2019-10-10 / 2019-10-10 18:00 ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm
(Português abaixo)
 
Demokrati under attack i Brasilien
 
Latinamerikagruppernas temagrupp BRASSAR – inbjuder till föreläsning om den politiska krisen i Brasilien. Vi kommer bland annat prata om det juridiska systemets roll och de systematiska angreppen mot landets författning och lagar samt brott mot mänskliga rättigheter samt före detta president, Lula, som politisk fånge och ”Vaza Jato”-skandalen är exempel på ämnen som kommer att behandlas.
 
Vår gästtalare är den brasilianska domaren Rubens Casara. Casara är doktor i rättsvetenskap och är domare vid Rio de Janeiro State Court of Justice. Han är grundaren av Fluminense Magistracy Movement for Democracy (MMFD), medlem i Judges Association for Democracy (AJD) och Freudian Corps. I den nyligen publicerade boken Estado Pós-Democrático (Post-Demokratisk Stat) riktar han hård kritik mot att den förre detta presidenten Dilma Rousseff år 2016 ställdes inför riksrätt. Casara är också en av författarna till boken A Resistência ao Golpe de 2016 (Motståndet mot 2016:s Kupp).
 
Casara är gift med Marcia Tiburi, en känd brasiliansk konstnär som även är professor i filosofi, litteraturkritiker, författare och politiker. För sitt arbete har de båda blivit förföljda och utsatta för dödshot och lever nu i exil i Frankrike.
 
Medarrangörer: Latinamerikagrupperna och ABF
Plats: ABF (rum Per Albin)
Tid: 10 oktober från kl. 18
Föreläsningen är på Portugisiska men tolkas till Svenska.
Vi tar ett symboliskt inträde på minst 10kr per person (helst via Swish).
Välkomna!
 
 
DEMOCRACIA SOB ATAQUE
O grupo temático BRASSAR do Latinamerikagrupperna, com foco na defesa da Democracia e contra o golpe no Brasil, convida para uma palestra sobre a crise política Brasileira. O papel do judiciário e o ataque sistemático à Constituição e aos direitos humanos, a prisão política do ex presidente Lula e o escândalo da “Vaza Jato” estão entre os temas que serão abordados.
Nosso palestrante é Rubens Casara, doutor em Direito e juiz no Tribunal de Justiça do Estado do Rio de Janeiro. Ele é fundador do Movimento Fluminense de Magistratura pela Democracia (MMFD), membro da Associação de Juízes pela Democracia (AJD) e do Corpo Freudiano. Casara foi perseguido por membros do judiciário pela sua atitude contrária ao impeachment de Dilma Rousseff e, acima de tudo, ao estado de exceção. Casara publicou recentemente o livro “Estado Pós-Democrático”, uma dura acusação contra o golpe e o progresso do autoritarismo judicial que se seguiu. Ele também é um dos autores do livro “A Resistência ao Golpe” de 2016.
Casara é casado com Marcia Tiburi, renomada artista brasileira, professora de filosofia, crítica literária, escritora e política. Ambos foram perseguidos e ameaçados de morte no Brasil e agora estão exilados na França.
 
Co-organizadores: Latinamerikagrupperna e ABF
Local: ABF (sala Per Albin)
Horário: 10 de outubro, a partir das 18h
A palestra é em português, mas terá tradução simultânea ao sueco.
Cobraremos uma entrada simbólica de pelo menos SEK 10 por pessoa (de preferência via Swish).
Bem-vindos!

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Kalendarium

Småbrukarnas internationella kampdag den 17 april 2021

Den 17 april  varje år uppmärksammar Latinamerikagrupperna den ”Småbrukarnas Internationella kampdag”. En minnesdag för att uppmärksamma alla människor som runt om i världen utsätts för förtryck för sin kamp för jordbruksreformer och rätten till mat.

· Kalendarium, Nyheter

Välkommen på 2021 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete.

· Kalendarium

Internationell utblick: Fackföreningsrörelsen i Latinamerika

Hur har pandemin slagit mot exempelvis den informella sektorn och hur arbetar fackföreningarna i denna nya situation? Hur är fackföreningsrörelsens betydelse och roll i de aktuella samhällskonflikterna i Latinamerika?

· Kalendarium
Bild som illustrerar eventet.

Makt och motstånd i Bolivia och Chile

För dig som är i närheten av Eskilstuna och är nyfiken på den senaste tidens händelser i Bolivia och Chile. Hur de kan förstås och vad betyder det för oss i Sverige.

· Kalendarium

Chevron vs Ecuador – Environmental justice in the ”Amazonian Chernobyl”

Lunchseminarium om Chevrons oljehantering med Pablo Fajardo, juristen som arbetar i fallet mot Chevron, och Willian Lucitante urfolksledaren som representerar de drabbade.

· Kalendarium

Kvinnors röst i Bolivia

Fotoutställning om bolivianska kvinnors syn på jämställdhet och om sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring.

· Kalendarium

Samtal för systemförändring – Webinarium om Naturens Rättigheter!

Vår värld påverkas idag av globala miljökriser, klimatkatastrofer och sociala kriser. Men runt om i världen växer det kritik mot denna samhällsmodellen och hoppingivande alternativ. Kom på webinarium om ett av dessa alternativ; Buen Vivir Det Goda Livet.

· Kalendarium
Årsmöte. Latinamerikagrupperna

Välkommen på 2019 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. I år kommer mötet att hållas på Solidaritetshuset i Stockholm. Nytt för i år är att vi även välkomnar dig som inte kan komma fysiskt att delta digitalt.

· Kalendarium

Styrelsemöten 2018-2019

Datum för inplanerade styrelsemöten under hösten 2018 och våren 2019.

· Kalendarium