Den 6:e till 12:e november 2017 arrangerar nätverket Makten över maten en vecka med seminarier och samtal fokuserad på matsuveränitet. Under veckan deltar småbrukare från Sverige tillsammans med internationella gäster från bland annat Brasilien och Indien.
– Det är hög tid att diskussionen om matsuveränitet får en större plats i den svenska debatten, säger Karin Ericsson på Latinamerikagrupperna.
Nätverket Makten över maten samlar småbrukar-, solidaritets-, miljö- och människorättsorganisationer med erfarenheter från olika delar av världen med frågor som rör mat, miljö och mänskliga rättigheter. Syftet med att arrangera en vecka tillsammans är att skapa en bredare diskussion om matsuveränitet både i Sverige och globalt. I år har veckan ett särskilt fokus på mark.
– Sättet som vi producerar mat på idag är inte hållbart. Den storskaliga industriella modellen för jordbruket har förödande effekter för både människor och miljö. Småbrukare marginaliseras och har inte möjlighet att fortsätta bruka sin mark, eller använda de fröer som de tidigare använt. Därför behövs ett nära samarbete mellan organisationer inom solidaritets- och miljörörelsen, nationellt och internationellt, för att skapa en stark opinion för matsuveränitet och mot landgrabbing, säger Maja Magnusson, verksamhetsansvarig på Fian Sverige.
Till veckan den 6:e till 12:e november har gäster bjudits in från Brasilien, Uruguay, Indien och Tyskland. Ett av målen är att visa på likheter med problemen kring matproduktion i olika delar av världen. Förutom internationella gäster kommer svenska småbrukare att tala om hur situationen ser ut i Sverige.
– Vill vi bara ha öppna landskap eller ska vi återskapa ett jordbruk värt namnet? Då krävs det att vi återtar kontrollen över våra naturresurser och att vi håller jordbruksmarken i produktion. Det krävs kort och gott matsuveränitet för att vi ska få tillbaka bönder på landsbygden och matproduktion i Sverige, säger Torgny Östling, ordförande för småbrukarorganisationen Nordbruk.
Evenemang kommer under veckan bland annat att hållas på Medelhavsmuseet i Stockholm och under MR-dagarna i Jönköping.
– Med denna vecka gör vi en gemensam kraftsamling för att föra samman akademiker, bönder, beslutsfattare, privatpersoner och det globala civila samhället för att diskutera hur den globala livsmedelsproduktionen måste förändras, säger Karin Ericsson, talesperson för mat och mänskliga rättigheter på Latinamerikagrupperna.
Om Matsuveränitetsveckan
En vecka för matsuveränitet äger rum den 6-12:e november 2017 och arrangeras gemensamt av Afrikagrupperna, FIAN Sverige, Framtidsjorden, NordBruk, Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna, Småbrukarna och Svalorna Indien Bangladesh.
Håll utkik i kalendariet
För evenemang nära dig håll utkik i kalendariet, på vår Facebooksida eller kontakta helena.olsson@latinamerikagrupperna.se