Efter sex år på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm fick vår kommunikatör Sori Lundqvist möjligheten att under ett års tid arbeta på kontoret i Ecuador. Nu är året snart över och i denna krönika gör hon ett symboliskt bokslut.

“Vart är du på väg?” är inte en fråga som jag fått många gånger under mitt år som utsänd kommunikatör i Latinamerika. Däremot har jag ofta fått svara på vart jag kommer ifrån.

“Jag är uppväxt i Sverige, med föräldrar från Colombia, men nu bor jag i Ecuador”, svarar jag. En perfekt isbrytare som gett upphov till många skratt och följdfrågor.

Sori Lundqvist, kommunikatör
Sori Lundqvist på besök hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Wakib’ Kej i Guatemala. Foto: privat

Till skillnad från mitt oklara ursprung har jag däremot länge vetat vart jag är på väg. En kedja av barndomsminnen från Colombia har format min politiska övertygelse och stakat ut min väg i livet. Minnen av en jämnårig pojke i cowboystövlar av plast som aldrig fick chansen att gå i skolan. Flickan som gjorde sin väns läxor i utbyte mot en bit mat. En lekkamrat som blev offer för trafficking. Barn som berövades på sina föräldrar till följd av krig och förtryck. Avgrundsdjupa skillnader mellan fattiga och rika. Olika världar i en och samma familj.

“Det gör inget om vi befinner oss på olika kontinenter”, säger en vän från andra sidan Atlanten, “så länge vi delar samma kamp – går vi tillsammans genom livet.”

Och jag tror han satte fingret på något viktigt. Frågan vi bör ställa oss är inte var en person kommer ifrån, utan vart hen är på väg.

Under det senaste året har jag träffat människor från olika länder på den latinamerikanska kontinenten. Alla med sina specifika erfarenheter och utmaningar, men med en gemensam nämnare; drömmen om en rättvis värld. En värld där mänskliga rättigheter kommer före vinstintressen, där vi alla har rätt att producera och konsumera hälsosam mat utan gifter. En värld där rätten till vatten respekteras och människors öde inte förutbestäms på grund av hudfärg, socioekonomisk bakgrund, kön, sexualitet, funktionalitet eller etnicitet.

Nu när året går mot sitt slut vill jag tacka några av alla fantastiska och inspirerande människor som jag haft äran att lära känna. Tack Rumi, Katy, Andrés, Isis, Maria, Karen, Vicky, Mario, Julio, Domingo, Belén, Perla och många fler. Tillsammans med er känner jag mig mindre ensam. Tillsammans med er vågar jag fortsätta den strävsamma och ofta otacksamma vandring mot en värld som vi med stolthet kan överlämna till nästa generations rättvisekämpar. För som en annan vän uttryckte det, “Kampen är aldrig över. Det finns alltid något att försvara och slåss för!

Och till dig som delar vår vision, bli medlem i Latinamerikagrupperna idag. Tillsammans blir vi starkare!

Text och foto: Sori Lundqvist

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Välkommen på en storslagen kväll i solidaritetens tecken!

Vårens mest färgsprakande solidaritetsfest! Den 20:e maj i Folkets Hus, Sofielund, i Malmö.

· Nyheter, Evenemang

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter

Temagruppens motion vann i kategori ”Klimat -och miljörättvisa” i årets klimatriksdag

Latinamerikagruppernas temagruppen Buen Vivir och Naturens Rättigheter lämnade in en motion (motion 114) till 2022 års klimatriksdag om naturens rättigheter och skydd för miljöförsvarare. Motionen vann i sin kategori ”Klimat -och miljörättvisa” och var alltså en av tolv motioner som igår över lämnades till representanter för alla riksdagspartier utom SD.

· Nyheter

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Samtal om mänskliga rättigheter i Colombia

Välkomna på ett samtal och filmvisning som hålls av Latinamerikagrupperna i Eskilstuna och Eskilstuna folkhögskola!

· Nyheter, Evenemang

150 000 familjer i Brasilien riskerar att förlora sina hem

Just nu riskerar över 150 000 familjer i Brasilien att förlora sina hem. Därför har De jordlösas rörelse lanserat en namninsamling, ZERO Evictions, som du kan skriva under!

· Nyheter

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Vill du bli en del av Latinamerikagruppernas styrelse?

Vill du bli en del av Latinamerikagruppernas styrelse och bidra till en starkare solidaritetsrörelse? Vi söker nu efter styrelseledamöter med olika bakgrunder och erfarenheter som kan vara med och driva föreningens strategiska arbete framåt. Känner du någon som vill engagera sig och som du tror passar för uppdraget? Eller är du intresserad själv?

· Nyheter

“Med feminismen sätter vi namn på allt vi gör”

Småbrukarorganisationen ATC i Nicaragua har under mer än 30 år arbetat med jämställdhet och utformat egna feministiska strategier. Yolanda Areas, som arbetar med jämställdhetsfrågor berättar om en lång resa av intressanta erfarenheter och om vikten av en feminism som utgår ifrån småbrukarorganisationernas egna verklighet. Asociación de Trabajadores del Campo (ATC) i Nicaragua är en del […]

· Nyheter