Läs eller lyssna på Karin Granns krönika om mötet med fackföreningsledaren Eberto Diaz från organisationen Fensuagro i Colombia och hennes reflektioner om det fysiska mötets betydelse för att skapa verklig solidaritet.

Jag sveper med fingret över mobilskärmen, någonstans här finns en bild på min biologiska morfar. Långt bak i kameraalbumet hittar jag ett foto på en solbränd man i vit linneskjorta.  Han ler mot kameran. – Känner du till Rafael? frågar jag naivt mannen bredvid mig i samtidigt som jag visar honom fotot. Jag befinner mig i en taxi från Arlanda tillsammans med fackföreningsledaren Eberto Diaz från organisationen Fensuagro i Colombia. Det är första gången vi ses och av ren nervositet frågar jag om han känner till min morfar – i ett land med 49 miljoner invånare. Men mannen skiner upp, nickar bestämt och säger att han minsann visst känner till Rafael.

Karins morfar Rafael. Foto: Karin Grann

Det har gått 23 år sedan jag adopterades från Colombia och för mig är alla möten med människor från mitt födelseland speciella. Det är människor som har fått uppleva Colombia på ett sätt som jag aldrig kommer att få göra. I ett iskallt Stockholm hjälper jag Eberto hitta till sitt hotell. Han är inbjuden av Latinamerikagrupperna och under hans korta besök står intervjuer, föreläsningar och möten med svenska politiker på agendan. – Vila får jag göra när jag är tillbaka till Colombia! säger han med ett skratt.

Vikten av att mötas människa mot människa ska inte underskattas, det är där gnistor skapas och solidariteten slår rot.

En vecka senare besöker vi utrikesdepartementet för att tala om implementeringen av fredsavtalet som skrevs på för snart två år sedan. När vi möter statssekreteraren Ulrika Modeér berättar Eberto om landsbygdsbefolkningens utsatthet och vikten av att marken ges tillbaka till dess ursprungliga ägare. Ulrika lyssnar koncentrerat och nickar med jämna mellanrum. Jag antecknar ordet desplazados, tvångsförflyttade. Jag antecknar det flera gånger och plötsligt slår det mig; Det är min biologiska familj de pratar om. En insikt som får mig ur balans. Det stockar sig i halsen. Trots att jag kan min familjehistoria är det först nu som det sjunker in att det är min biologiska familj som mötet handlar om. Min morfar Rafael, min moster Saidith och min älskade mamma Rosa. Människor på landsbygden som fallit offer för konflikten, som på bara några timmar tvingats lämna sina hem för att överleva. Omständigheter som på sätt och vis också lett till att jag hamnat i Sverige. Jag har läst otaliga rapporter och artiklar om kriget i Colombia, men när situationen beskrivs av Eberto flätas både känslomässiga och intellektuella trådar samman. Det är som om livets cirkel på ett oväntat sätt sluter sig just denna måndag på Ulrika Modeérs kontor.

Karin och mamma Rosa. Foto: Karin Grann

I en värld av konstant informationsflöde är det lätt att tror att vi kan förstå varandra utan att mötas i verkliga livet. Men vikten av att mötas människa mot människa ska inte underskattas, det är där gnistor skapas och solidariteten slår rot. I mötet med Eberto känner jag mig närmare min biologiska familj än jag någonsin tidigare gjort och för första gången blir jag en del av deras historia. Trots att Atlanten är emellan oss delar nu vi kampen för rättvisa i Colombia och i mobilen bär jag alltid med mig min morfar.

/Karin Grann, kanslipraktikant vt 2018

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Podd

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 5 – Sveriges roll i förstörelsen av naturen

Vad har Sverige med diskriminering av natur och mänskliga rättigheter i Latinamerika att göra? I det sista avsnittet av Latinoamérica Testifica tar vi upp det viktiga perspektivet om Sveriges pensionsfonders problematiska investeringar, och vad du kan göra hemifrån för att förändra saker och ting.

· Podd

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 4 – Kampen för att legalisera abort

Legaliseringen av abort har diskuterats mer och mer i politiska utrymmen i Latinamerika de senaste åren. Vi pratar om de länder som har tagit steg framåt i frågan om abort, och de som snarare har gjort motsatsen. Slutligen, vad har ”la Marea Verde” med allt detta att göra?

· Podd

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 3 – Feminicidio och ojämlikhet mellan könen

I det här avsnittet tar vi upp frågan om allmän ojämlikhet mellan könen, och hur detta är relaterat till våld mot kvinnor. Vi förklarar de berömda termerna ”feminicidio” och ”NiUnaMenos”, och varför ojämställdheten fortsätter att växa i Latinamerika.

· Podd

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 2 – Livsfaran i att försvara naturen och sin mark

Den latinamerikanska kontinenten är den farligaste i världen för människor som försvarar miljön. Men vad är egentligen en miljörättsförsvarare? Och varför är de i sådan fara? Vi svarar på dessa frågor och flera därtill i det här avsnittet av Latinoamérica Testifica.

· Podd

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 1 – Ojämlikhet och kampen om marken

Latinamerika är känt för sin bördiga mark och sitt goda klimat, men trots detta är det den mest ojämlika regionen i världen. Vi pratar om den orättvisa uppdelningen av mark och makt, och hur det kan komma sig att de som är mest beroende av sin mark är de som förlorar sina rättigheter.

· Podd

MSTs skola Florestan Fernandes

Nyfiken på de jordlösas rörelses nationella skola? Hör Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret som pluggar intensivkursen i latinamerikansk politisk teori på Florestan Fernandes i Brasilien.

· Podd

Om mapuchekonflikten

Hör historien om mapuchekonflikten, från tidiga invasionsförsök fram till våra dagars kamp för rättigheter. Om hur befrielsen av Chile och Argentina blev till en tillvaro i reservatssystem för mapuchefolket. Med Jorge Calbucura och gästspel av Miriam Hualquilao.

· Podd

Om Venezuela med Francisco Contreras

Hör Latinamerikakännaren Francisco Contreras om läget i Venezuela. Om hur den politiska konflikten och våldsyttringarna går i vågor genom landets samtidshistoria.

· Podd

Latinamerikapodden möter Henrik Brandão Jönsson

Henrik Brandão Jönsson är Dagens Nyheters Latinamerikakorrespondent. Hör hans analys över läget i Brasilien. om den nygamla ordningen, där Dilma avsätts, Lula döms till fängelse och Temer slipper åtal. Allt medan knarkgängen får allt större makt.

· Podd

La implementación de los acuerdos de paz en Colombia

Cómo marcha la implementación de los acuerdos de paz con las Farc en Colombia? En este capitulo vamos a escuchar a los analices de tres colombianos viviendo en Suecia, Hernán Quintero, Andrés Gómez y Claudia Polo.

· Podd