Läs eller lyssna på Karin Granns krönika om mötet med fackföreningsledaren Eberto Diaz från organisationen Fensuagro i Colombia och hennes reflektioner om det fysiska mötets betydelse för att skapa verklig solidaritet.

Jag sveper med fingret över mobilskärmen, någonstans här finns en bild på min biologiska morfar. Långt bak i kameraalbumet hittar jag ett foto på en solbränd man i vit linneskjorta.  Han ler mot kameran. – Känner du till Rafael? frågar jag naivt mannen bredvid mig i samtidigt som jag visar honom fotot. Jag befinner mig i en taxi från Arlanda tillsammans med fackföreningsledaren Eberto Diaz från organisationen Fensuagro i Colombia. Det är första gången vi ses och av ren nervositet frågar jag om han känner till min morfar – i ett land med 49 miljoner invånare. Men mannen skiner upp, nickar bestämt och säger att han minsann visst känner till Rafael.

Karins morfar Rafael. Foto: Karin Grann

Det har gått 23 år sedan jag adopterades från Colombia och för mig är alla möten med människor från mitt födelseland speciella. Det är människor som har fått uppleva Colombia på ett sätt som jag aldrig kommer att få göra. I ett iskallt Stockholm hjälper jag Eberto hitta till sitt hotell. Han är inbjuden av Latinamerikagrupperna och under hans korta besök står intervjuer, föreläsningar och möten med svenska politiker på agendan. – Vila får jag göra när jag är tillbaka till Colombia! säger han med ett skratt.

Vikten av att mötas människa mot människa ska inte underskattas, det är där gnistor skapas och solidariteten slår rot.

En vecka senare besöker vi utrikesdepartementet för att tala om implementeringen av fredsavtalet som skrevs på för snart två år sedan. När vi möter statssekreteraren Ulrika Modeér berättar Eberto om landsbygdsbefolkningens utsatthet och vikten av att marken ges tillbaka till dess ursprungliga ägare. Ulrika lyssnar koncentrerat och nickar med jämna mellanrum. Jag antecknar ordet desplazados, tvångsförflyttade. Jag antecknar det flera gånger och plötsligt slår det mig; Det är min biologiska familj de pratar om. En insikt som får mig ur balans. Det stockar sig i halsen. Trots att jag kan min familjehistoria är det först nu som det sjunker in att det är min biologiska familj som mötet handlar om. Min morfar Rafael, min moster Saidith och min älskade mamma Rosa. Människor på landsbygden som fallit offer för konflikten, som på bara några timmar tvingats lämna sina hem för att överleva. Omständigheter som på sätt och vis också lett till att jag hamnat i Sverige. Jag har läst otaliga rapporter och artiklar om kriget i Colombia, men när situationen beskrivs av Eberto flätas både känslomässiga och intellektuella trådar samman. Det är som om livets cirkel på ett oväntat sätt sluter sig just denna måndag på Ulrika Modeérs kontor.

Karin och mamma Rosa. Foto: Karin Grann

I en värld av konstant informationsflöde är det lätt att tror att vi kan förstå varandra utan att mötas i verkliga livet. Men vikten av att mötas människa mot människa ska inte underskattas, det är där gnistor skapas och solidariteten slår rot. I mötet med Eberto känner jag mig närmare min biologiska familj än jag någonsin tidigare gjort och för första gången blir jag en del av deras historia. Trots att Atlanten är emellan oss delar nu vi kampen för rättvisa i Colombia och i mobilen bär jag alltid med mig min morfar.

/Karin Grann, kanslipraktikant vt 2018

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Podd

MSTs skola Florestan Fernandes

Nyfiken på de jordlösas rörelses nationella skola? Hör Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret som pluggar intensivkursen i latinamerikansk politisk teori på Florestan Fernandes i Brasilien.

· Podd

Om mapuchekonflikten

Hör historien om mapuchekonflikten, från tidiga invasionsförsök fram till våra dagars kamp för rättigheter. Om hur befrielsen av Chile och Argentina blev till en tillvaro i reservatssystem för mapuchefolket. Med Jorge Calbucura och gästspel av Miriam Hualquilao.

· Podd

Om Venezuela med Francisco Contreras

Hör Latinamerikakännaren Francisco Contreras om läget i Venezuela. Om hur den politiska konflikten och våldsyttringarna går i vågor genom landets samtidshistoria.

· Podd

Latinamerikapodden möter Henrik Brandão Jönsson

Henrik Brandão Jönsson är Dagens Nyheters Latinamerikakorrespondent. Hör hans analys över läget i Brasilien. om den nygamla ordningen, där Dilma avsätts, Lula döms till fängelse och Temer slipper åtal. Allt medan knarkgängen får allt större makt.

· Podd

La implementación de los acuerdos de paz en Colombia

Cómo marcha la implementación de los acuerdos de paz con las Farc en Colombia? En este capitulo vamos a escuchar a los analices de tres colombianos viviendo en Suecia, Hernán Quintero, Andrés Gómez y Claudia Polo.

· Podd
Lotten Collin gästar Latinamerikapodden

Latinamerikapodden möter Lotten Collin

Hur är det egentligen att jobba som Latinamerikakorrespondent? Hör Sveriges Radios Lotten Collin om en korres vardag, om hur hon hamnade där hon är idag och hur hon ser på sitt uppdrag.

· Podd

Latinamerikapodden möter Tigran Feiler

I det här avsnittet lär vi känna frilansjournalisten Tigran Feiler, som bevakar Latinamerika åt Sveriges Television. Hör om vad som fick honom intresserad av världsdelen.

· Podd

Om Marlingruvan i Guatemala

Urfolken i San Marcos hade sagt nej till Marlingruvan redan från början. Ändå etablerades den och Svenska AP-fonderna har investerat hundratals miljoner av svenska pensionspengar i Gold Corp, företaget som äger gruvan. Hör Aron Lindblom från Diakonia om den kontroversiella Marlingruvan i Guatemala.

· Podd

Om våra pensionsfonder

De orangea kuverten informerar om kommande pensioner. Vad som dock saknas är uppgifter om hur pensionsfondernas pengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och bidrar till miljöförstöring i Latinamerika.

· Podd

Om högerns återtåg

Varför blåser det högervindar över Latinamerika? Är det vänstern som förvaltat makten dåligt? Eller är det högern som lyckats förnya sig? Eller handlar det bara om låga råvarupriser? Och vad innebär den nya politiska konjunkturen för de sociala rörelserna?

· Podd