Latinamerikagrupperna

Klimatvalet är ett upprop för ett fossilfritt och hållbart Sverige. Din insats behövs.

Vi måste få fart på omställningen, omvandla klimathotet och oron till konstruktiva initiativ! Därför håller vi inom ramen för KlimatSverige på att starta upp kampanjen Klimatvalet. Just nu tas initiativ på olika orter för att påskynda omställningen till ett hållbart och fossilfritt Sverige. Kanske din lokalgrupp eller förening vill ägna lite av sitt engagemang i klimatfrågan. Med många små insatser på många platser kan vi tillsammans bli en rörelse som gör skillnad. Diskutera det gärna med gruppen! Är du en talesperson, kan du prata med några vänner och kollegor för att bilda en klimatgrupp. Du och lokalgruppen behövs!

Registrera er på nätverket KlimatSveriges hemsida: http://klimatsverige.se/klimatvalet/, där alla grupper kommer att synliggöras. På sidan finns också en påverkanshandbok, fylld med tips och utkast på medborgarförslag, en lokal partienkät om klimatpolitiken, debattartiklar mm. Allt för att göra det lätt att driva på för omställning, hållbarhet och gröna jobb. Läs mer om initiativet här eller i bifogad fil.

Omställningen ger oss möjligheten att skapa en bättre värld att leva i. En värld utan avgaser och smog, utan smutsig olja och kol, utan ödelagd natur och miljö. En hållbar, fossilfri och rättvis värld där alla människor ges bättre förutsättningar att leva och komma till sin rätt. Dit kan vi nå tillsammans.

Har du frågor, hör gärna av dig!

Pontus Björkman, engagerad i Klimatvalet för Latinamerikagrupperna

Bakom initiativet står än så länge: Klimataktion, Jordens Vänner, Nätverket Gemensam Välfärd, Latinamerikagrupperna, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Skiftet, Färnebo Folkhögskola, PUSH Sverige och Fossil Free Sverige


Bakgrund

Det går snabbt nu. Skrämmande fort! Nästan lika fort som Trumps twittrande. År 2016 blev ännu ett rekordvarmt år globalt sett. Nu har 15 av de varmaste 16 år som uppmätts inträffat sedan 2001. I Arktis har temperaturen varit 20 grader högre än normalt. I Antarktis växer en spricka som väntas skapa ett isblock större än Öland och Gotland tillsammans. I förlängningen kan hela ishyllan lossna, vilket på sikt kan bidra med en decimeters havsnivåhöjning. Uppvärmningens effekter ser vi även i form av rekordstora översvämningar, torka, superstormar och skogsbränder. Och som vanligt drabbas människor i sårbara miljöer hårdast av väderkatastrofer och klimatförändringar. I Anderna smälter det viktiga sötvattnet bort. Amazonasregionen drabbas av torka. I Centralamerika blir orkanerna kraftigare. Småjordbruket försvåras när vädret förändras. Vid kusterna och i Karibien minskar fisket, då havsvattnet blir varmare. Dessutom skapar exploateringen av olja, kol och gas stora skador i ursprungsfolks territorier och runt om i Latinamerika. Lyckas vi inte minska utsläppen kraftigt nu riskerar stora områden på jorden att bli obeboeliga för människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *