När jag bestämde mig för att åka ut och resa i Latinamerika hade jag en önskan om att få möjlighet att lära känna några av de småbrukar- och urfolksorganisationer som Latinamerikagrupperna samarbetar med för att, i praktiken, bättre förtydliga och förstå kopplingen mellan det som våra samarbetsorganisationer gör i Latinamerika och det arbete som kansli, styrelse och aktivister gör i Sverige.

I onsdags hoppade jag och min vän Matilda på en buss som skulle ta oss från Mendoza ut på den argentinska landsbygden och staden Jocolí där vi mötte upp representanter från organisationen Movimiento Nacional Campesino Indígena (MNCI) som Latinamerikagrupperna samarbetar med genom CLOC/La Vía Campesina. MNCI är en nationell folkrörelse av småbrukarorganisationer från stora delar av landet och består av totalt 21,000 familjer och är uppdelat i olika regioner. Diego Montón och Francisco García tog emot oss väl. Vi åkte ut till deras agroekologiskola i Mendoza-regionen. Denna skola har funnits sedan 2011 och var den tredje som startades av MNCI. Agroekologiskolan tar emot runt 60 elever per år i olika åldrar. Deltagarna är på skolan en vecka i månaden och under övriga veckor används de teoretiska verktygen de fått på skolan i praktiken. För tillfället var det inga deltagare där, men vi fick möjlighet att träffa två personer som gått på skolan tidigare och höra om deras upplevelser.

 

Vi fick också möjligheten att besöka ett flertal småbrukare som samlats för ett möte. Vi fick höra om deras situation och de problem som de stöter på som småbrukare i regionen. Efter att ha samtalat om Latinamerikagrupperna, UST (Unión de Trabajadores Rurales Sin Tierra de Mendoza, den basorganisation som dessa småbrukare tillhör) och MNCI, så fick vi följa med ut på deras odlingar där det bland annat odlades tomater, meloner av olika slag, zucchini och butternut squash. Marken tillhörde tidigare ett företag som inte använde den till något. Småbrukarna har haft marken i några säsonger nu, men detta var andra säsongen med bördig mark på grund av dess tidigare skick.

Mendoza-regionen är oerhört torr med väldigt lite regn men ligger nära Anderna och i höjd med Santiago på andra sidan bergen. Tack vare dess läge kan isen som smälter från Anderna användas till att vattna jordbruksmarkerna. Bevattningssystemet kontrolleras dock inte av småbrukarna själva, och som följd är det endast 3% av markerna i området som har rätt till detta. Av dessa 3% är 40% i privata händer och används inproduktivt. Av den anledningen har många småbrukare boskap istället för grödor, dessutom har många av småbrukarna kriminaliserats och företagen har en stor roll i detta. En av dessa småbrukare är Pablo Sarmiento, som fått kämpa länge för sin mark och haft många konfrontationer med polisen. För snart ett år sedan sköts hans son i benet i konfrontation med polisen som försvarade några spanska företag som ville ta över marken.

Efter att ha avnjutit lunch hemma hos Diego och hans familj och fått lära oss mer om deras och fyra andra familjers kollektiva ekonomi (economía comunitaria) så begav vi oss mot MNCIs lokala tomatfabrik och radio. Medan kvinnorna som arbetade där berättade om fabriken hjälpte vi till att skala och konservera tomater på burk som sedan säljs vidare på marknader och lokala butiker. Därefter fick vi en rundtur på den lokala radion Radio Tierra Campesina för människorna i regionen. Radion används ofta som den primära informationskällan här på landsbygden. De sänder dygnet runt och har dagligen program, både live och inspelade, på teman som matsuveränitet med olika gäster.

Någonting av det första som vi fick höra när vi mötte upp Francisco var hur de såg på Latinamerikagrupperna som en vän och samarbetsorganisation som bryr sig, och inte som en finansiär med en lång kravlista. Att höra dessa fina ord om en förening som står mig väldigt nära känns så otroligt bra och inspirerande, jag är oerhört glad över att få vara en del av Latinamerikagrupperna och ha möjligheten att besöka våra samarbetsorganisationer för att lära mig mer om dem och vad vi som medlemmar bidrar till sant för att berätta om det arbete som föreningen och vi aktivister gör här i Sverige. Vi återvände till Mendoza trötta men oerhört inspirerade och tacksamma över att MNCI velat ta emot oss och berätta deras erfarenheter om vad som händer när företags intressen sätts högst upp på agendan.

Text: Evelina Sartori Valck, aktiv i Uppsala lokalgrupp och tidigare kanslipraktikant

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter