Vi har följt de senaste veckornas händelser i Ecuador med stor oro. Sedan regeringen lanserade det ekonomiska åtstramningspaketet som skulle komma att drabba redan ekonomiskt utsatta grupper i samhället gav sig urfolksrörelsen tillsammans med andra sociala rörelser ut på gatorna i protest. Vi fördömer det brutala polis- och militärövervåld som användes för att trycka ner de fredliga protesterna när folket utnyttjade sin demokratiska rättighet att protestera, som finns fastslagen i konstitutionen, och kränkningarna av de mänskliga fri- och rättigheterna som skedde under statens undantagstillstånd. Enligt de senaste siffrorna från Ombudsmannen står det fastslaget att 8 personer har dödats, 1 134 personer skadats och 1 192 personer fängslats under undantagstillståndet, fram till dess att de båda parterna nådde en överenskommelse den 14 oktober (Defensoría del Pueblo, 14 oktober 2019).

Vi vill härmed klargöra att vi kommer att fortsätta bevaka händelseutvecklingen i Ecuador och säkerställa att regeringen uppfyller sina åtaganden i överenskommelsen samt att den fortsatta utvecklingen sker i fred, med respekt för och i dialog med urfolksrörelsen och folkrörelserna i Ecuador.

Vi kräver följande av Ecuadors regering:

  • Respektera de internationella åtagandena kring de mänskliga rättigheterna samt FN:s Deklaration om Urfolkens Rättigheter
  • Frige alla som har fängslats under protesterna
  • Säkerställ urfolksledarnas säkerhet
  • Utred våldet och övergreppen som har lett till åtta dödade, över tusen skadade och tusen frihetsberövade personer, ställ de ansvariga till svars och ge de drabbade en rättmätig ersättning
  • Med hänsyn till klimatet, miljön och planetens tillstånd; hörsamma urfolksrörelsens övriga krav och stoppa utvinning av olja och mineraler i urfolksterritorier

Vi har från Sverige förväntansfullt följt Ecuadors banbrytande initiativ med erkännandet av naturens rättigheter. Vi har även uppmärksammat försöken att lägga grunderna för en mångnationell stat som respekterar urfolkens och afroättlingarnas rättigheter. Vi är oroade över den riktning som landet har tagit och anser att urfolken och folkrörelsernas krav är i samklang med den växande oron hos det internationella samfundet över klimatet och planetens tillstånd i en tid då vi alla måste värna om allas gemensamma hem: jorden.

Därför uppmanar vi till handling. Vi ser detta som ett unikt tillfälle för Ecuadors regering att vända den negativa trenden och gå före i kampen för urfolkens rättigheter och vår planets framtid.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion