Foto: Juan Mejia Gonzalez. På bilden ser ni från vänster: Elma Silva från Pastoral da Juventude Rural, Brasilien, Evelina Sartori Valck från Latinamerikagrupperna, Sandra Ilave från La Junta, Peru, och Linn O’Connell från Latinamerikagrupperna.


Att föreställa sig de jordlösa rörelses (MST) skola i Brasilien var nästintill omöjligt innan vi kom dit. Det vi hade hört var att det är en viktig, om inte den viktigaste, mötesplatsen för folkrörelser från hela Latinamerika. Efter tre månader på skolan förstår vi varför.

Tillsammans med 40 aktivister från olika sociala rörelser från Latinamerika och Skandinavien har vi deltagit på en kurs i latinamerikansk marxistisk teori. Kursens har sin utgångspunkt i den ouphörliga exploatering av Latinamerikas naturresurser och folk  och den ständiga kampen för motstånd. Vi har studerat Ché Guevara, José Carlos Mariátegui, Paulo Freire och Eduardo Galeano, tänkare som varit med och utvecklat ett revolutionärt och socialistiskt Latinamerika. Alla studier bedrivs i smågrupper för att kunna dela med oss av våra respektive kunskaper, erfarenheter och reflektioner – för vad är betydelsen av utbildning om vi inte alla deltar, förstår och lär oss av varandra?

Här skapar vi tillsammans ett alternativ till den dominerande kapitalistiska och imperialistiska världsmodellen

Skolan är en mötesplats för oss som arbetar för social förändring med målet att utbilda, mobilisera och organisera allierade från hela världen. Här skapar vi tillsammans ett alternativ till den dominerande kapitalistiska och imperialistiska världsmodellen. Alla som besöker skolan för en kurs eller konferens måste delta i arbetet som krävs för att underhålla skolan; diska kastruller, arbeta i trädgården och städa toaletter. Här jämställs praktiskt arbete med det intellektuella. Att dagligen arbeta för kollektivets bästa är ett sätt att ifrågasätta den kapitalistiska logiken som centrerar sig kring individen och istället skapa ett revoluntionärt medvetande där vi alla samarbetar och delar frukten av vårt arbete.

Vi har genom detta skapat ett internationellt kollektiv med gemensamma värderingar, erfarenheter och kunskaper som utmanar dagens system där människans och naturens rättigheter ständigt kränks. Tillsammans har vi arrangerat kulturella evenemang för att förstärka och skapa gemenskap över nationsgränser och mellan småbrukare, urfolk, arbetare och studenter. Tillsammans har vi hissat organisationens flagga och sjungit Internationalen, delat traditioner och seder, funderingar och förväntningar, vi har skrattat och gråtit.

Vi är inspirerade och förväntansfulla att få applicera våra nyvunna kunskaper och erfarenheter i den fortsatta kampen. Som aktivister. Som Latinamerikagruppare.

Text: Evelina Sartori Valck och Linn O’Connell, Latinamerikagruppernas praktikanter på jordlösa rörelses (MST) skola Florestan Fernandes i Brasilien

Lyssna gärna på podden med Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret, från Latinamerikagrupperna Sverige respektive Norge.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter