Efter sex år på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm fick vår kommunikatör Sori Lundqvist möjligheten att under ett års tid arbeta på kontoret i Ecuador. Nu är året snart över och i denna krönika gör hon ett symboliskt bokslut.

“Vart är du på väg?” är inte en fråga som jag fått många gånger under mitt år som utsänd kommunikatör i Latinamerika. Däremot har jag ofta fått svara på vart jag kommer ifrån.

“Jag är uppväxt i Sverige, med föräldrar från Colombia, men nu bor jag i Ecuador”, svarar jag. En perfekt isbrytare som gett upphov till många skratt och följdfrågor.

Sori Lundqvist, kommunikatör
Sori Lundqvist på besök hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Wakib’ Kej i Guatemala. Foto: privat

Till skillnad från mitt oklara ursprung har jag däremot länge vetat vart jag är på väg. En kedja av barndomsminnen från Colombia har format min politiska övertygelse och stakat ut min väg i livet. Minnen av en jämnårig pojke i cowboystövlar av plast som aldrig fick chansen att gå i skolan. Flickan som gjorde sin väns läxor i utbyte mot en bit mat. En lekkamrat som blev offer för trafficking. Barn som berövades på sina föräldrar till följd av krig och förtryck. Avgrundsdjupa skillnader mellan fattiga och rika. Olika världar i en och samma familj.

“Det gör inget om vi befinner oss på olika kontinenter”, säger en vän från andra sidan Atlanten, “så länge vi delar samma kamp – går vi tillsammans genom livet.”

Och jag tror han satte fingret på något viktigt. Frågan vi bör ställa oss är inte var en person kommer ifrån, utan vart hen är på väg.

Under det senaste året har jag träffat människor från olika länder på den latinamerikanska kontinenten. Alla med sina specifika erfarenheter och utmaningar, men med en gemensam nämnare; drömmen om en rättvis värld. En värld där mänskliga rättigheter kommer före vinstintressen, där vi alla har rätt att producera och konsumera hälsosam mat utan gifter. En värld där rätten till vatten respekteras och människors öde inte förutbestäms på grund av hudfärg, socioekonomisk bakgrund, kön, sexualitet, funktionalitet eller etnicitet.

Nu när året går mot sitt slut vill jag tacka några av alla fantastiska och inspirerande människor som jag haft äran att lära känna. Tack Rumi, Katy, Andrés, Isis, Maria, Karen, Vicky, Mario, Julio, Domingo, Belén, Perla och många fler. Tillsammans med er känner jag mig mindre ensam. Tillsammans med er vågar jag fortsätta den strävsamma och ofta otacksamma vandring mot en värld som vi med stolthet kan överlämna till nästa generations rättvisekämpar. För som en annan vän uttryckte det, “Kampen är aldrig över. Det finns alltid något att försvara och slåss för!

Och till dig som delar vår vision, bli medlem i Latinamerikagrupperna idag. Tillsammans blir vi starkare!

Text och foto: Sori Lundqvist

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter