Latinamerikagruppernas kommunikatör Lari Honkanen har träffat människorna som stod upp mot jordbruksföretagens flygbesprutning i världens mest kemikalietyngda land Brasilien. Ett fall som hade möjlighet att bli vägledande i den nationella kampen för att få leva utan gift.

Små sockerrörsplantor täcker marken så långt ögat kan se, ända bort till horisonten. Vi befinner oss i de kemiska bekämpningsmedlens Mecka – Brasilien.

Mitt bland alla oräkneliga hektar av besprutade odlingar, ligger samhället Milton Santos – en bosättning tillhörande de Jordlösas rörelse. I samhället bor 69 familjer som bedriver ett småskaligt, ekologiskt jordbruk, helt utan kemiska bekämpningsmedel.

– Det här är en ekologisk ö i ett hav av odlingar av sockerrör, säger Eunice Pimenta, en av de boende i området. Det har nyligen regnat och jordvägen vi går på har omvandlats till en rödockrafärgad lervälling. Eunice berättar att sockerrörsbolagen använder flygplan för att bespruta sina åkrar.

Gifterna sprids med vinden och hamnar på samhällets giftfria odlingar, som då slutar att vara ekologiska. Familjerna riskerar också att förlora sitt eko-certifikat.

En bit från Eunices hus råkar vi på en granne, Luis Albuquerque. Häromdagen när han var ute och gick på fältet dök ett propellerplan upp och började spruta bekämpningsmedel rakt över honom.

Luis Albuquerque blev flybesprutad. Foto: Lari Honkanen

– Där fanns även en mamma med spädbarn i närheten, berättar Luis. Jag gestikulerade vilt mot piloten, som måste ha sett mig. Men han brydde sig inte.
Luis skyndade hem för att duscha och byta kläder. På frågan om varför han inte gick till sockerrörsbolaget och protesterade, svarar han att det inte är lönt:

– De lyssnar ändå inte på oss.

I våras lade en av kommunens lokalpolitiker fram ett förslag om att införa ett lokalt förbud mot flygbesprutning. Vid första omröstningen röstades förslaget igenom enhälligt.

Eunice Pimenta. Foto: Lari Honkanen

– Vi blev alla väldigt glada, säger Eunice Pimenta.

Men glädjen blev kortvarig. Representanter från sockerrörsbolaget och pilotfacket lade inför nästa omröstning mycket kraft på att påverka lokalpolitikerna att rösta nej till förslaget. De organiserade en demonstration med budskapet att flygbesprutning är ofarligt. Även företaget Syngenta som producerar bekämpningsmedlen gav sig in i matchen och påstod att kemikalierna inte sprids utanför sockerrörsplantorna.

– De hävdade att dropparna är riktade, att de sprids kontrollerat, säger Eunice Pimenta.

Samtidigt mobiliserade folket i samhället sina krafter, bland annat med hjälp av en biolog från São Paulos universitet. Han presenterade vilka konsekvenser luftburen besprutning får för det ekologiska jordbruket, med skador på bin och andra insekter.

Nationella miljöorganisationer följde fallet uppmärksamt. Ett lokalt förbud mot flygbesprutning skulle kunna påverka lagstiftningen även nationellt.

De boendes ansträngningar till trots förlorade förslaget att förbjuda flygbesprutningar med en röst. Eunices man Osman Contrigiani är övertygad om att företaget Syngenta hade mutat ledamöter i fullmäktige.

Ute på sockerrörsfältet håller en besprutningsanordning på att sprida kemikalier över plantorna. En del av vätskan evaporerar och sprids i luften.
– Sluta fota nu och hoppa in i bilen, ropar Eunice Pimenta från bilfönstret. Det är inte bra att andas in för mycket av den här luften.

Text och foto: Lari Honkanen


Ditt bidrag gör skillnad

Stöd Eunice och andras arbete för ett jordbruk fritt från gift. Sms:a ”LA 100” till 72980 så bidrar du med 100 kronor.

Luis och Eunice är inte ensamma om sina berättelser. Latinamerika är en av de kontinenter i världen där det används mest bekämpningsmedel, och Brasilien toppar listan av länder. För att förhindra denna utveckling arbetar organisationen de Jordlösas rörelse med att påverka politiker för en giftfri politik, att informera människor om deras rättigheter och att anordna utbildningar i alternativa odlingsmetoder.

