Knappt hade öppningsceremonin, la mística, startat förrän gåshuden var ett faktum och mitt bröst fylldes av ett känslosvall. När jag såg mig omkring i den stora salen kunde jag iaktta småbrukare, urfolk, lantarbetare och rättighetsförsvarare från världens alla kontinenter. Många med tårar i ögonen. Känslouttryck som vittnade om den ihärdiga kamp dessa personer för och som på vissa platser innebär att deras liv riskeras. Nu var vi samlade för att under en veckas tid utbyta information och idéer, fira det som uppnåtts hittills och hämta kraft att ta med tillbaka till lokala samhällen och organisationer.
I veckan avslutade La Via Campesina – den globala rörelsen för småbrukare, urfolk och lantarbetare – sin sjunde internationella konferens som denna gång hölls i Baskien. 500 delegater från 72 länder deltog för att representera de 200 miljoner människor som ingår i detta globala nätverk. Intresset för konferensen var denna gång för stort för att kunnat ta emot alla som anmält intresse att arbeta som volontärer eller delta som observatörer från allierade organisationer.
La Via Campesina bildades 1993 för att ena dem som inte hade någon röst i förmodat demokratiska arenor och i samhällsdebatt på såväl nationell som internationell nivå. Syftet var att bli protagonister där frågor om jordbruk och landsbygd diskuteras. En av grundarna för rörelsen berättade i inledningen av konferensen att de i början hade arbetat på ett mycket intuitivt sätt, men att de hade klart för sig att det var nödvändigt att skapa sin egen organisation för att kämpa mot nyliberalismen. Konsekvenserna av nyliberal politik hade visat sig vara förödande världen över för en stor del av den rurala befolkningen. Ett globalt systemfel.
Att intresset var så stort i Europa för konferensen säger mycket. En av anledningarna, som också speglades i många samtal, är den situation som vi i Europa står inför idag och som kan beskrivas som en kris. Demokratin urholkas till förmån för privata ekonomiska intressen och vi förlorar undan för undan de rättigheter våra föregångare kämpat så för att uppnå. Samtidigt läggs det var tredje minut ner ett jordbruk i Europa. Inspirerade av La Via Campesinas kapacitet att se den stora bilden och kunna se och agera inför globala maktstrukturer har den europeiska grenen av rörelsen (där också den svenska organisationen NOrdBruk ingår) idag ett växande arbete för att kunna vända denna förödande trend. Till detta arbete har också många rättighets- och miljökämpar från städerna anslutit sig för att verka för samhällsförändring. Latinamerikagrupperna är en del av detta lokala, nationella och internationella arbete – kampen för matsuveränitet.
Arbetet för matsuveränitet som La Via Campesina går i bräschen för är i allra högsta grad ett internationellt arbete där solidaritet är en ledstjärna. Värden som demokrati, rättigheter och solidaritet ligger djupt ingjutna i rörelsens fundament. Därför har det varit frustrerande för oss som arbetar för matsuveränitet att på ett oprecist sätt ibland blir utpekade som nationalister eller protektionister när vi kritiserar frihandelsavtal och vill främja lokalt jordbruk.
Konferensen i Baskien var en storslagen uppvisning av internationalistisk och solidarisk anda, och handling. Men mer solidariska handlingar behövs. Detta var ett tydligt budskap från världens alla hörn. Lika genljudande var rösterna som presenterar lösningar på dagens många kriser. Och budskapet från konferensen är tydligt och inkluderar hela mänskligheten: “Vi föder våra folk och vi skapar rörelse för att förändra världen!”
Efter marschen genom Bilbaos centrum som avslutade konferensen var det många trötta delegater som pustade ut i skuggan efter många intensiva dagar. Men kraften som finns i rörelsen gör att de kommer att orka fortsätta, och i tilltagande styrka. Och vi som allierade till denna rörelse har mycket att lära och inspireras av. Om några få eldsjälar med stark intuition kunde sätta igång denna globala rörelse så kan vi helt säkert bidra med vår kreativitet och glöd för att arbeta tillsammans med dem för grundläggande värden i en rättvis och demokratisk värld.
Text: Karin Ericsson, påverkans- och kampanjansansvarig
Foto: La Via Campesinas kommunikationsteam
Läs mer om konferensen och La Via Campesinas analyser och förslag för systemförändring:
Deklarationen från La Via Campesinas VII internationella konferens (engelska, spanska och franska)
Deklarationen från La Via Campesinas V stormöte (engelska, spanska och franska)
Deklarationen från ungdomarnas IV stormöte (engelska, spanska och franska)
Radioinslag från konferensen av Radio Mundo Real (spanska och engelska)