Efter fem månader på Paraguays landsbygd, tillsammans med kvinnor som arbetar för småbrukares och urfolks rättigheter, har Fanny Rölander och Nathaly Mejia stärkt sitt politiska engagemang och skapat relationer för livet.
Fanny och Nathaly talar passionerat om den svåra kampen för mark i Paraguay. Mellan november 2015 och mars 2016 var de en del av organisationen Conamuri (Coordinadora Nacional de Mujeres Trabajadoras Rurales e Indígenas) som praktikanter för Latinamerikagrupperna.
– Under vår praktik deltog vi i och hade själva möjlighet att organisera workshops om genus för att komplettera det arbete som Conamuri utför för att förbättra situationen för kvinnor på landsbygden. För oss var det väldigt intressant att lära oss om och få möjlighet att praktiskt genomföra det feministiska arbetet för urfolks och småbrukares rättigheter, berättar Fanny.
Fanny (26 år) och Nathaly (24 år) reste till Paraguay som en del av det praktikantprogram som Latinamerikagrupperna har tillsammans med folkhögskolan Sörängen. Båda två hade varit i Latinamerika tidigare, men det var första gången de var i Paraguay.
– Det tog tid att komma in i rutinen på landsbygden och tvåspråkigheten som är väldigt speciell i Paraguay. Men vi lyckades ändå skapa en väldigt stark relation till organisationen och samhället vi bodde i, som vi har kvar än i dag, berättar Nathaly med glädje och nostalgi i rösten.
Fanny och Nathaly pratar om kampen för mark i det lilla samhället Itapua Poty där de arbetade och levde under fem månader. Kriminaliseringen av urfolkens och småbrukarnas kamp, mäns våld mot kvinnor och den genmodifierade sojans utbredning var problem de fick uppleva på nära håll. Paraguay är ett kontrasternas land där tre procent av befolkningen äger ungefär 85 procent av landets mark, samtidigt som elva procent av befolkningen lider av hunger.
För både Nathaly och Fanny var det en lärorik resa som stärkt deras politiska åsikter mot den så kallade ”gröna revolutionen”. Deras nyfikenhet och lust att lära sig mer om Paraguay utvecklades under praktiktiden till ett politiskt engagemang för matsuveränitet och miljöfrågor.
– Den här upplevelsen kommer jag alltid att ha med mig. Det fanns många teman jag fick möjlighet att fördjupa under min tid i Paraguay. Urfolkens och småbrukarnas kamp för matsuveränitet har fått en central plats i mitt politiska engagemang, berättar Nathaly stolt.
Tillbaka i Sverige har Fanny och Nathaly anslutit sig till Latinamerikagruppernas lokalgrupper i Göteborg respektive Malmö.
– Innan jag reste till Paraguay kände jag stor tillhörighet till Latinamerikagrupperna och folkrörelserna i Latinamerika. Idag kan jag säga att jag inte bara är aktivist för Latinamerikagrupperna i Sverige, utan även för Conamuri, säger Fanny med eftertryck.
Text: Oscar Barajas