La Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador (CONAIE) organiza cada fin de semana una escuela político juvenil itinerante en el país, con apoyo financiero de Solidaridad Suecia-América Latina (SAL). Este fin de semana la escuela se asentó en la costa y reunió a indígenas Puna, Manta y Huancavilca.

-¿Quién habría pensado que Obama llegaría a ser presidente? ¿O Rafael Correa? Ellos son de carne y hueso, igual que ustedes. Ustedes también se pueden convertir en presidentes, dice José Renzo, usando una boina negra y gafas de sol polarizadas, mientras mira fijamente a los jóvenes indígenas de la costa ecuatoriana.

Alrededor de 25 personas, la mayoría jóvenes, se han reunido este fin de semana en un edificio municipal de concreto cuyo techo de metal sirve como protección contra el fuerte sol de la costa del Pacífico. Después de los discursos de apertura y de bienvenida se llevan a cabo dinámicas de grupo y juegos para que los participantes se conozcan. Esto ayuda a romper el hielo y causa diversión y grandes
sonrisas.

Tanto los momentos divertidos como la posibilidad de hacer nuevos amigos fueron los motivos originales por los que Rumi Yumbay, hoy líder nacional de las juventudes indígenas de Ecuador, se interesó en la escuela política.

-Al principio yo vine solamente para encontrarme con amigos y divertirme. Pero luego me interesó más la política, dice Rumi Yumbay.
Después de los juegos se hace un análisis de la situación mundial. El capitalismo es denunciado y cuestionado como modelo económico. Se pide a los participantes que reflexionen críticamente sobre su propia educación y la visión del mundo implícita en la política educativa.

La escuela política se creó cuando la CONAIE se dio cuenta de que muchos líderes indígenas carecían de ideología política. Esto provocaba que fueran fácilmente cooptados por el presidente Rafael Correa.

Es decir, bastaba con ofrecerles un puesto en el gobierno o en una agencia gubernamental para que se convirtieran en instrumentos del gobierno. Como consecuencia los líderes indígenas perdieron la lealtad hacia sus bases, explica Rumi Yumbay.

Otra participante de la escuela es Diana Mantua, líder de la localidad Las Tunas, en la provincia de Manabí. Ésta es la primera vez que ella participa. Diana considera que la escuela política es importante para la formación de líderes y para la defensa de las comunidades indígenas.

-He obtenido nuevas ideas y he aprendido a defender nuestros territorios, dice Diana Mantua. Para la cena todos ayudan a preparar un platillo con almejas. La velada está llena de discusiones políticas informales, así como gente tocando la guitarra y cantando. Al día siguiente se evalúa el fin de semana y se pone fecha para la próxima reunión.

Texto e imagen: Lari Honkanen

Traducción: Mónica Hernández Rejón

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter