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter upphör inte vid landets gränser. Sverige har också ett ansvar för att svenska aktörers verksamhet inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter i andra länder – så kallade extraterritoriella skyldigheter. Som statliga myndigheter berör detta särskilt AP-fonderna.

I juni i år kritiserade FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Sverige för bristande kontroll av AP-fondernas investeringar. Kommittén var inte övertygad om effektiviteten i fondernas bolagsdialoger. De rekommenderar att Sverige inför obligatoriska risk- och konsekvensanalyser inför investeringar och effektiva övervakningsmekanismer för att säkra att AP-fonderna inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. Redan 2012 gav FN:s kommitté för barnets rättigheter liknande rekommendationer rörande AP-fonderna i sin granskning av Sveriges implementering av Barnkonventionens tilläggsprotokoll.

Vi uppmanar nu regeringen och riksdagens pensionsgrupp att skyndsamt lägga fram ett förslag på ny lagstiftning för AP-fondernas hållbarhetsarbete. AP-fonderna har en möjlighet att ligga i framkant och vägleda övriga branschen. AP-fonderna bör därför ges ett tydligt uppdrag att genom hela sin kapitalförvaltning främja en socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Fondernas regelverk och styrning bör garantera att investeringarna sker i enlighet med Sveriges internationella åtaganden rörande mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Ett självständigt hållbarhetsråd, med deltagande från bland annat civilsamhället och akademin, bör inrättas som en källa för omvärldsbevakning och rådgivning samt för att bistå vid granskning och utvärdering av måluppfyllelse. Insyn och transparens är centralt för att möjliggöra en oberoende granskning av AP-fondernas investeringar liksom ansvarsutkrävande.

Regeringens arbete för en hållbar finansmarknad, en samstämmig politik och för att implementera Agenda 2030 och klimatavtalet är angeläget. Ett ramverk för hållbara och ansvarsfulla investeringar av AP-fonderna borde vara en viktig hörnsten i detta arbete.

Annelie Andersson, talesperson investerings- och företagsansvar, Latinamerikagrupperna
Gabi Björsson, generalsekreterare, Afrikagrupperna
Pia Björstrand, pensionsansvarig, Klimataktion
Alice Blondel, kanslichef, Swedwatch
Julia Finér, talesperson, Emmaus Stockholm
Bo Forsberg, generalsekreterare, Diakonia
Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och skiljedomsföreningen
Rebecka Jalvemyr, kanslichef, FIAN Sverige
Josefin Lind, generalsekreterare, Svenska Läkare mot Kärnvapen
Anna Lindenfors, generalsekreterare, Amnesty International svenska sektionen
Anders Malmstigen, generalsekreterare, Svenska missionsrådet
Malin Nilsson, generalsekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
Jenny Jansson Pearce, generalsekreterare, Fonden för mänskliga rättigheter
Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen
Lisa Sjöblom, generalsekreterare, Forum Syd
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen
Andrea Söderblom-Tay, ordförande, Jordens Vänner
Christian Tengblad, samordnare, Fossil Free Sverige
Ulrika Urey, kanslichef, Fair Action

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion