Latinamerikagrupperna har i närmare 50 år arbetat för att öka människors inflytande över sina livsvillkor i Latinamerika. Det gör vi bland annat genom stöd till viktiga sociala rörelser som kämpar för demokrati, mänskliga rättigheter och mot miljöförstörelse.
Trots att de flesta staterna i Latinamerika och Karibien erkänner rätten till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet är det, enligt det globala nätverket Civicus som bevakar och arbetar för att stärka civilsamhället världen över, få av länderna som verkligen garanterar sina medborgare dessa rättigheter.
Våra samarbetspartners i Latinamerika är starka och viktiga aktörer, men de senaste åren har deras handlingsutrymme begränsats mer och mer; genom lagar, smutskastningskampanjer, hot, förföljelse och mord på aktivister.
Enligt den senaste rapporten från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter mördades 127 människorättsaktivister i Colombia under 2016 och inte mindre än 25 har mördats under årets två första månader 2017. I Guatemala utsattes människorättsförsvarare för 223 attacker och 14 mord under 2016. Majoriteten av fallen har inte utretts. I Paraguay har miljontals småbrukare fängslats och sedan landet demokratiserades 1989 har 115 personer försvunnit eller mördats.
Latinamerikagrupperna ser med stor oro på denna globala trend. Samtidigt bekräftar utvecklingen att vårt arbete är viktigare än någonsin. De sociala rörelsernas kamp för fred och rättvisa i Latinamerika behöver vårt fortsatta stöd. Vi måste kraftsamla, arbeta intensivare, sida vid sida, med våra samarbetsorganisationer. Vi måste fortsätta att granska hur multinationella företag och svenska intressen påverkar människor i Latinamerika. Vi måste fortsätta att sätta fingret på förtryck och orättvisor. Och vi får aldrig sluta att arbeta för att stärka de röster som regeringar och mäktiga storföretag försöker tysta.
Genom att stödja människors folkbildning motarbetar vi de krafter som vill minska den stora massans inflytande i samhället till förmån för en liten elit. Genom att stödja urfolk och småbrukares organisering sätter vi spjärn mot de krafter som vill kuva människors krav på mänskliga rättigheter; såsom rent vatten, giftfri mat och rätten till en bit mark att leva av.
“Utan de sociala rörelsernas kamp hade diskrimineringen av urfolk varit lika utbredd som förut”, säger Wendy Quiná som arbetar som sekreterare för Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Waqib’Kej i Guatemala. Det är viktiga ord att ta med oss in i kommande verksamhetsår. Vårt stöd gör faktiskt skillnad. Under verksamhetsåret 2016-2017 kan vi se hur fler kvinnor och ungdomar tagit plats i och fått större inflytande inom organisationerna. Vi ser med glädje hur våra partners politiska förslag når bred förankring i samhället och hur flera agroekologiska skolor etablerar sig runt om på kontinenten. I årets verksamhetsberättelse kan du läsa mer om vårt arbete och vad ditt stöd till oss bidragit till.
Tack för ett gott samarbete, hasta la victoria siempre!
Anna Nylander, ordförande för Latinamerikagrupperna