Latinamerikagrupperna

Under hösten 2016 arrangerades en ledarskapsutbildning i Nicaragua av småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina som medfinansierades av Latinamerikagrupperna. Syftet med utbildningen var att stärka kvinnor i frågor om feminism, organisering och småbrukares rättigheter.

Under en veckas ledarskapsskola för kvinnliga småbrukare i Nicaragua deltar åttio kvinnor från hela Latinamerika och Karibien.

En av dem är Ísis Menezes Táboas. Hon är 28 år och kommer från en småbrukarorganisation i Brasilien. Själv är hon mycket nöjd med utbildningen och menar att mäns närvaro ofta hämmar kvinnor från att delta, tala fritt och uttrycka sina åsikter. Särskilt när det gäller jämställdhet och våld mot kvinnor.

Ísis Menezes Táboas från Brasilien. Foto Sori Lundqvist.
Ísis Menezes Táboas från Brasilien.

– Jag tror att en separatistisk arena som denna underlättar för kvinnor att uttrycka sina erfarenheter. Många gånger känner vi oss osäkra inför att representera och tala offentligt, uppgifter som tidigare varit männens. Att vi tar oss an alla olika uppdrag är en viktig del av vår utbildning eftersom det ger oss erfarenheter och kunskaper som stärker oss, säger hon.

Vicky Peña Gonzales är 32 år gammal och kommer från regionen Piura i Peru. Hennes sociala engagemang tog fart när hon deltog på en liknande ledarskapsskola för sex år sedan. Inom kort ska hon kandidera till borgmästare, som första kvinna i sitt distrikt.

Vicky Peña Gonzales från Peru. Foto Sori Lundqvist.
Vicky Peña Gonzales från Peru.

– Man kan inte sitta med händerna i kors när människor runt omkring en drabbas av orättvisor. Man måste kämpa för dem vars röster inte lyssnas på, säger hon med eftertryck.

Även hon är nöjd med utbildningen som hon säger har gett henne fördjupad kunskap i flera olika teman, framför allt om matsuveränitet och feminism. Hon menar även att skolan öppnat hennes sinne och inspirerat henne att tro att förändringar för kontinentens småbrukare är möjliga.
– Den här utbildningen kommer att hjälpa mig i mitt arbeta för att skydda våra fröer och stödja det traditionella, varierade jordbruket.

Karen Cañas från Colombia. Foto Sori Lundqvist.
Karen Cañas från Colombia.

Den 22-åriga Karen Cañas engagerade sig redan som tioåring för småbrukares rättigheter. Hennes organisation planerar just nu att ta fram en politisk genusplattform och hon tror att ledarskapsutbildningen kommer att vara till stor nytta i det arbetet.
– Jag har lärt mig väldigt mycket, framförallt under passen om genus och marxism. Jag hade visserligen läst Marx tidigare – gav mig på honom redan som elvaåring – men nu förstår jag innehållet på ett helt annat sätt, säger hon och spricker upp i ett kluckande skratt.
Karen Cañas pratar med djupt engagemang om situationen för Colombias småbrukare.

– Det är fantastiskt att det finns internationella organisationer som Latinamerikagrupperna, som stödjer utbildningar och organisationsstärkande aktiviteter för oss småbrukare, något den colombianska regeringen hitintills inte har gjort. Det betyder mycket och uppskattas verkligen.

Text och foto: Sori Lundqvist

 

Latinamerikagruppernas samarbete med Cloc/La vía Campesina

En stor del av Latinamerikas befolkning lever i fattigdom, många bor på landsbygden och en majoritet är kvinnor.
Latinamerikagrupperna tror att det går att minska fattigdomen; om människor får mer inflytande över sina liv och sin framtid. Därför stödjer Latinamerikagrupperna projekt som stärker kvinnors möjlighet att delta i det offentliga livet.
Under 2016 finansierade Latinamerikagrupperna bland annat en ledarskapsskola för kvinnor som arrangerades av La vía Campesinas latinamerikanska gren Cloc, Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones del Campo.

Ditt stöd behövs

Ge fler kvinnor möjlighet att utbilda sig, organisera sig och försvara sina rättigheter som kvinnor, småbrukare och urfolk.

Du kan:

  • Sms:a ”LA” till 72980 och bidra med 50 kronor.
  • Sms:a ”LA 100” till 72980 och bidra med 100 kronor.
  • Sms:a ”LA 150” till 72980 och bidra med 150 kronor.

Ge ett valfritt stöd på vårt 90-konto: PG: 90 1017-4

Swish:a ett valfritt stöd

  • Vårt Swishnummer: 1239010174. Skriv ” Kvinnokraft” i fritexten.

One Response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *