Las irregularidades en el proceso electoral en Honduras están llevado al país a una situación alarmante e insostenible.

El Tribunal Supremo Electoral (TSE) no ha cumplido con entregar resultados a tiempo y confiables de las elecciones presidenciales y parlamentarias que se llevaron a cabo el domingo 26 de noviembre 2017. La transparencia y credibilidad del proceso es muy limitada dada las circunstancias en que se han desarrollado las elecciones.

La demora en brindar resultados, las denuncias de fraude e irregularidades en el proceso electoral, la falta de credibilidad en el TSE junto con la autoproclamación de ganador de dos candidatos presidenciales han creado una situación de tensión escalante y peligrosa en la ciudadanía.

En estos días han habido saqueos en establecimientos y quema de edificios como alcaldías y casetas de peaje. La población que se ha manifestado en contra de las irregularidades en el proceso electoral ha recibido como respuesta una fuerte represión por parte de autoridades militares y policiales. Se reporta al menos 7 muerto y 10 heridos por confrontaciones entre la sociedad civil y fuerzas estatales. Más de 300 personas, en su mayoría jóvenes indígenas y campesinos, han sido detenidas por exigir un conteo transparente y responsable de los votos. Denunciamos los atropellos a los derechos humanos que el gobierno Hondureño y su aparato militar ha hecho contra una población que tiene derecho a manifestarse y demandar transparencia. De la misma forma pedimos a la oposición que las manifestaciones y protestas se hagan de forma pacífica.

Ante esta situación, Solidaridad Suecia-América Latina hace un llamado a la OEA y la UE, que han servido como observadores y facilitadores en estas elecciones, a exigirle al TSE que resuelva las irregularidades que han habido y que haga un conteo transparente del total de las actas, incluidas las que fueron enviadas a escrutinio especial. Como observadores, tienen la responsabilidad de garantizar que los resultados finales que se presenten sean producto de la voluntad popular y no se consume un fraude electoral.

Igualmente, hacemos un llamado al Gobierno de Suecia a no reconocer a Hernández como presidente si las irregularidades descritas en el párrafo anterior no son resueltas por parte del TSE.

Finalmente, hacemos un llamado a la comunidad internacional a mantener una posición de alerta ante este escenario incierto, denunciar las situaciones irregulares y fraudulentas que se presentan en estas elecciones y rechazar la violación de derechos del pueblo hondureño.

Itza Orozco Svensson

Presidenta

Solidaridad Suecia-América Latina

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter