Maja Heide gör praktik genom Latinamerikagrupperna hos en småbrukarorganisation i Paraguay och bor på landsbygden i en paraguayansk familj.

Solen ligger rakt på mitt fönster, som egentligen bara är två plåtluckor, och det är varmt fastän klockan bara är sju. Jag stiger upp och hittar min paraguayanska familj drickandes mate bakom huset. Jag har fortfarande inte helt tagit till mig denna morgonrutin, te som dricks med metallsugrör, då det kokheta vattnet som hela tiden hälls på ur en termos ger mig fler brännskador än njutbara upplevelser. Jag gör de sällskap men har med mig en kopp ljummet kaffe. Vi pratar om byn, om Sverige, om de kommer hälsa på mig i framtiden och att det i så fall måste vara under sommaren, om våra nya praktikantplaner på att resa runt i landet.

Efter frukost ger jag mig iväg bort till doña Hilda, Julians värdmamma tillika drivande i kvinnornas organisering i byn. Tio minuter senare har den stekheta solen försvunnit, mitt ute på en liten lerväg mellan två enorma sojafält kommer mullret och regnet. Åska och skyfall. Kamera, mobil, block och penna har jag opraktiskt nog i en tygpåse. Jag slänger in den under tröjan, tar skorna i handen och halvspringer i redan stora pölar. Det går inte speciellt fort för vägen blir snorhal på bara några sekunder. Vid första huset efter fälten slänger jag mig in under ett stort mangoträd men ropas in på verandan.

Hos doña Vicky, som jag aldrig träffat förut, får jag en stol under tak och sällskap att vänta ut regnet med. Hon vet redan var jag bor men inte vad jag gör här och medan regnet drar undan berättar jag om mig och vår praktik och hon om sin familj och hur hon pendlar mellan byn och storstaden Ciudad del Este. När hönsen och ankorna kommer ut på gårdsplanen vågar jag mig vidare, genomblöt och smutsig av lera som skvätte upp när jag sprang. Jag promenerar förbi ett alldeles nyskördat sojafält. Fälten som var ett enda stort grönt hav när vi kom till byn har besprutats med avlövningsmedel, vissa skiftar i gult, andra är helt torra av giftet, det här är tomt.

En moped saktar in, erbjuder skjuts. Vi kommer snabbt fram och kranen ute på gården kommer väl till pass, jag är lerig upp till knäna. Nytvättad och med lånad torr tröja får jag så göra en intervju med Hilda. Om kvinnornas organisering mot machismon, mot sojan, för rätten till mark och ett värdigt liv som småbrukare. På vägen tillbaka slipper jag regn och traskar förbi trähusen där folk vinkar och hälsar, hundar skäller, kor betar, blommor, träd och fält där det odlas bönor, majs och manioka. Jag känner mig alltid lite som en attraktion när jag promenerar runt i byn, dels för att jag syns så väl som främling, dels för att alla andra kör moppe.

Jag svänger förbi Silvia, en vän som också lovat en intervju, den här om ungdomarnas organisering. Silvia är 15 år och har redan varit aktiv i Conamuri (kvinnoorganisation för småbrukare och urfolk tillika vår värdorganisation i landet) i flera år. Hon är lite nervös men är samtidigt van att prata, vet vad hon vill säga, är säker på att kampen kommer föra med sig en framtid härute, att de inte tänker ge upp och låta sojan ta över. Efter intervjun dricker vi tereré, precis som mate fast med isvatten och därmed utan risk för brännskador.

Text och foto: Maja Heide

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter