Hemos seguido con gran preocupación los acontecimientos de las últimas semanas en Ecuador. Desde que el gobierno lanzó el paquete de austerismo económico que golpearía a grupos ya económicamente vulnerables en la sociedad, los movimientos indígenas junto con otros movimientos sociales salieron a las calles en protesta. Condenamos el brutal abuso policial y militar que se utilizó para reprimir las protestas pacíficas cuando el pueblo ejerció su derecho democrático a protestar, consagrado en la Constitución, y las violaciones de los derechos humanos que ocurrieron durante la Emergencia Estatal. Según las últimas cifras del Defensor del Pueblo, se ha establecido 8 personas muertos, 1 134 personas heridas y 1 192 personas detenidas en la situación de emergencia, hasta que las dos partes llegaron a un acuerdo el 14 de octubre (Defensoría del Pueblo, 14 de octubre de 2019).

Por la presente dejamos claro que seguiremos monitoreando los acontecimientos en Ecuador y velamos por que el Gobierno cumpla sus compromisos en el acuerdo y que el siguiente proceso se desarrolla en paz, con respeto y diálogo con el movimiento indígena y los movimientos populares en Ecuador.

Exigimos lo siguiente al Gobierno de Ecuador:

  • Respetar los compromisos internacionales en materia de derechos humanos y la Declaración de las Naciones Unidas sobre los Derechos de los Pueblos Indígenas
  • Liberar a todos los que han sido detenidos durante las protestas
  • Garantizar la seguridad de los líderes de los moviminetos indígenas
  • Investigar la violencia y los abusos que han llevado a ocho muertos, más de mil heridos y mil personas detenidas, hacer responder a los responsbles de los abusos y dar a las víctimas una indemnización legítima
  • Teniendo en cuenta el clima, el medio ambiente y el estado del planeta; responder a las otras demandas del movimiento indígena y detener la extracción de petróleo y minerales en los territorios de los pueblos indígenas

Desde Suecia, hemos seguido con expectación la iniciativa pionera del Ecuador con el reconocimiento de los derechos de la naturaleza. También nos hemos llamado la atención sobre los intentos de sentar las bases de un Estado multinacional que respete los derechos de los pueblos indígenas y de los afrodescendientes. Nos preocupa la dirección que ha tomado últimamente el país y creemos que las demandas de los movimientos de los pueblos indígenas y populares están en sintonía con la creciente preocupación de la comunidad internacional sobre el clima y el estado del planeta en un momento en que todos debemos salvaguardar la casa común de todos: la Tierra

Por eso pedimos acción. Vemos esto como una oportunidad única para que el gobierno de Ecuador revierta la tendencia negativa y avance en la lucha por los derechos de los pueblos indígenas y el futuro de nuestro planeta.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter