Latinamerikagrupperna

Den 7 juli kom ett stort bakslag för det multinationella kemikalie- och jordbruksföretaget Monsanto, när Kaliforniens delstat satte upp deras ogräsmedel glyfosat på sin officiella lista över cancerframkallande ämnen.

– Jag är mycket glad över det här beslutet och jag hoppas att det följs av andra, säger Jaime Rendón von Osten, biolog med specialisering på kemi och farmakologi vid UAC, Campeches autonoma universitet, som forskar på effekterna av glyfosat hos människor och djur.

Kaliforniens beslut baseras på en rapport från Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsbyrå IARC, som kom i mars 2015 och slog fast att glyfosat förmodligen är cancerframkallande. Att just Kalifornien går i bräschen för denna fråga har att göra med deras Proposition 65, en delstatsstadga som föreskriver att en officiell lista över de ämnen som förmodas orsaka cancer eller fosterskador, ska publiceras och uppdateras med jämna mellanrum, vilket alltså nu skedde i fredags. Och Monsantos glyfosatprodukt Roundup får numera inte längre säljas i Kalifornien utan en varningsetikett.

Jaime Rendón von Osten menar att det här påminner om vad som tidigare hänt tobaken, där stora företag velat dölja de skadliga hälsoeffektern

Jaime Rendón von Osten Photo by IISD/ENB | Diego Noguera http://enb.iisd.org/biodiv/cop13/enbots/5dec.html
Jaime Rendón von Osten Photo by IISD/ENB | Diego Noguera

a, men till slut tvingats att förse sina produkter med varningstexter.

Framöver förväntar han sig att glyfosat inte bara är med i listan, utan också tillförs till kategorin av produkter med restriktioner i användningen. Han menar att utvecklingen sker i etapper och att vi nu har gått in i den första etappen.

– Man bör basera besluten på försiktighetsprincipen och att införa glyfosat i listan över cancerframkallande ämnen är bra för att skydda hälsan hos personer, men också hos djur- och växtlivet. I mångt och mycket fokuseras vi på människan, men djurlivet är också under stora fara, inte minst pollinerande insikter som bina, säger Jaime Rendón von Osten.

Företagsjätten Monsanto är mycket kritisk till WHO:s rapport från 2015, då den inte tog hänsyn till en opublicerad studie som inte visade på sambandet mellan cancer och glyfosat. Och föga förvånande har inte Monsanto gett upp nu, utan har överklagat Kaliforniens beslutet.

– Vi kommer att fortsätta att aggressivt utmana detta felaktiga beslut, som varken har vetenskapligt eller lagligt stöd, kommenterar Monsantos vice ordförande Scott Partridge till nyhetsbyrån Reuters.

Text & foto 1: Lari Honkanen
Foto 2:
IISD/ENB | Diego Noguera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *