Över 500 småskaliga jordbrukare, konsumenter och aktivister möttes i Rumänien under den andra europeiska konferensen för matsuveränitet. Latinamerikagrupperna var på plats för att knyta nya kontakter och bli en del av den växande Nyéléni-rörelsen i Europa.

Medan solen sänker sig bakom husknutarna plockas mer och mer lokalproducerad mat från Europas alla hörn fram på det långa bordet. Konferensens första kväll inleds med en dignande buffé. Där finns hårdbröd från Sverige, dadlar från Turkiet, getost från Rumänien och oliver från Frankrike. Hundratals människor ringlar i en lång kö för att smaka på de europeiska delikatesserna.

När det första europeiska mötet för matsuveränitet hölls i Österrike för fem år sedan var bara några enstaka svenskar på plats. När mötet nu hålls för andra gången, i Cluj Napoca i Rumänien, har intresset växt betydligt.

Från Sverige deltar sexton personer från åtta olika organisationer, bland annat Latinamerikagrupperna, FIAN och Nordbruk, den svenska grenen av Via Campesina.

– Intresset för matsuveränitet har aldrig varit större – vare sig i Sverige eller i Europa. Det känns som ett steg i rätt riktning att vi är här, säger Lisa Persson, styrelseledamot i Latinamerikagrupperna som är på plats under konferensen tillsammans med föreningens aktivister Fanny Rölander och Lotta Palm.

Rörelsen växt på fem år

På plats på konferensen finns över 500 deltagare från 40 olika länder. Det är småskaliga jordbrukare, ursprungsfolk, konsumenter, forskare, journalister, miljörörelser och människorättsorganisationer, som alla delar med sig av erfarenheter från sina respektive länder om hur de arbetar för att förändra vårt matsystem.

Här hörs berättelser om migranters usla arbetsvillkor på fälten, bönders kamp för att kunna leva på sitt jordbruk, GMO-grödor som förstör den biologiska mångfalden och myndigheter som säljer ut mark till multinationella företag. Men också berättelser om människor som nu går samman för att bygga alternativen.

Det är tydligt att mycket har hunnit hända under de fem år som passerat sedan det senaste mötet. Kunskapen har växt och nätverkandet mellan organisationer och länder har ökat. Intresset för Community Supported Agriculture (CSA) – där konsumenter går in och delar på kostnaden och risken tillsammans med jordbrukaren – har exploderat över Europa.

– Allt fler vill sätta producenter, distributörer och konsumenter främst i livsmedelssystemet, istället för företagen och marknaden, säger Fanny Rölander.

Men det har också varit tuffa motgångar för Europas 12 miljoner jordbrukare, varav den största delen – 90 procent – är småskaliga jordbrukare som är under konstant attack. De senaste fem åren har 20 procent av de småskaliga jordbrukarna försvunnit i Europa. I Östeuropa är orsaken ofta landgrabbing.

Khalid Khawaldeh från Jordanien, som deltog på mötet, slogs av hur lika situationen ser ut för småbrukare världen över.

– Vi brukar vanligtvis uppfatta den västerländska världen som fienden eftersom det är därifrån många av storföretagen kommit ifrån som utsatt oss för kolonisering. Men när jag kommer hit förstår jag att även småbrukare i väst drabbas hårt av samma företag. Därför kan de inte vara våra fiender utan måste vara våra vänner och allierade, säger han.

Samarbete vägen framåt

Vi i Latinamerikagrupperna har under många år stöttat våra samarbetsorganisationers arbete för matsuveränitet och agroekologi i Latinamerika. Samtidigt har vi till stor del saknat förmågan att bjuda igen vad gäller goda exempel från Sverige, kunskap om det svenska jordbruket och situationen för vårt lands småbrukare. Vårt fokus har legat på att enbart hjälpa till och bygga en stark matsuveränitetsrörelse i Latinamerika – inte i Sverige. Men detta är på väg att förändras.

– 40 procent av den mark vi i EU använder för att producera vår mat ligger idag utanför EU. Det är helt ohållbart att vi gör oss beroende av andra länders mark för vår matproduktion. Därför måste vi agera även på hemmaplan och förändra både vår produktion och vår konsumtion, säger Lisa Persson.

