Es 8 de marzo y tanto en América Latina como en Suecia conmemoramos el Día Internacional de las Mujeres. Denunciamos todas las formas de violencia hacia las mujeres. Desde maltratos psicológicos hasta feminicidio y violencia estatal: Basta ya!

Denunciamos la criminalización de la lucha popular. Las mujeres han estado, estan y estaran en la primera fila de la lucha por los derechos de la madre tierra y por la defensa de la comunidad.

Denunciamos la militarización como estrategia de control. Países como Honduras, Colombia, Venezuela y Brasil ven socavados sus intentos de democracia por parte del neocolonialismo y neoliberalismo comercial y en donde las mujeres ven mutilado su acceso a la participación y a una vida segura.

Denunciamos las políticas neoliberales de la Unión Europea que promueven un modelo extractivista y eurocéntrico que privatiza y mercantiliza los medios que garantizan el derecho a la educación, salud, tierra, agua y libertad.

Denunciamos un mercado que explota y precariza las condiciones de trabajo de las mujeres con largas jornadas de trabajo, bajos salarios y exposición a riesgos diversos; denunciamos la precarización del trabajo doméstico y de cuidados.

Honramos y apoyamos a todas las mujeres que a través de la historia (tanto lejana como cercana) han subido sus voces con firmeza para denunciar las opresiones del sistema patriarcal, capitalista, sexista y colonialista.

Honramos y apoyamos las luchas y resistencias de mujeres que globalizan la lucha desde sus localidades. Todas aquellas que desde el arte, la cocina, el cuento, el tejido y el andar redireccionan la historia para crear futuros solidarios, amorosos y justos.

Finalmente, este 8 de marzo, nos comprometemos  a indagar y reflexionar sobre nuestros privilegios y las estructuras de poder que nos sostienen y oprimen para contrarrestarlas. Nos rehusamos a perpetuar sistemas neocoloniales que racializan y explotan a mujeres de los países del sur.

Con fuerza, ternura y firmeza vamos de la mano construyendo esperanza!

Itza Orozco Svensson, presidenta Solidaridad Suecia – América Latina (SAL)

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion

Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Latinamerikagrupperna kräver att den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör.  Att Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

· Debatt & opinion

I solidaritet med aktivisterna som protesterade mot Sveaskogs skövling i Paharova

Latinamerikagrupperna fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021 och solidariserar med aktivisterna som tar strid för Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

· Debatt & opinion

Brev till Sveriges riksdagsledamöter

Den 6 november 2020 skickade Latinamerikagrupperna ett brev till (nästan) alla riksdagsledamöter med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.

· Nyheter, Debatt & opinion

Sverige behöver en ny generation av bönder

I samband med Covid 19-pandemin har debatten om mat och självförsörjning tagit fart i Sverige, men böndernas röster saknas. Sverige behöver en ny livsmedelsstrategi som bygger på hållbarhet och matdiversitet och den måste stödja och lyssna på bönderna.

· Debatt & opinion