September är på intågande och på Latinamerikagruppernas kansli är de höstliga förväntningarna höga.

Höstsolens varma strålar lyser upp den senapsgula fasaden på Tegelviksgatan 40 på Södermalm i Stockholm. Två trappor upp i den K-märkta 1700-tals byggnaden ligger Latinamerikagruppernas kansli.

Här arbetar sju av föreningens totalt elva anställda. Resterande personal; två programhandläggare, en kommunikatör och en deltidsanställd administratör arbetar på kontoret i Quito, Ecuador. Arbetstempot är högt, speciellt så här på hösten efter semestermånaderna, men för ovanlighetens skull är alla anställda på plats.

Latinamerikagrupperna fortsätter att vara en stark röst i civilsamhället

I det första av föreningens tre kontorsrum sitter den 37-årige verksamhetsledaren Markus Malm. Han kom först i kontakt med Latinamerikagrupperna år 2004 då han gjorde en fem månader lång praktik hos en miljö- och ungdomsorganisation i Chile. Sedan dess har han suttit i styrelsen och haft olika tjänster på kansliet. Till hösten år 2017 lämnar han dock sitt uppdrag till någon annan som han säger “…kanske kan ge föreningen ny energi och nytt tänk”.

Markus Malm, verksamhetsledare Foto: Sori Lundqvist
Markus Malm, avgående verksamhetsledare. Foto: Sori Lundqvist

– Jag har lärt mig otroligt mycket under alla de här åren och i alla olika uppdrag som jag har haft, säger Markus Malm och spricker upp i ett smittande skratt.

Det han kommer att sakna mest är det kontinuerliga samtalet om föreningens förhållningssätt i olika frågor; om situationen i Latinamerika, om handel och konsumtion och Sveriges roll i världen.

I likhet med många andra ideella organisationer har föreningen de senaste åren tvingats göra stora nedskärningar. Det statliga stödet till föreningens utvecklingssamarbete har minskat till en tredjedel, liksom stödet till mindre projekt. Personalstyrkan har sedan år 2010 halverats från tjugotvå heltidsanställda till dagens elva och i dagsläget finns bara ett av tre kontor kvar i Latinamerika.

Trots år av ekonomisk uppförsbacke ser verksamhetsledaren Markus Malm positivt på föreningens kapacitet och framtid.

– Latinamerikagrupperna är idag en organisation som, med en tredjedel så liten ekonomi, ändå fortsätter att vara en stark röst i civilsamhället, har lojala medlemmar, kunnig personal och stödjer bra organisationer i Latinamerika.

I samma rum sitter Karin Ericsson som bland annat arbetar med föreningens opinionsbildande arbete. Även hon har en lång historia i föreningen. Först som aktivist i Malmö  lokalgrupp i början av 2000-talet och senare, efter avslutade universitetsstudier, som anställd för att arbeta med föreningens utvecklingssamarbete. Först på kontoret i Nicaragua och därefter i Ecuador.

Frågan visar tydligt kopplingen mellan hur vi lever, konsumerar och investerar i Sverige och människors rätt till mat och ett värdigt liv i Latinamerika.

När vissa av hennes bekanta i biståndsbranschen med åren har tappat tron på bistånd som ett medel för förändring har hennes övertygelse tvärtom stärkts och idag är hon stoltare än någonsin över att arbeta för Latinamerikagrupperna.

Karin Ericsson från Latinamerikagrupperna håller tal under Sametingets öppnande 2017.
Karin Ericsson håller tal under Sametingets öppnande 2017. Foto: SVT Forum

–  Det finns en röd tråd mellan vår analys och hur vi arbetar. Vi identifierar strukturella orsaker till orättvisor för att sedan adressera dem, säger hon och gestikulerar engagerat med händerna.

Det senaste året har Karin Ericsson arbetat med kampanjen “Liv utan gift” som hämtat inspiration från de sociala rörelsernas arbete i Brasilien och Argentina, där användningen av kemiska bekämpningsmedel inom produktionen av till exempel soja är mycket omfattande. På frågan om varför Latinamerikagrupperna driver en kampanj i Sverige mot gifter i jordbruket svarar hon:

– Frågan visar tydligt kopplingen mellan hur vi lever, konsumerar och investerar i Sverige och människors rätt till mat och ett värdigt liv i Latinamerika. Det handlar både om att ifrågasätta företag och staters agerande i verksamheter som driver människor från sin mark och in i fattigdom, men även om svenska konsumenters rätt till kunskap om vad vi äter och hur det påverkar människor i andra länder.

I rummet längst ned i korridoren sitter två av föreningens tre kommunikatörer tillsammans med Oscar Barajas som arbetar med att samordna och stödja aktivister och praktikanter. I höst kommer sex   ungdomar att göra praktik hos Latinamerikagruppernas nya samarbetsorganisation, urfolks- och kvinnoorganisationen Bartolina Sisa i Bolivia. Nytt för i år är även att praktiken görs i samarbete med Biskops Arnös folkhögskola.

Oscar Barajas arbetar med att samordna och stödja aktivister och praktikanter. Foto: Sori Lundqvist

– Bolivia är idag en plurinationell stat, som erkänner flera olika folkgruppers rätt till mark och självbestämmande och kvinnornas ställning har stärkts avsevärt de senaste åren. Trots det har Bolivias urfolkskvinnor mycket kvar att kämpa för och [organisationen] Bartolina Sisa är en viktig politisk aktör i det arbetet, berättar Oscar Barajas och fortsätter:

– Det kommer att vara en lärorik tid för våra praktikanter, samtidigt som vi hoppas kunna erbjuda våra medlemmar kontinuerlig och fördjupad kunskap om situationen i landet.

Text och bild: Sori Lundqvist

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter