2019-04-23 / 2019-04-23 18:00-19:30 Videokonferenstjänsten Zoom

Vår värld påverkas idag av globala miljökriser, klimatkatastrofer och sociala kriser. Detta som resultat av ett samhällssystem som ser planetens resurser som oändliga och behandlar både människor och naturen huvudsakligen som handelsvaror. Men runt om i världen växer det kritik mot denna samhällsmodellens dödliga karaktär som utsätter livet i planeten för hot – och förutom kritik, gror lite här och där även hoppingivande alternativ.

En av dessa alternativa visioner kommer från Latinamerika och utgår från de världsåskådningar som ursprungsfolken haft, som på spanska kallas BUEN VIVIR och kan översättas till Det Goda Livet. Ecuador och Bolivias regeringar har lagstiftat om naturens rättigheter den bolivianska regeringen har lämnat in förslag om den Universella Deklarationen om Moder Jords Rättigheter till FN. Även andra urfolk och lokala befolkningar runt om i världen har lyckats flytta fram juridiska positioner för ekosystem. Bland annat i Nya Zealand, Indien, Colombia, Mexiko och USA.

Dessa initiativ har visat att det är möjligt att tillsammans skapa nya sätt att tänka, agera och relatera på, så att vi kan leva i balans med naturen, omvärlden, varandra och oss själva. Men inte minst har de visat att det går att påverka juridiken så att även den bekräftar att en annan syn på naturen är möjlig.

Webinariet hålls av Carmen Blanco Valer som är livstidsaktivist för global rättvisa, feminist och folkbildare.
Vi använder oss av videokonferenstjänsten Zoom. För att delta på webinariet klickar du på denna länk: https://zoom.us/j/331078979
I samarbete med Färnebo Folkhögskola.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Kalendarium

Småbrukarnas internationella kampdag den 17 april 2021

Den 17 april  varje år uppmärksammar Latinamerikagrupperna den ”Småbrukarnas Internationella kampdag”. En minnesdag för att uppmärksamma alla människor som runt om i världen utsätts för förtryck för sin kamp för jordbruksreformer och rätten till mat.

· Kalendarium, Nyheter

Välkommen på 2021 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete.

· Kalendarium

Internationell utblick: Fackföreningsrörelsen i Latinamerika

Hur har pandemin slagit mot exempelvis den informella sektorn och hur arbetar fackföreningarna i denna nya situation? Hur är fackföreningsrörelsens betydelse och roll i de aktuella samhällskonflikterna i Latinamerika?

· Kalendarium
Bild som illustrerar eventet.

Makt och motstånd i Bolivia och Chile

För dig som är i närheten av Eskilstuna och är nyfiken på den senaste tidens händelser i Bolivia och Chile. Hur de kan förstås och vad betyder det för oss i Sverige.

· Kalendarium

Chevron vs Ecuador – Environmental justice in the ”Amazonian Chernobyl”

Lunchseminarium om Chevrons oljehantering med Pablo Fajardo, juristen som arbetar i fallet mot Chevron, och Willian Lucitante urfolksledaren som representerar de drabbade.

· Kalendarium

Demokrati under attack i Brasilien – Democracia sob ataque

Latinamerikagruppernas temagrupp BRASSAR – inbjuder till föreläsning om den politiska krisen i Brasilien.

På plats är den brasilianska domaren Rubens Casara, doktor i rättsvetenskap och är domare vid Rio de Janeiro State Court of Justice.

I den nyligen publicerade boken Estado Pós-Democrático (Post-Demokratisk Stat) riktar han hård kritik mot att den förre detta presidenten Dilma Rousseff år 2016 ställdes inför riksrätt. För sitt arbete har han och hans fru blivit förföljda och utsatta för dödshot. Idag lever de i exil i Frankrike.

Välkomna!

· Kalendarium

Kvinnors röst i Bolivia

Fotoutställning om bolivianska kvinnors syn på jämställdhet och om sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring.

· Kalendarium
Årsmöte. Latinamerikagrupperna

Välkommen på 2019 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. I år kommer mötet att hållas på Solidaritetshuset i Stockholm. Nytt för i år är att vi även välkomnar dig som inte kan komma fysiskt att delta digitalt.

· Kalendarium

Styrelsemöten 2018-2019

Datum för inplanerade styrelsemöten under hösten 2018 och våren 2019.

· Kalendarium