Ännu en gång har Brasiliens största gruvbolag orsakat en miljökatastrof med ett stort antal döda. Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation MAM kräver att den brasilianska staten ska straffa de skyldiga och ersätta offren.
“Den här mineralplundrande dödsmodellen måste bekämpas”, skriver Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Movimento pela Soberania Popular na Mineração (MAM) i ett uttalande på sin hemsida.
Den sociala rörelsen MAM kämpar för att landets naturresurser ska användas ansvarsfullt och kontrolleras av det brasilianska folket. I sitt uttalande beskriver de dammkollapsen som en konsekvens av en utvisningspolitik som etablerats av den brasilianska regeringen i maskopi med de transnationella företag som är verksamma i regionen.
MAM uttrycker skarp kritik mot gruvföretaget Vale, vars verksamhet sedan länge förknippas med kränkningar av mänskliga rättigheter, förföljelse av sociala ledare och som ansvarig för den allvarliga dammkatastrofen i Mariana i Minas Gerais för tre år sedan, då 19 människor miste livet.
De riktar även hård kritik mot den brasilianska staten för att ha möjliggjort en utvidgning av gruvan; för att ha utfärdat miljötillstånd på ett oansvarigt sätt, genom att kringgå praxis och utan att visa hänsyn till motståndet från de boende i området. Avslutningsvis uttrycker de sin solidaritet med det drabbade samhället och kräver att den brasilianska staten ska straffa de skyldiga och ersätta offren.
AP-fondens investeringar i bolag bakom dammkatastrofen
Den Sjunde AP-fonden svartlistade gruvbolaget Vale efter den första dammkatastrofen som inträffade 2015. Men Första AP-fonden har fortfarande miljontals kronor investerade i Vale.
Latinamerikagrupperna har länge arbetat med att uppmärksamma gruvdriftens allvarliga risker och konsekvenser för människa och miljö. Genom kampanjen Schyssta Pensioner arbetar vi för att våra pensionspengar inte ska investeras i verksamheter som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och orsakar miljöförstöring.
”Etikrådet säger nu, två gruvkatastrofer senare, att de saknar förtroende för Vale, men som ägare i Vale bär Första AP-fonden också ett delansvar. De måste kunna visa att de har agerat kraftfullt för att påverka bolaget efter gruvolyckan 2015. Staten måste också följa upp AP-fondernas nya regelverk och säkerställa en faktisk skärpning av fondernas arbete med miljö och mänskliga rättigheter”, säger Latinamerikagruppernas talesperson för investerings- och företagsansvar, Annelie Andersson.
Fakta:
Movimento pela Soberania Popular na Mineração (MAM) arbetar mot storskalig gruvdrift. En verksamhet som det senaste decenniet lett till ökade konflikter, kränkningar av mänskliga rättigheter och allvarliga miljömässiga konsekvenser. Rörelsen finns framför allt i Bahia, Ceará, Goiás, Maranhão, Minas Gerais, Pará, Piauí, São Paulo e Tocantins.
Läs uttalandet:
[wpedon id=”6454″]