Vicky Peña Gonzales kommer från den peruanska småbrukarorganisationen Confederación Campesina del Perú (CCP). År 2018 ska hon kandidera till borgmästare, och blir då den första kvinnan i sitt distrikt att ställa upp som kandidat.

– Vi kan inte sitta med armarna i kors när människor runt omkring oss drabbas av orättvisor. Vi måste kämpa för dem vars röster inte lyssnas på, säger Vicky Peña Gonzales med eftertryck medan vi gör sällskap till skolmatsalen.

Det är lunchdags på ledarskapsskolan för kvinnor i Managua, Nicaragua. En skola som arrangeras av småbrukarnätverket La Vía Campesinas latinamerikanska gren Cloc och som Latinamerikagrupperna är med och finansierar.

Skolans kök ligger ute i den grönskande trädgården och i direkt anslutning ligger en stenbelagd pergola som också fungerar som matsal. Platsen är sval och när vi avslutat vår lunch dröjer vi oss kvar för att prata. Vicky Peña Gonzales är en av åttio kvinnor från Latinamerika och Karibien som deltar på utbildningen. Hon är 32 år gammal och kommer från regionen Piura i Peru. Inom kort ska hon kandidera till borgmästare, och blir då den första kvinnan i sitt distrikt att ställa upp som kandidat.

Kampen för småbrukares rättigheter

Vicky Peña Gonzales har varit engagerad i den nationella småbrukarorganisationen Confederación Campesina del Perú (CCP) i närmare sex år. Regionen hon kommer ifrån är en av de som drabbats hårdast av den senaste tidens vattenbrist. En situation som hon menar har förstärkts av statens försummelse. Hennes besvikelse går inte att ta miste på:

– Regeringen underlättar för de privata företagen med bevattningssystem och ger dem tillgång till mark. Varför stödjer de inte oss kvinnor på landsbygden, vi som föder världen?

Hon berättar att få av regionens småbrukare de senaste åren har kunnat leva av sitt jordbruk. Utlovat statligt stöd har uteblivit och många har hindrats av militären från att ta sig till de vattenkällor som de har rätt till.

Utbildning som fördjupat kunskapen

Vicky Peña Gonzales är nöjd med ledarskapsutbildningen som hon menar har gett henne fördjupad kunskap i flera olika teman, framför allt matsuveränitet och feminism.

– I det politiska samtalet diskuteras bara matsäkerhet, men då pratar vi endast om att mätta magen. Matsäkerhetsbegreppet har gett upphov till genmanipulerade grödor, patenterade fröer, växtgifter och gynnar bara de stora multinationella företagen, säger hon.

Ökad kunskap om begreppet matsuveränitet har öppnat hennes sinne och inspirerat henne till att tro att förändringar för kontinentens småbrukare är möjliga.

– Den här utbildningen kommer att hjälpa mig i mitt arbete för att skydda våra fröer och stödja det traditionella, varierade jordbruket.

Stöd till landsbygdens kvinnor och unga

I sitt nuvarande yrke som biträdande borgmästare arbetar Vicky Peña Gonzales bland annat med ungdomar. Nu senast i ett genusprojekt.

– Många säger att ungdomar är lata. Att de inte bidrar till samhället. Men när jag reser runt i regionen ser jag att det saknas politiska initiativ för våra ungdomar. Ungdomarna på landsbygden är dubbelt, om inte trefaldigt utsatta. Utanför städerna är jordbruket den enda inkomstkällan. När den arbetsmöjligheten saboteras av stora multinationella företag, och av den egna regeringen som gynnar de privata företagen, vilket öde väntar då våra ungdomar? Att migrera till staden? Att överge sin mark och sitt ursprung?

När jag frågar Vicky Peña Gonzales som kommer att kandidera till borgmästare under 2018, om vad hon ser som den viktigaste frågan att adressera, svarar hon utan att tveka:

– Jag skulle investera i unga, kvinnor och barn. Många politiker gör bara materiella investeringar. Om vi inte investerar i våra ungdomar kommer samhället att urholkas och bli lika kallt som väggarna i de fängelser där de unga vi inte satsar på är dömda att hamna, säger hon och fortsätter:

– Kvinnor och ungdomar behöver politisk skolning, liknande denna utbildning, där de får metoder för att försvara sina mänskliga rättigheter, sin mark och sina fröer. Vi måste se till att kvinnors rättigheter efterlevs; att kvinnor inte utsätts för våld och förtryck, samt att de får rätt till sin sexualitet och till preventivmedel.

Kvinnornas dubbla kamp

Vicky Peña Gonzales engagemang för rättvisa tog fart när hon deltog på en liknande ledarskapsskola för sex år sedan.

– Hade jag känt till min kapacitet då, hade jag redan varit Perus president vid det här laget, säger hon skämtsamt och skrattar.

Hon berättar att hennes egen politiska resa har varit både lång och svår. Att som kvinna anta en ledarposition är en kamp i dubbel bemärkelse. I början var hennes mamma emot att dottern lämnade sin man och sitt barn under flera dagar varje månad. Och Vicky Peña Gonzales berättelse är inte unik. Av de kvinnliga ledarna hon känner är de flesta antingen ensamstående, separerade eller skilda.

