Det alternativa EU-toppmötet i Göteborg visade att vi har ett stort behov av folkbildning och av att stärka vårt nätverk för att kunna göra folkligt inflytande möjligt. Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson var på plats.
Den 17:e november samlades EU:s politiker i Göteborg för att diskutera hur länderna tillsammans skulle kunna förbättra arbetsvillkoren och garantera ekonomisk tillväxt.
Mötet organiserades i Sverige, inte bara för att statsminister Stefan Löfven erbjöd sig att arrangera det, utan också för att vi ses som en ”global förebild i social rättvisa och jämställdhet” enligt Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande.
Diskussionen i sociala och traditionella svenska medier handlade dock inte om bättre arbetsvillkor, social rättvisa och jämställdhet, utan om hur trafiken skulle påverka Göteborgarna.
Fast än jag såklart tycker att det är orimligt att folks vardag ska ställas upp och ner för att eliten ska kunna ta sig fram mellan sina lyxiga hotell, tycker jag absolut inte att detta borde ha varit i centrum av debatten.
Dock är det så att det som borde vara i centrum för debatten inte kommer att nå EU-toppolitikerna någonsin, då det handlar om behovet av en strukturell systemförändring.
Därför deltog jag i det Alternativa Toppmötet i Göteborg som ägde rum den 18:e november. Här samlades representanter för olika sociala rörelser från olika länder i Europa för att diskutera vad vi behöver göra för att stärka vår kritik mot EU och systemet för att kunna nå både beslutfattare och medborgare.
Jag såg förtjust hur en intersektionell vision genomsyrade våra diskussioner, samt att det fanns en öppenhet för att förstå den postkoloniala kritiken och att se utanför EUs gränser.
Jag såg dock att vi behöver mer av detta. Vi behöver komma samman, agera tillsammans.
Jag tog upp Latinamerikagruppernas kamp för att förbjuda glyfosat inom EU och hur detta påverkar både oss och Latinamerikanska bönder.
Dave Webb från International Peace Bureau informerade om hur de jobbar för att stoppa militarisering och få slut på vapenindustrin.
Lora Verheecke från Corporate Europe Observatory delade med sig av hur de kombinerar research med aktivism kring handelsavtal. Från deras kontor i Bryssel följer de hur storföretagens intressen integreras i regelverk och lagar.
Jennie Nyberg från organisationen Fossilgasfällan informerade om planer för fem nya fossilgasexploateringar i Sverige och aktioner de gör för att stoppa dem.
Marija Mileta från Jordens Vänner Kroatien inspirerade alla att se hur kampen för klimaträttvisa och mänskliga rättigheter egentligen är samma.
Vi såg i alla dessa och fler exempel att vi har en stark, jordad och kritisk rörelse men att vi är få.
Att stärka den europeiska systemkritiska rörelsen är ett måste för att kunna nå ut och bli sedda. Du och jag kan göra detta på många olika sätt, här kommer några få exempel:
- Dela med dig av vad du kan! Feminist, antirasist, miljöaktivist, mm. Våga vara obekväm, du behöver inte vara akademiker och ha ett komplicerat ordförråd för att göra dig hörd!
- Följ oss och andra folkrörelser i sociala medier, dela och sprid information! Vi ser att det är extremt många som inte VET vad som händer i beslutsorgan och hur detta påverkar dem och andra.
- Om en situation eller ett event uppstår som du känner behöver uppmärksammas, gör något kreativt för att dela med andra och visa ditt stöd och solidaritet med kampen.
- Delta i webseminarier, studiecirklar och mingel för att få ökad kunskap om frågor du vill engagera dig i. Vi på Latinamerikagrupperna är grymma på matsuveränitet, svenska investeringar utomlands och allt som har med småbrukare och urfolk i Latinamerika att göra.
- Engagera dig i Klimatriksdagen och för in den systemkritiska visionen. Det största behovet är inte att byta ut bensinbilar mot elektriska bilar, vi behöver en STOR omfördelning av resurser för att nå KLIMATRÄTTVISA.
- Läs om EU:s historia och dela med dig av hur galet det är att en organisation som alltid haft som kärna att stå för eliternas intresse har allt mer makt över Europas medborgare.
Vi som tror på att en annan värld är möjlig behöver bli starkare, men aldrig glömma att vi gör detta med kärlek, empati och solidaritet. Vi vill inte krossa NÅGON; vi vill att ALLA som lever och kommer att leva på denna planet får möjligheten att njuta av ett värdigt, hållbart och kärleksfullt liv.