Genom en gåva till Latinamerikagrupperna bidrar du till de Jordlösas arbete för att öka kvinnors och ungdomars politiska inflytande genom utbildningar i ledarskap och mänskliga rättigheter. Skänk en gåva idag!

Alla har rätt till ett #LivUtanGift

Här kan du läsa mer: https://www.latinamerikagrupperna.se/liv-utan-gift/

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!

Kom och få inspiration från folkrörelser och kreativa skapare runt om i världen. Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!     – Startdatum : 9 januari 2024 – Slutdatum: 11 juni 2024 – Kursen består av distansträffar via zoom och två fysiska kursträffar.                          […]

· Nyheter

Panelsamtal på SocForum 2023 på ABF-huset

Under Socialistiskt Forum 2023 på ABF-huset Stockholm deltar Latinamerikagrupperna i panelsamtalet ”Lärdomar från Chile: Välfärd och Demokrati” genom vår styrelseledamot Adolfo Ovalle. Syftet är att fördjupa vår förståelse för de politiska och ekonomiska förändringar som skedde i Chile under diktaturen och att dra lärdomar som kan vara till nytta för Sverige i en tid där […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av delegation från Guatemalas urfolks-och civilsamhällesorganistioner

Urfolk i Guatemala och grupper av civilsamhället uppmärksammar panoramat av landet och riskerna för en kupp och ett demokratiskt sammanbrott.  Den 22 november besöker en delegation av Guatemalas urfolks-och civilsamhällesorganisationer Sverige för att berätta om den nuvarande situationen i landet på spanska och svenska. 22 november kl 18.00 Solidaritetshuset i Stockholm     Evenemanget är […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron)

Mellan den 1-2 november deltog Latinamerikagrupperna på två föreläsningar med representanter från UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron). Jordens Vänner som har UDAPT som partnerorganisation, bjöd in dem till Sverige för en serie föreläsningar. De har i trettio år kämpat mot oljeföretaget Texaco-Chevron och står längst fram i kampen för ett rättvist internationellt […]

· Reportage, Nyheter

AW-kväll: Sveriges orena händer i Latinamerika

Hur kommer det sig att enorma oljeutsläpp och avskogning av det som ofta kallas jordens lungor går ostraffat förbi, och fortsätter att ske än idag? Och vad har vår svenska allmänna pension med det att göra?   Latinamerikagrupperna välkomnar till en AW-kväll med engagerande samtal, musik och mingel. Kvällen börjar kl 17:30 med en välkomstdrink […]

· Nyheter, Evenemang

Latinamerikagruppernas nya styrelse

Det är på tiden att vi i Latinamerikagruppernas styrelse, som valdes in i juni, presenterar oss själva publikt. Så hej alla medlemmar och andra följare! Den nya styrelsen består av (från vänster): Adolfo Ovalle, styrelseledamot. Viktor Andersson, styrelseledamot. Catalina Rodríguez Näsman, ordförande. Laureano Arroyo Boström, styrelseledamot. På nästa bild har vi Siim Prääts, viceordförande, som […]

· Nyheter

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Reportage från Ecuador och CONAIE

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Amanda Persson har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie, och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av sitt efterarbete delar hon med sig av foton och upplevelser under sin […]

· Reportage, Nyheter

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning!

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning! Latinamerikagruppernas praktikanter från kursen Global Rättvisa på Biskops-Arnö Folkhögskola har varit på praktik i Brasilien hösten 2022. Under praktiken har de jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation:  Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av efterarbetet anordnar […]

· Reportage, Nyheter, Evenemang

CHILE FORUM

Datumet 11 september 1973 representerar ett tragiskt datum för chilensk demokrati och för mänskliga rättigheter. Tusentals chilenare torterades, mördades och drevs på flykt. Samtidigt är det startskottet för närmare svensk-chilenska band, en betydande invandring till Sverige av chilenska flyktingar och en epok där Sverige visade intresse, solidaritet och ledarskap avseende internationella relationer och dess koppling […]

· Nyheter, Evenemang