Samtidigt är småbrukarnas kamp för vatten och mark både hård och farlig. När hon berättar att en borgmästare nyligen mördats i regionen frågar jag henne om inte riskerna fått henne att överväga sin kandidatur.

– Nej, inte längre. Om jag dör, dör jag i kampen och för det jag tror på, svarar Vicky Peña Gonzales.

Text och foto: Sori Lundqvist, kommunikatör Latinamerikagrupperna

 


Latinamerikagruppernas samarbete med Cloc/La vía Campesina

En stor del av Latinamerikas befolkning lever i fattigdom, många bor på landsbygden och en majoritet är kvinnor.
Latinamerikagrupperna tror att det går att minska fattigdomen; om människor får mer inflytande över sina liv och sin framtid. Därför stödjer Latinamerikagrupperna projekt som stärker kvinnors möjlighet att delta i det offentliga livet.
Under 2016 finansierade Latinamerikagrupperna bland annat en ledarskapsskola för kvinnor som arrangerades av La vía Campesinas latinamerikanska gren Cloc, Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones del Campo.

Ditt stöd behövs

Ge fler kvinnor möjlighet att utbilda sig, organisera sig och försvara sina rättigheter som kvinnor, småbrukare och urfolk.

Du kan:

  • Sms:a ”LA” till 72980 och bidra med 50 kronor.
  • Sms:a ”LA 100” till 72980 och bidra med 100 kronor.
  • Sms:a ”LA 150” till 72980 och bidra med 150 kronor.

Ge ett valfritt stöd på vårt 90-konto: PG: 90 1017-4

Swish:a ett valfritt stöd

  • Vårt Swishnummer: 1239010174. Skriv ” Kvinnokraft” i fritexten.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

SCHYSST JUL 2023!

Latinamerikagrupperna deltar på SCHYSST JUL 2023: Schysst Jul är en julmarknad och erbjuder mer än rättvisemärkta och ekologiska julklappar. Här hittar du allt från egentillverkade kläder till smakrika kryddor. Genom att köpa dina julklappar här stöttar du organisationer och företag som arbetar med mänskliga rättigheter och miljöfrågor.     Julmarknaden är en samlingsplats för oss […]

· Nyheter, Evenemang

Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!

Kom och få inspiration från folkrörelser och kreativa skapare runt om i världen. Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!     Den växande förstörelsen av miljön oroar allt fler. För att stoppa förstörelse av vår livsmiljö behöver vi förutom fakta och argument även verktyg för att kunna inspirera andra. Det är bara när vi blir […]

· Nyheter

Panelsamtal på SocForum 2023 på ABF-huset

Under Socialistiskt Forum 2023 på ABF-huset Stockholm deltar Latinamerikagrupperna i panelsamtalet ”Lärdomar från Chile: Välfärd och Demokrati” genom vår styrelseledamot Adolfo Ovalle. Syftet är att fördjupa vår förståelse för de politiska och ekonomiska förändringar som skedde i Chile under diktaturen och att dra lärdomar som kan vara till nytta för Sverige i en tid där […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av delegation från Guatemalas urfolks-och civilsamhällesorganistioner

Urfolk i Guatemala och grupper av civilsamhället uppmärksammar panoramat av landet och riskerna för en kupp och ett demokratiskt sammanbrott.  Den 22 november besöker en delegation av Guatemalas urfolks-och civilsamhällesorganisationer Sverige för att berätta om den nuvarande situationen i landet på spanska och svenska. 22 november kl 18.00 Solidaritetshuset i Stockholm     Evenemanget är […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron)

Mellan den 1-2 november deltog Latinamerikagrupperna på två föreläsningar med representanter från UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron). Jordens Vänner som har UDAPT som partnerorganisation, bjöd in dem till Sverige för en serie föreläsningar. De har i trettio år kämpat mot oljeföretaget Texaco-Chevron och står längst fram i kampen för ett rättvist internationellt […]

· Reportage, Nyheter

AW-kväll: Sveriges orena händer i Latinamerika

Hur kommer det sig att enorma oljeutsläpp och avskogning av det som ofta kallas jordens lungor går ostraffat förbi, och fortsätter att ske än idag? Och vad har vår svenska allmänna pension med det att göra?   Latinamerikagrupperna välkomnar till en AW-kväll med engagerande samtal, musik och mingel. Kvällen börjar kl 17:30 med en välkomstdrink […]

· Nyheter, Evenemang

Latinamerikagruppernas nya styrelse

Det är på tiden att vi i Latinamerikagruppernas styrelse, som valdes in i juni, presenterar oss själva publikt. Så hej alla medlemmar och andra följare! Den nya styrelsen består av (från vänster): Adolfo Ovalle, styrelseledamot. Viktor Andersson, styrelseledamot. Catalina Rodríguez Näsman, ordförande. Laureano Arroyo Boström, styrelseledamot. På nästa bild har vi Siim Prääts, viceordförande, som […]

· Nyheter

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Reportage från Ecuador och CONAIE

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Amanda Persson har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie, och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av sitt efterarbete delar hon med sig av foton och upplevelser under sin […]

· Reportage, Nyheter

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning!

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning! Latinamerikagruppernas praktikanter från kursen Global Rättvisa på Biskops-Arnö Folkhögskola har varit på praktik i Brasilien hösten 2022. Under praktiken har de jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation:  Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av efterarbetet anordnar […]

· Reportage, Nyheter, Evenemang