Något mycket spännande var att vi i Latinamerikagrupperna och de andra svenskarna träffade våra motsvarande organisationer i Norge och Danmark. Vi har inte haft något samarbete tidigare men planerar nu att ordna ett gemensamt nordiskt Nyéléni-möte för matsuveränitet.

– Den här resan har blivit startpunkten för att börja samarbeta mer med andra organisationer för matsuveränitet i Sverige och Europa. Tillsammans blir vi en starkare röst, säger Lotta Palm.

Text och foto: Lisa Persson

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Guatemala: Fragment av sanning: Lidande, letande och helande

I denna dokumentärserie i tre delar möter vi personer och eldsjälar som på olika sätt delar kampen för rättvisa och sanning efter den väpnade konflikten i Guatemala 1960-1996.  Trots att snart 30 år har gått sedan fredsavtalet signerades är konfliktens närvaro fortfarande påtaglig, inte minst i regionen Ixil som var hårt drabbad. Genom intervjuer berättar […]

· Reportage, Nyheter

SCHYSST JUL 2023!

Latinamerikagrupperna deltar på SCHYSST JUL 2023: Schysst Jul är en julmarknad och erbjuder mer än rättvisemärkta och ekologiska julklappar. Här hittar du allt från egentillverkade kläder till smakrika kryddor. Genom att köpa dina julklappar här stöttar du organisationer och företag som arbetar med mänskliga rättigheter och miljöfrågor.     Julmarknaden är en samlingsplats för oss […]

· Nyheter, Evenemang

Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!

Kom och få inspiration från folkrörelser och kreativa skapare runt om i världen. Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!     Den växande förstörelsen av miljön oroar allt fler. För att stoppa förstörelse av vår livsmiljö behöver vi förutom fakta och argument även verktyg för att kunna inspirera andra. Det är bara när vi blir […]

· Nyheter

Panelsamtal på SocForum 2023 på ABF-huset

Under Socialistiskt Forum 2023 på ABF-huset Stockholm deltar Latinamerikagrupperna i panelsamtalet ”Lärdomar från Chile: Välfärd och Demokrati” genom vår styrelseledamot Adolfo Ovalle. Syftet är att fördjupa vår förståelse för de politiska och ekonomiska förändringar som skedde i Chile under diktaturen och att dra lärdomar som kan vara till nytta för Sverige i en tid där […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron)

Mellan den 1-2 november deltog Latinamerikagrupperna på två föreläsningar med representanter från UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron). Jordens Vänner som har UDAPT som partnerorganisation, bjöd in dem till Sverige för en serie föreläsningar. De har i trettio år kämpat mot oljeföretaget Texaco-Chevron och står längst fram i kampen för ett rättvist internationellt […]

· Reportage, Nyheter

AW-kväll: Sveriges orena händer i Latinamerika

Hur kommer det sig att enorma oljeutsläpp och avskogning av det som ofta kallas jordens lungor går ostraffat förbi, och fortsätter att ske än idag? Och vad har vår svenska allmänna pension med det att göra?   Latinamerikagrupperna välkomnar till en AW-kväll med engagerande samtal, musik och mingel. Kvällen börjar kl 17:30 med en välkomstdrink […]

· Nyheter, Evenemang

Latinamerikagruppernas nya styrelse

Det är på tiden att vi i Latinamerikagruppernas styrelse, som valdes in i juni, presenterar oss själva publikt. Så hej alla medlemmar och andra följare! Den nya styrelsen består av (från vänster): Adolfo Ovalle, styrelseledamot. Viktor Andersson, styrelseledamot. Catalina Rodríguez Näsman, ordförande. Laureano Arroyo Boström, styrelseledamot. På nästa bild har vi Siim Prääts, viceordförande, som […]

· Nyheter

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Reportage från Ecuador och CONAIE

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Amanda Persson har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie, och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av sitt efterarbete delar hon med sig av foton och upplevelser under sin […]

· Reportage, Nyheter

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning!

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning! Latinamerikagruppernas praktikanter från kursen Global Rättvisa på Biskops-Arnö Folkhögskola har varit på praktik i Brasilien hösten 2022. Under praktiken har de jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation:  Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av efterarbetet anordnar […]

· Reportage, Nyheter, Evenemang