När Ada Luisa Farrach Lopez hade tagit ut sin examen i företagskommunikation och marknadsföring, var hon ivrig i jakten på jobb, bil och hus. Men idag ringaktar hon konsumtionssamhällets ekorrhjul. Istället är hon en förkämpe för kvinnor och för ett ekologiskt hållbart jordbruk.

Vad som ändrade Ada Luisa Farrach Lopez livsåskådning var deltagandet på en politisk ledarskapskurs på Cloc:s internationella småbrukarskola Francisco Morazan, en dryg timmes bilväg från Nicaraguas huvudstad Managua. Kursen, som finansieras av Latinamerikagruppernas, blev ideologiskt sprängstoff för Ada Luisa:
– Kursen gav mig en 180 graders vändning i livet, det var en total avkoloniseringsprocess, berättar hon.

Hennes universitetsstudier inom affärsvärlden hade fyllt henne med en strävan efter att bli produktiv och framgångsrik. Hon beskriver det som att hon tidigare varit nedsänkt i det kapitalistiska systemet, på ett överväldigande och absorberande sätt, vilket gjort att hon glömt eller trängt undan saker som hon innerst inne visste. Sådant som hon fått med sig från sin mamma, som varit aktiv inom den sandinistiska revolutionen, när det begav sig.

Ada Luisa växte upp på den Nicaraguanska landsbygden mellan Managua och Granada, med sin ensamstående mamma, som blivit änka. Mamman försörjde sig genom att tillverka och sälja handgjorda tvålar. Och gården var bördig och de var självförsörjande på frukt och grönt som avocados, matbanan och lime.

Men på 1990-talet blåste nyliberala vindar över Nicaragua, vilket kom att förändra landets ekonomiska politik. Ut åkte stöd till små familjeföretag och in trädde fria och otyglade marknadskrafter. Något som drabbade Ada Luisas mammas tvålhandel. Hon gick till sin bank för att få mikrolån för att kunna fortsätta sin verksamhet. Banken bedömde senare hennes affärsverksamhet som ohållbar. Det hela slutade med att banken en dag kom och konfiskerade både hus och gård. Ada Luisa var 16 år då och det blev en erfarenhet som märkt henne för livet.

– Det var frustrerande att se men inte kunna göra något, när de driver ut dig från din egen mark och berövar dig din enda inkomstkälla. Då tändes en kampgnista mot nyliberalismen och det patriarkala systemet, vars kreditinstitut inte tror på kvinnliga företagare.

Det var den gnistan som legat i dvala, som väcktes under ledarskapskursen. Efter kursen började Ada Luisa engagera sig mycket mer i organisationerna ATC och CNOR, frågor som särskilt berör kvinnor och ekologiskt jordbruk, istället för att jaga karriär.

Senare fick Ada Luisa möjlighet att gå en annan kurs finansierad av Latinamerikagrupperna, en feministisk fortbildning.
– Kursen hjälpte mig att dekonstruera mig totalt och skapa ett nytt jag. Ett jag som är mera självsäkert, bestämt och starkt. Jag kan numera uttrycka mina åsikter och höja min röst för alla kvinnor och män som är offer för patriarkatet.

Ada Luisa har också gått kurser i ekologiskt jordbruk, bland annat på Iala Guaraní, ett av Cloc:s agroekologiska institut. Därefter har hon varit involverad i att etablera ett agroekologiskt institut i Centralamerika, Iala Mesoamerica, som gav sin första kurs i höstas.

– Fortbildning i agroekologiskt jordbruk är ett sätt att dela med sig. Vi använder oss inte av en linjär metodologi eller vertikal struktur, utan det handlar om att dela med sig av kunskap horisontellt.

Deltagarna på agroekologiskolan Iala Mesoamerica är småbrukare från hela Centralamerika. De har med sig lokala frön för att bygga upp en fröbank av traditionella fröer. Och på Francisco Morazan är Ada Luisa med om att skapa en trädgård av läkeörter. Idén är att rädda traditionell naturläkemedel och att främja kunskap om traditionell naturmedicin.

I framtiden vill Ada Luisa återvända till landet. Men numera finns inte landsbygden hon växte upp på kvar. Den har ätits upp av staden Masaya som expanderat på grund av den ständigt växande urbaniseringsvåg som tömmer glessbygden på folk och skapar slumområden och överbefolkning i städerna.
– Det är en dröm för mig att, på ett eller annat sätt, återvända till landsbygden.

Text &  foto: Lari Honkanen

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter