Latinamerikagrupperna

Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

Den 12 oktober 1495 säger historieböckerna att Columbus satte sin fot i Amerika för första gången. För mig har detta datum alltid varit väldigt märkligt.

Jag föddes och är uppvuxen i Nicaragua. När jag var liten “firades” den 12:e oktober i offentliga miljöer. Vi skulle vara tacksamma för att den vita, kristna mannen hade kommit till Latinamerika för att civilisera oss.

– Halleluja, vi har blivit räddade!

Jag är förhållandevis ung och det jag berättar om hände inte för så länge sedan. Jag växte som tur var upp med revolutionära föräldrar med andra värderingar, så jag slapp förledas in i denna historieskrivning. Tyvärr hade de flesta i min generation inte samma tur. Jag tänker på alla generationer som uppfostrats utifrån detta koloniala tankesätt och på hur urfolk som sedan dess gjort motstånd mot denna historieskrivning förtrycks, torteras och mördas.

Vi i Latinamerikagrupperna ser en extremt polariserad värld där människors framtid allt mer styrs av stora företag. Vi ser en intensifierad överanvändning av jordens naturresurser som gynnar en liten elit. Vi ser nationella och internationella rättssystem som används mot det egna folket. Vi ser en hegemonisk konsumtionsbaserad ideologi som förlänger avståndet mellan människor och natur. Vi ser ett postkolonialt samhälle som styrs utifrån snäva normer om sexualitet, funktionalitet, kön, genus, tro, etnicitet, ålder och klass.

Men, vi ser också en lång historia av starka, kreativa, beslutsamma folkrörelser som aldrig gett upp. Idag, vill vi uppmärksamma alla generationer av urfolk som kämpat för en värld som är bredare än den europeiska modellen, och äntligen har fler och fler börjat lyssna. De uppmanar oss att tänka, leva och känna utanför den trånga världsbilden och livsstilen vi haft hittills. De vill att vi tillsammans bygger upp en ny berättelse som utgår ifrån mångfald, respekt, rättvisa och solidaritet med och för allt levande. De påminner de oss att vi är ett med naturen; att vi människor inte är planens överordnade.

För att urfolks rättigheter ska kunna garanteras, naturen respekteras och ett kärleksfullt samhälle upprätthållas, behöver vi som känner orättvisorna bubbla i våra ådror komma samman.

I Sverige har vi en lång väg att gå för att göra upp med den koloniala historien. Vi i Latinamerikagrupperna kräver att den svenska staten skriver på konventionen för urfolks rättigheter (ILO169) och att samernas territorium, kultur och livsstil respekteras. Samtidigt, kräver vi att regeringen aktivt engagerar sig i arbetet för ett internationellt bindande regelverk som fastställer företagets juridiska ansvar och motverkar deras straffrihet.

Vi har ett gemensamt ansvar för denna Jord och för de som försvarar den. Tack.

Itza Orozco Svensson, ordförande Latinamerikagrupperna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *