Latinamerikagrupperna

De politiska korruptionsskandalerna avlöser varandra i Brasilien, samtidigt som sociala rörelser i allt större utsträckning utsätts för våld och hot. Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation De Jordlösas Rörelse (MST) mobiliserar brett, och har tillsammans med andra sociala rörelser tagit fram ett förslag på hur krisen ska lösas.

Sedan mitten på maj har protesterna i Brasilien mot den ej folkvalde presidenten Michel Temers regering ökat dramatiskt. Demonstrationer med över 100 000 deltagare kräver att han avgår och att nyval utlyses. Misstron handlar bland annat om regeringens åtstramningspolitik, korruptionsanklagelser och förtryck mot sociala rörelser.

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, däribland De Jordlösas Rörelse (MST) har varit särskilt utsatta. Våldet på landsbygden har ökat den senaste tiden och bara under årets första fem månader dödades 36 lantarbetare (jämfört med 50 under 2015 och 61 under 2016).

Michel Temer, som kom till makten i maj 2016 efter att kongressen röstat för att ställa den tidigare presidenten Dilma Rousseff inför riksrätt, har svarat på protesterna genom att sätta in militär. Samtidigt får han allt svårare att hålla sig kvar. Efter att först ha anklagat den tidigare regeringen för korruption har nu filmer dykt upp som visar hur presidenten själv tar emot mutor från ett av världens största köttföretag, för att kunna betala andra redan korruptionsanklagade politiker för deras tystnad.

De Jordlösas Rörelse (MST) har tillsammans med andra sociala rörelser, fackföreningar, landsbygdsorganisationer och politiska partier organiserat sig i den politiska rörelsen Frente Brasil Popular som ett svar på den politiska krisen i landet. Gemensamt har de nu lagt fram en så kallad ”folkets krisplan” med alternativ för hur den politiska situationen ska lösas. Bland annat  kräver de att Michel Temer avgår, att ett nytt presidentval utlyses i oktober i år och att den nya regeringen sedan genomför ett antal demokratiska reformer för att stärka arbetares rättigheter och landets suveränitet gentemot ekonomiska intressen. Långsiktigt har de även förslag på att sammankalla en konstituerande församling för att helt reformera det elektorala och juridiska systemet.

Läs mer

Mer om Frente Brasil Populars krisplan (engelska)

Intervju med Joao Pedro Stédile, ledare för De Jordlösas Rörelse, om den politiska situationen i Brasilien (engelska)

Tidningen Omvärldens reportage om de jordlösas situation efter att Michel Temer tagit makten – Latinamerikagruppernas dåvarande kommunikatör Oscar Barajas intervjuas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *