Urfolksorganisationer från hela den amerikanska kontinenten har samlats för att utbyta tankar kring kommunikationsstrategier. Latinamerikagruppernas samarbetspartners, Waqib’Kej från Guatemala och Pueblo Kayambi från Ecuador är på plats.

– Kommunikationen är ett verktyg för att ändra på folks mentalitet, säger Daniel Pascual.

Han kommer från det guatemalanska maya-nätverket Waqib’ Kej och det här är det första kontinentala toppmötet i sitt slag som han deltar i. Han är imponerad över hur långt man kommit i urfolkskommunikation. Inte bara de rent tekniska framstegen inom radio, teve och skriven media, utan också innehållet i form av urfolksfilosofi och att försvara sina rättigheter.

– Kommunikation är en strategisk bas som kan användas för olika ändamål som utbildning och folkbildning. Som politisk och ideologisk grund borde den vara anti-neoliberal och anti-patriarkal, säger Daniel Pascual.

Till universitetscampuset i Tiquipaya utanför Cochabamba i Bolivia, har närmare två tusen deltagare från 23 länder rest, majoriteten urfolk från spanskspråkiga länder. Det är tredje gången som kontinentens urfolk organiserar ett toppmöte kring kommunikation. Tidigare toppmöten har hållits i Colombia år 2010 och i Mexiko år 2013. Latinamerikagrupperna stöttar Waqib’Kejs och Pueblo Kayambis deltagande, genom att finansiera resan till Bolivia.

Mötesdeltagarna har delat in sig i åtta olika arbetsgrupper med varierande teman rörande urfolkskommunikation. Domingo Hernandez, även han från maya-nätverket Waqib’ Kej, är mötesordförande för den åttonde arbetsgruppen, vars tema är urfolkskommunikation till försvar av Moder Jord, autonomi och urfolksrättigheter.

– Kommunikation är mycket mer än det som går igenom en mikrofon eller en kameralins. Kommunikation är också en ideologisk förändring, en världsåskådning, en politisk kamp, säger Domingo Hernandez.

Inom hans arbetsgrupp råder en enighet om att kommunikationens politiska utmaning består i avkolonisering med antiimperialistiska- och antikapitalistiska förtecken.

Silvia Calagullin från organisationen Pueblo Kayambi i Ecuador som är en av Latinamerikagruppernas samarbetspartners. Foto Lari Honkanen
Silvia Calagullin från organisationen Pueblo Kayambi i Ecuador som är en av Latinamerikagruppernas samarbetspartners. Foto Lari Honkanen

Silvia Calagullin tillhör organisationen Pueblo Kayambi i Ecuador. Hennes ögon lyser och hela hon skiner upp när hon talar om toppmötet. Hon är särskilt imponerad över skickligheten hos urfolkskommunikatörerna, inte minst de bolivianska. Bolivia har dessutom nationella tevekanaler med programledare och reportrar i traditionella urfolkskläder.

– Jag har upptäckt att kommunikation är ett verktyg även för oss, säger Silvia Calagullin.

Toppmötets 63-sidiga slutdokument är en programförklaring inför de kommande fem åren. Nästa möte kommer att hållas i Guatemala, med Waqib’Kej som huvudansvarig för arrangemanget.

– De här toppmötena handlar inte bara om att träffas under några dagar och prata och äta tillsammans, utan besluten måste implementeras, säger Domingo Hernandez. Vi kommer att utvärdera hur det gått vid nästa toppmöte.

Efter att mötet officiellt avslutats stannar representanterna från Waqib’Kej och Pueblo Kayambi kvar i Bolivia några dagar för att göra organisationsbesök. Bland annat besöker man den nationella kvinno-organisationen Bartolina Sisa på deras huvudkontor i La Paz.

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter