Efter fem månader i Colombia reser jag tillbaka till Sverige med en ryggsäck fylld av nya upplevelser, kunskaper och relationer. Jag har varit där som praktikant hos organisationen Coordinador Nacional Agrario (CNA), som är en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Colombia.

Min handledare var av den bestämda uppfattningen att den som vill förstå något om småbrukares och urfolks situation och kamp inte kan sitta på ett kontor och samla damm. Så mina månader i landet spenderade jag resandes mellan olika landsbygdsområden som bjöd på varierande äventyr. Exempelvis har jag räknat insekter på baljväxter på en agroekologisk gård. Jag har bott och följt med guldgruvearbetare i deras vardag. Jag har tillverkat traditionella läkemedel i kokaodlingens centrum. Jag har deltagit i ledarskapsskola med småbrukare från hela landet. Jag har pratat machokultur med landsbygdsfeminister och skrivit slagord med MR-aktivister. Och jag har druckit oräkneliga koppar sött kaffe med organiserade småbrukare. Jag har också insett att trots att alla förutsättningar finns att leva gott av Colombias bördiga jordar, står det globala ekonomiska systemet på många sätt i vägen för ett värdigt liv på landsbygden. Men de småbrukare, urfolk och aktivister som tillsammans utgör CNA orkar och vågar stå upp för sin rätt att leva som de gjort i generationer.

Ett av de ständigt återkommande samtalsämnena i min omgivning under praktiktiden var fredsavtalet mellan regeringen och Farcgerillan. Trots att få trodde att det skulle innebära det definitiva slutet på den fem decennier långa konflikten, rådde en chockartad stämning när beskedet kom i oktober månad att det colombianska folket röstat ner avtalet. Dagen för omröstningen samlades människor på torgen under parollen ”Sí a la paz!” – “Ja till freden!” och feststämning rådde tills dess att resultaten från de olika regionerna ramlat in. Sakta sjönk det in hos folksamlingen att landets befolkning inte givit sitt godkännande till avtalet. Det kändes som att torget där jag befann mig sveptes in i en grå filt när tårar rann ner för kinder, fredsflaggor rullades ihop och ingen förstod vad som skedde. Men bara några dagar senare hade man lyckats mobilisera tiotusentals människor som gav sig ut på gatorna för att manifestera att freden fortfarande var möjlig.

Med risk att kliva rakt ut i de djupaste klyschorna så kan jag omöjligt sammanfatta mina månader i Colombia utan att nämna att min största behållning av resan är de människor jag fått chans att träffa och lära känna. Alla som släppt in mig i sina hem och hjärtan och delat med sig av historier om förtryck, motstånd, politiska framgångar och drömmen om att leva i fred. Att lära mig om deras kamp för social rättvisa är något av det största, roligaste och jobbigaste jag har varit med om. Tack Latinamerikagrupperna för chansen att vidga mina vyer och tack Colombia för allt du lärt mig och för insikten att så mycket återstår att förstå!

Karin Lidström, praktikant hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation CNA under hösten 2016 och våren 2017

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Krönika

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Krönika

En Pandemi som blottar en hel kontinent

Gästkrönika av David Gutierrez Arvidsson, M.A. i Diplomati och Internationella Relationer med inriktning inom Latinamerikastudier och Återuppbyggnad av städer efter konflikter från Seton Hall University, USA.

· Krönika

Livet går vidare i Colombia

Universitetslektorn Maria Deldén gästskriver om Colombia och fredsavtalet som alltjämt har en central plats i landets politik och på befolkningens läppar.

· Krönika

Vårt motstånd ska inte förminskas

Det har i vanlig ordning varit ett tufft år för kvinnor världen över. Jag kommer alltid minnas när mina sociala medier-flöden fylldes av mina vänners vittnesmål av att ha upplevt sexuella trakasserier och våld, hur vi skrollade oss igenom dagarna, fylldes av ilska och systerskap, av bottenlös sorg och brinnande kamplust om vartannat.

· Krönika

Tillsammans skapar vi den framtid vi behöver

Evelina Sartori Valck och Linn O’Connell skriver om sin tid på de Jordlösa rörelses (MST) skola Florestan Fernandes i Brasilien.

· Krönika
Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

”Halleluja, vi har blivit räddade av den vite mannen”

Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

· Krönika
La Via Campesinas slutmarsch i Bilbao i juli 2017. Foto La Via Campesina

Rörelsen som växer för att förändra världen

I veckan avslutade La Via Campesina – den globala rörelsen för småbrukare, urfolk och lantarbetare – sin sjunde internationella konferens som denna gång hölls i Baskien. 500 delegater från 72 länder deltog för att representera de 200 miljoner människor som ingår i detta globala nätverk.

· Krönika
Foto: Sori Lundqvist

En kommunikatörs bokslut

Efter sex år på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm fick vår kommunikatör Sori Lundqvist möjligheten att under ett års tid arbeta på kontoret i Ecuador. Nu är året snart över och i denna krönika gör hon ett symboliskt bokslut.

· Krönika

Internationell solidaritet stärker kampen

Latinamerikagruppernas verksamhetsledare Markus Malm och programhandläggare Marlene Sosa Mercado befinner sig i Colombia under första maj för att delta i småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesinas kongress med representanter från hela Latinamerika.

· Krönika

I sojafälten: ”Doften av gift är stark och väldigt obehaglig”

Jag har nu varit nästan tre månader i byn Limoy II i Alto Paraná i östra Paraguay, i gränslandet till Brasilien. För att komma till byn från närmaste motorväg måste man åka ca 25 minuter genom det så kallade ”Mar de Soja”, ett hav av enbart genmodifierad soja – den enda sortens hav det kustlösa landet Paraguay har att erbjuda.

· Krönika