Den rådande nyliberala marknadsekonomiska politiken har gjort mark till en global handelsvara och förstärkt Latinamerikas historiskt ojämlika fördelning av odlingsbar mark, med fortsatt hunger och marginalisering som resultat. Kolonialismens stora markägare har ersatts av stora transnationella bolag och kapitalplacerare. De hävdar ofta att marken är underutnyttjad och att de stora markförvärven bidrar till utveckling och skapar arbetstillfällen. I verkligheten rör det sig oftast om bebodd och bördig mark.
Trots internationella avtal och konventioner som ska skydda miljö och garantera mänskliga rättigheter, tvingas allt fler småbrukare överge sin mark när de inte kan konkurrera med storföretagens låga priser. Människor har svårt att överhuvudtaget kunna fortsätta bruka sin mark på grund av de omkringliggande monokultivernas bekämpningsmedel som sprids med vind och vatten. Andra luras eller fördrivs med våld – av grupper som inte sällan har koppling till privata företag eller statsmakten.
Tillgången till mark och naturresurser är grundläggande för att uppfylla ett antal mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att Latinamerikagrupperna fortsätter att uppmärksamma de negativa konsekvenser som spekulation av mark har på urfolks- och småbrukares levnadsvillkor, självförsörjning, rätt till en hållbar markanvändning och territoriellt självbestämmande.
Våra allierade folkrörelser i Latinamerika kämpar för en rättvis och hållbar värld. De har kapaciteten att organisera sig politiskt. Men med stärkt organisering och ökade protester kommer även ökat hot och våld . 2017 var i det avseendet ett mörkt år för Latinamerikas miljö- och människorättsaktivister. Därför är det viktigt att vi som organisation och världsmedborgare fortsätter att kräva goda och jämlika villkor och aldrig i tysthet acceptera dessa övergrepp.
I 2017 års verksamhetsberättelse kan du läsa om vår verksamhet och varför vårt stöd till folkrörelser i Latinamerika är fortsatt viktigt. Läs om Brasiliens afrobefolkning som kämpar för att bevara sin identitet, sin kultur och sin mark; kvinnor i Bolivia organiserar sig för att ta tillbaka kontrollen över marken och sina traditionella territorier och Kayambifolket i Ecuador som organiserar sig för att bevara sin mark fri från bekämpningsmedel och gruvdrift och mycket annat.
Det är med stor förväntan som vi går in i ett nytt verksamhetsår av gemensam kamp och fortsatt solidaritet med våra allierade folkrörelsers kamp för att försvara rätten till mark, territorier och kvinnors rättigheter genom att fortsätta angripa patriarkatets och kolonialismens djupa rotsystem.
Sanna Lucas, styrelseledamot
Här kan du ladda ner 2017 års verksamhetsberättelse i pdf-format.