Årets styrelsen består av färre ledamöter än tidigare år, och endast hälften av ledamöterna kunde närvara fysiskt på årets första möte den 2-3 juni. Det var en liten men stark och sammansvetsad skara som var på plats på Solidaritetshuset i Stockholm.
Det blev två intensiva och givande dagar. För oss som var nya i styrelsen var det mycket information att sätta sig in i. Vi pratade om styrelsens uppdrag och arbete generellt samt om de utmaningar som föreningen står inför under det kommande året. Föreningen kommer att genomgå en rad större förändringar: en ny tjänstemannaorganisation, formerna för vår närvaro i Latinamerika kommer att omarbetas och en ny verksamhetsledare kommer att tillsättas. Under året kommer vi även att fokusera mer på finansiering och insamling och en arbetsgrupp tillsattes för att hitta nya finansieringsmöjligheter.
Karin Ericsson som är tillförordnad verksamhetsledare och som har mångårig erfarenhet i föreningen berättade om vårt utvecklingssamarbete. Det är imponerande att höra om de förtroendefulla relationer som har byggts upp mellan Latinamerikagrupperna och urfolk- och småbrukarrörelser och som bygger på 50 år av solidaritet, närvaro och kunskap om de politiska processerna på den latinamerikanska kontinenten. Tack vare Latinamerikagruppernas stöd har nätverken stärkts, flera nya ledare har utbildats och visioner om alternativ och mer hållbar utveckling har fått större genomslagskraft.
Två viktiga händelser som kommer att äga rum under året är Latinamerikagruppernas 50-årsfirande i november och Matsuveränitetsveckan i oktober där vi tillsammans med övriga organisationer som ingår i nätverket Makten över maten kommer att lyfta vikten av matsuveränitet genom event i flera svenska städer.
Trots de förändringar och utmaningar som föreningen står inför kände alla sig positiva och stärkta efter mötets slut och väl motiverade att genomföra de kraftsamlingar som krävs för 50 nya år av solidaritet, hållbarhet och rättvisa.
I solidaritet, Linnea Kronebrant