Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

Den 12 oktober 1495 säger historieböckerna att Columbus satte sin fot i Amerika för första gången. För mig har detta datum alltid varit väldigt märkligt.

Jag föddes och är uppvuxen i Nicaragua. När jag var liten “firades” den 12:e oktober i offentliga miljöer. Vi skulle vara tacksamma för att den vita, kristna mannen hade kommit till Latinamerika för att civilisera oss.

– Halleluja, vi har blivit räddade!

Jag är förhållandevis ung och det jag berättar om hände inte för så länge sedan. Jag växte som tur var upp med revolutionära föräldrar med andra värderingar, så jag slapp förledas in i denna historieskrivning. Tyvärr hade de flesta i min generation inte samma tur. Jag tänker på alla generationer som uppfostrats utifrån detta koloniala tankesätt och på hur urfolk som sedan dess gjort motstånd mot denna historieskrivning förtrycks, torteras och mördas.

Vi i Latinamerikagrupperna ser en extremt polariserad värld där människors framtid allt mer styrs av stora företag. Vi ser en intensifierad överanvändning av jordens naturresurser som gynnar en liten elit. Vi ser nationella och internationella rättssystem som används mot det egna folket. Vi ser en hegemonisk konsumtionsbaserad ideologi som förlänger avståndet mellan människor och natur. Vi ser ett postkolonialt samhälle som styrs utifrån snäva normer om sexualitet, funktionalitet, kön, genus, tro, etnicitet, ålder och klass.

Men, vi ser också en lång historia av starka, kreativa, beslutsamma folkrörelser som aldrig gett upp. Idag, vill vi uppmärksamma alla generationer av urfolk som kämpat för en värld som är bredare än den europeiska modellen, och äntligen har fler och fler börjat lyssna. De uppmanar oss att tänka, leva och känna utanför den trånga världsbilden och livsstilen vi haft hittills. De vill att vi tillsammans bygger upp en ny berättelse som utgår ifrån mångfald, respekt, rättvisa och solidaritet med och för allt levande. De påminner de oss att vi är ett med naturen; att vi människor inte är planens överordnade.

För att urfolks rättigheter ska kunna garanteras, naturen respekteras och ett kärleksfullt samhälle upprätthållas, behöver vi som känner orättvisorna bubbla i våra ådror komma samman.

I Sverige har vi en lång väg att gå för att göra upp med den koloniala historien. Vi i Latinamerikagrupperna kräver att den svenska staten skriver på konventionen för urfolks rättigheter (ILO169) och att samernas territorium, kultur och livsstil respekteras. Samtidigt, kräver vi att regeringen aktivt engagerar sig i arbetet för ett internationellt bindande regelverk som fastställer företagets juridiska ansvar och motverkar deras straffrihet.

Vi har ett gemensamt ansvar för denna Jord och för de som försvarar den. Tack.

Itza Orozco Svensson, ordförande Latinamerikagrupperna

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Välkommen på en storslagen kväll i solidaritetens tecken!

Vårens mest färgsprakande solidaritetsfest! Den 20:e maj i Folkets Hus, Sofielund, i Malmö.

· Nyheter, Evenemang

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter

Temagruppens motion vann i kategori ”Klimat -och miljörättvisa” i årets klimatriksdag

Latinamerikagruppernas temagruppen Buen Vivir och Naturens Rättigheter lämnade in en motion (motion 114) till 2022 års klimatriksdag om naturens rättigheter och skydd för miljöförsvarare. Motionen vann i sin kategori ”Klimat -och miljörättvisa” och var alltså en av tolv motioner som igår över lämnades till representanter för alla riksdagspartier utom SD.

· Nyheter

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Samtal om mänskliga rättigheter i Colombia

Välkomna på ett samtal och filmvisning som hålls av Latinamerikagrupperna i Eskilstuna och Eskilstuna folkhögskola!

· Nyheter, Evenemang

150 000 familjer i Brasilien riskerar att förlora sina hem

Just nu riskerar över 150 000 familjer i Brasilien att förlora sina hem. Därför har De jordlösas rörelse lanserat en namninsamling, ZERO Evictions, som du kan skriva under!

· Nyheter

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Vill du bli en del av Latinamerikagruppernas styrelse?

Vill du bli en del av Latinamerikagruppernas styrelse och bidra till en starkare solidaritetsrörelse? Vi söker nu efter styrelseledamöter med olika bakgrunder och erfarenheter som kan vara med och driva föreningens strategiska arbete framåt. Känner du någon som vill engagera sig och som du tror passar för uppdraget? Eller är du intresserad själv?

· Nyheter

“Med feminismen sätter vi namn på allt vi gör”

Småbrukarorganisationen ATC i Nicaragua har under mer än 30 år arbetat med jämställdhet och utformat egna feministiska strategier. Yolanda Areas, som arbetar med jämställdhetsfrågor berättar om en lång resa av intressanta erfarenheter och om vikten av en feminism som utgår ifrån småbrukarorganisationernas egna verklighet. Asociación de Trabajadores del Campo (ATC) i Nicaragua är en del […]

· Nyheter