Latinamerikagrupperna

Urfolksorganisationer från hela den amerikanska kontinenten har samlats för att utbyta tankar kring kommunikationsstrategier. Latinamerikagruppernas samarbetspartners, Waqib’Kej från Guatemala och Pueblo Kayambi från Ecuador är på plats.

– Kommunikationen är ett verktyg för att ändra på folks mentalitet, säger Daniel Pascual.

Han kommer från det guatemalanska maya-nätverket Waqib’ Kej och det här är det första kontinentala toppmötet i sitt slag som han deltar i. Han är imponerad över hur långt man kommit i urfolkskommunikation. Inte bara de rent tekniska framstegen inom radio, teve och skriven media, utan också innehållet i form av urfolksfilosofi och att försvara sina rättigheter.

– Kommunikation är en strategisk bas som kan användas för olika ändamål som utbildning och folkbildning. Som politisk och ideologisk grund borde den vara anti-neoliberal och anti-patriarkal, säger Daniel Pascual.

Till universitetscampuset i Tiquipaya utanför Cochabamba i Bolivia, har närmare två tusen deltagare från 23 länder rest, majoriteten urfolk från spanskspråkiga länder. Det är tredje gången som kontinentens urfolk organiserar ett toppmöte kring kommunikation. Tidigare toppmöten har hållits i Colombia år 2010 och i Mexiko år 2013. Latinamerikagrupperna stöttar Waqib’Kejs och Pueblo Kayambis deltagande, genom att finansiera resan till Bolivia.

Mötesdeltagarna har delat in sig i åtta olika arbetsgrupper med varierande teman rörande urfolkskommunikation. Domingo Hernandez, även han från maya-nätverket Waqib’ Kej, är mötesordförande för den åttonde arbetsgruppen, vars tema är urfolkskommunikation till försvar av Moder Jord, autonomi och urfolksrättigheter.

– Kommunikation är mycket mer än det som går igenom en mikrofon eller en kameralins. Kommunikation är också en ideologisk förändring, en världsåskådning, en politisk kamp, säger Domingo Hernandez.

Inom hans arbetsgrupp råder en enighet om att kommunikationens politiska utmaning består i avkolonisering med antiimperialistiska- och antikapitalistiska förtecken.

Silvia Calagullin från organisationen Pueblo Kayambi i Ecuador som är en av Latinamerikagruppernas samarbetspartners. Foto Lari Honkanen
Silvia Calagullin från organisationen Pueblo Kayambi i Ecuador som är en av Latinamerikagruppernas samarbetspartners. Foto Lari Honkanen

Silvia Calagullin tillhör organisationen Pueblo Kayambi i Ecuador. Hennes ögon lyser och hela hon skiner upp när hon talar om toppmötet. Hon är särskilt imponerad över skickligheten hos urfolkskommunikatörerna, inte minst de bolivianska. Bolivia har dessutom nationella tevekanaler med programledare och reportrar i traditionella urfolkskläder.

– Jag har upptäckt att kommunikation är ett verktyg även för oss, säger Silvia Calagullin.

Toppmötets 63-sidiga slutdokument är en programförklaring inför de kommande fem åren. Nästa möte kommer att hållas i Guatemala, med Waqib’Kej som huvudansvarig för arrangemanget.

– De här toppmötena handlar inte bara om att träffas under några dagar och prata och äta tillsammans, utan besluten måste implementeras, säger Domingo Hernandez. Vi kommer att utvärdera hur det gått vid nästa toppmöte.

Efter att mötet officiellt avslutats stannar representanterna från Waqib’Kej och Pueblo Kayambi kvar i Bolivia några dagar för att göra organisationsbesök. Bland annat besöker man den nationella kvinno-organisationen Bartolina Sisa på deras huvudkontor i La Paz.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *