Publicerad i: Dagens Nyheter 16 juni 2017
Hur länge ska avkastning vara överordnat respekten för mänskliga rättigheter och minskade klimatutsläpp? Det undrar nätverket för Schyssta pensioner och vill att finansmarknadsminister Per Bolund agerar för en lagändring.
Finansmarknadsminister Per Bolund flaggade nyligen för att regeringen återupptagit diskussionerna om ett nytt regelverk för AP-fonderna och att ett förslag kan komma i höst. Ett sådant regelverk brådskar eftersom statligt kapital idag investeras i bolag som direkt motverkar Sveriges ambitioner och förpliktelser vad gäller minskade klimatutsläpp och respekt för mänskliga rättigheter.
Genom AP-fonderna äger svenska pensionssparare fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp. Vi har 75 miljoner kronor investerade i en palmoljejätte som använder sig av barnarbete. 1,8 miljarder kronor är investerade i företag som skövlar regnskog och kränker urfolks rättigheter på Borneo. Investeringar värda cirka 5,5 miljarder kronor ligger i bolag med direkt koppling till kärnvapnens modernisering, utveckling, produktion och underhåll. Dessa är bara några exempel på målkonflikter från dagens investeringar.
Enligt Bolund är det ökade krav på hållbarhet och friare investeringar som blir fokus för diskussionerna. Vi kan förvänta oss att det nya förslaget utgår från regeringens förslag från 2015, då representanter i riksdagens pensionsgrupp tidigare meddelat att de i allt väsentligt var överens om delarna om hållbarhet.
Förslaget 2015 var en klar förbättring från dagens regelverk då det tydligt integrerar frågor om hållbarhet och föreslår att dessa lyfts in i lagtext. Men det finns brister och frågetecken.
Vi vill ha svar från Per Bolund: Är det dags för schyssta pensioner?
Enligt dagens regler ska AP-fonderna ”[…] ta hänsyn till etik och miljö, dock utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning”. I regeringens förslag från 2015 är avkastningsmålet fortsatt överordnat hållbarhet: ”AP-fonderna ska förvaltas till största möjliga nytta för försäkringen för inkomstgrundad ålderspension. Målet bör vara att långsiktigt maximera avkastningen…”. Det understryks att andra mål inte ska tillåtas påverka avkastningsmålet, samtidigt som det tydliggörs att AP-fonderna ska agera ansvarsfullt som investerare och ägare.
Det här bäddar för att hållbarhetsfrågorna förblir sekundära. För samtidigt som AP-fonderna ofta framhåller sitt hållbarhetsarbete, är det inte ovanligt att de försvarar sig mot kritik genom att hänvisa till det befintliga regelverkets överordnade mål om hög avkastning. Det problemet riskerar att kvarstå om inte miljö och mänskliga rättigheter lyfts fram som överordnade principer.
I juni 2016 kritiserade FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Sverige för bristande kontroll av AP-fondernas investeringar, som ansågs försvaga statens möjlighet att förhindra kränkningar av mänskliga rättigheter. Ett skärpt regelverk som garanterar hållbara och ansvarsfulla investeringar för AP-fonderna föreslås även av Agenda 2030-delegationen.
Riksdagen och regeringen kan inte låta AP-fonderna fortsätta med svagt och otydligt regelverk. Mänskliga rättigheter är ingen förhandlingsfråga. Sverige är skyldigt att både inom och utanför våra gränser leva upp till de internationella konventioner vi ratificerat. Det är inte heller försvarbart att å ena sidan ställa sig bakom mål om minskade klimatutsläpp och å andra sidan använda statligt kapital till stora fossila investeringar som gör det omöjligt att nå dessa.
Eftersom AP-fonderna styrs direkt av lag, utan möjlighet för regeringen att ge direktiv, krävs en tydlig lagstiftning som slår fast att AP-fonderna, som statliga myndigheter, är skyldiga att leva upp till Sveriges internationella åtaganden. Det är en förutsättning och ett första steg för att säkerställa investeringar som både säkrar framtida pensioner och respekterar miljö och mänskliga rättigheter. Med ett sådant regelverk på plats kan AP-fonderna sedan styra om sina investeringar i nödvändig hållbar riktning.
Därför vill vi ha svar från finansmarknadsminister Per Bolund: Är det dags för schyssta pensioner? Eller kommer avkastning fortsättningsvis att vara överordnat respekten för mänskliga rättigheter och minskade klimatutsläpp?
För nätverket Schyssta pensioner
Annelie Andersson, talesperson investerings- och företagsansvar, Latinamerikagrupperna
Gabi Björsson, generalsekreterare, Afrikagrupperna
Pia Björstrand, talesperson, Klimataktion
Julia Finér, talesperson, Emmaus Stockholm
Rebecka Jalvemyr, kanslichef, FIAN Sverige
Olov Källgarn, Divestera AP-fonderna, Fossil Free Sverige
Anna Lindenfors, Amnesty Sverige
Josefin Lind, generalsekreterare, Svenska läkare mot kärnvapen
Parul Sharma, människorättsjurist
Lisa Sjöblom, generalsekreterare, Forum Syd
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen
Annika Skogar, ordförande, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet – IKFF
Andrea Söderblom-Tay, ordförande, Jordens Vänner
Anna Wigenmark, generalsekreterare, Ordfront