Det har i vanlig ordning varit ett tufft år för kvinnor världen över. Jag kommer alltid minnas när mina sociala medier-flöden fylldes av mina vänners vittnesmål av att ha upplevt sexuella trakasserier och våld, hur vi skrollade oss igenom dagarna, fylldes av ilska och systerskap, av bottenlös sorg och brinnande kamplust om vartannat. Varje vittnesmål är en sorg i sig. Tillsammans utgör de ett berg av erfarenheter som överskrider geografiska gränser och generationer.

Det har i vanlig ordning varit ett kampår för kvinnor världen över. Kamp som kvinna, kamp som småbrukare, kamp som urfolk; kamp om vatten, kamp om mark, kamp om liv. För många är fronterna flera och privilegierna få. För några dagar sen uppmärksammade vi att det var 2 år sen den honduranska klimat- och urfolksaktivisten Berta Cáceres sköts till döds. Hon ledde Lencafolkets motstånd mot ett dammprojekt som skulle leda till förödande konsekvenser för hennes by. Att kampen till försvar för naturen och livet kan ta så många människors liv varje år är svårt att ta in. Och det är en kamp som många gånger leds av kvinnor.

Jag tänker på alla de som lever under konstant hot, som kriminaliseras och förföljs. Kvinnor som i varje liten del av sitt liv tvingas kräva sin rätt, rätt till sin egen kropp, till inflytande, till att få finnas. Som vägrar anpassa sig, backa eller finna sig i en systematiskt ofördelaktig situation.

Det är ett faktum att kvinnors engagemang, kamper och stordåd ofta osynliggörs, förminskas eller tas för given. Kvinnor står på barrikaderna varje dag runt om i världen, som kritiker och visionärer, som förändringsaktörer. Det har de alltid gjort. Men deras bragder får sällan synas, deras outtröttliga engagemang får sällan något erkännande. Kvinnor som deltar i och leder sociala rörelser i Latinamerika, i Sverige, i världen; som utmanar maktordningar och skapar förändring. Deras motstånd ska aldrig förminskas, men inte heller förenklas. Vi behöver fortsätta organisera oss kring insikten att patriarkala, rasistiska, homo- och transfobiska, klassbaserade och koloniala förtryck inte är separerade från varandra.

Det går inte alltid att vara stark och modig. Eller orka utmana det som förtrycker och det som tär. Men vi ska fortsätta göra det tillsammans. Och lyfta och ge utrymme till de röster som sällan får höras, som måste få höras. Det har i vanlig ordning varit ett kampår för kvinnor världen över. Deras politiska kraft ska inte underskattas, deras kamp förtjänar uppmärksamhet och gensvar!

Text: Carolina Svalbacke, suppleant styrelsen
Foto: Tove Berg

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter