Presidentvalet den 20 oktober i Bolivia har delat landet i två läger i samband med anklagelserna om valfusk. Kvinnoorganisationen och ursprungsfolksrörelsen Bartolina Sisa fortsätter trots allt att stödja den sittande presidenten Evo Morales. För dem representerar han en röst för urfolks och kvinnors rättigheter.

Som praktikanter hos Bartolina Sisa har vi fått insyn i deras åsikter om Evo Morales och den rådande politiska situationen i Bolivia. När vi har lyssnat på medlemmar av Bartolina Sisa säger de på att de står upp för demokratin och att Morales vann den första omgången korrekt. Enligt dem röstade folket på Morales till ännu ett mandat och därför ska folkets vilja respekteras.

Bartolina Sisa visar sitt stöd för Evo Morales på en uppslutning i samband med den bolivianska kvinnodagen 11:e oktober. Foto: Louise Gripenberg och Emil Wenlöf.

Oppositionsledaren Carlos Mesa ser de däremot som en bedragare som bara vill komma åt makten och uppmanar sina anhängare till våld. Ledaren av organisationen har även sagt i flera uttalanden att hon känner att deras demokratiska röst inte respekteras. I intervjuer med två andra medlemmar påstås Mesa ha ignorerat förtrycket som urfolksgrupper utsattes för under hans tid som president 2003–2005. Morales å andra sidan genomförde en hel del reformer som markant förbättrade deras situation. Bland annat har urfolksgrupper fått särskilda landrättigheter liksom rätten att utöva sina egna politiska system. Andelen människor som lever under den extrema fattigdomsgränsen har minskat från 32,1% (år 2005) till 12,6% (år 2016). Samtidigt har BNP/capita nästan fyrdubblats och ekonomin fortsätter stadigt att växa. Idag är Bolivia en plurinational stat som erkänner urfolkens kulturella identiteter och sedvänjor.

I intervjuer som vi har genomfört med två medlemmar av Bartolina Sisa har vi fått ta del av deras personliga berättelser om hur Bolivia var innan Morales kom till makten. Med en ledsam ton berättar de om hur och på vilka sätt urfolken diskriminerades. Några exempel som har lyfts fram var förbudet att uttrycka kulturtillhörighet som språk och klädsel, den bristande tillgången till offentliga institutioner och den utbredda fattigdomen bland urfolk. Kvinnor befann sig i en särskild extrem marginaliserad position. Idag upplever dessa två kvinnor i Bartolina Sisa att de däremot har en starkare röst att driva sina hjärtefrågor framåt och att patriarkatet håller på att försvagas.

Dessa förändringar förklarar varför Bartolina Sisa har använt sitt inflytande för att försöka få Evo Morales återigen till makten inför valet. På många hörn av landet har det pågått valkampanjer där medlemmar från Bartolina Sisa har stått i frontlinjen. I samband med den bolivianska kvinnodagen dagen den 11 oktober genomfördes bland annat en stor demonstration och en uppslutning i staden Sucre till förmån för Morales parti MAS (Movimiento al Socialismo). Majoriteten av publiken var kvinnor och för oss var det tydligt att för många symboliserar Morales kvinnors och i synnerhet urfolkskvinnors rättigheter. Hans tal lyfte särskilt fram de reformer som har införts under hans tid vid makten de senaste 14 åren som har markant minskat de tidiga extrema klyftorna mellan kvinnor och män.

En annan orsak till att demonstrationerna mot Morales upprör medlemmar i Bartolina Sisa är att rörelsen var med och bildade Morales parti MAS i slutet av 90-talet efter en lång tids turbulens då många presidenter avlöste varandra. Morales blev landets första presidentkandidat som tillhörde en urfolksgrupp och gick till val på att representera urfolkens röster. Än idag är stödet för Morales fortfarande stort bland landets urfolk. I demonstrationerna har vi sett många fackföreningar från sektorer som exempelvis gruvindustrin uttrycka sitt stöd för Morales. Vi har även uppfattat att medlemmar i Bartolina Sisa och andra demonstranter är rädda för att landet återigen ska hamna i en ekonomisk och politisk instabilitet och att samhällsklyftorna kommer att öka utan Morales vid makten. När vi deltog på en aktivitet i kommunen Pucarani uttryckte även ledaren av Bartolina Sisa en oro över att framstegen inom jämställdhetsområdet ska stanna upp eller till och med backa om Mesa får makten.

Bartolina Sisa deltar på en demonstration för Evo Morales den 30:e oktober. Foto: Louise Gripenberg och Emil Wenlöf.

Med tanke på urfolkens politiska historia och hur Mesa uppfattas som en tvivelaktig presidentkandidat bland medlemmar av Bartolina Sisa är det inte konstigt att rörelsen försvarar Morales. För dem är Morales socialistiska agenda tilltalande liksom hans arbete om att befria Bolivia från externt inflytande och koloniala strukturer. Därför pågår en mobilisering på två motsatta fronter som kan förväntas att fortskrida till och med det att det fastställs om Morales vann med legitimitet eller inte.

Text och bild: Louise Gripenberg och Emil Wenlöf, praktikanter hos kvinno- och urfolkrörelsen Bartolina Sisa.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter