Vid sidan av olja är kaffe idag världens största handelsvara. Men vinsten ser kaffebönderna på Colombias landsbygd inte röken av. Under sin praktik hos en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer fick Marla Zavala möjlighet att besöka en familj som vill återgå till mer hållbara odlingsmetoder och själva kommersialisera sitt kaffe.
Tillsammans med min handledare Eliberto och hans son Kevin gav jag mig av för att hälsa på familjen Perez som försöker etablera ett eget kaffevarumärke uppe i bergen i regionen Tolima, känt för sitt tropiska klimat som kaffebönan trivs i.
Efter en timmes klättring är vi 1800 meter över havet, omgivna av bananträd och kaffeplantage. Jag är tacksam för den hjälp jag fått av Eliberto och Kevin på vägen upp för det leriga och branta berget. Utan dem hade jag varit sårig och kanske till och med trillat ner.
”Utan dessa träd hade kaffet aldrig överlevt”, säger Eliberto som står under det högsta trädet jag någonsin sett. Han börjar berätta om kaffets historia, om dess olika sorter och om vad fröna behöver för att må bra och växa.
Just nu odlas mest bönorna Castillo och Variado Colombia. Dessa bönor är populära eftersom de går fortare att producera jämfört med de inhemska, icke-manipulerade bönorna, såsom till exempel Arabicobönan. Däremot kräver de mycket mer gödselmedel och kemikalier som påverkar människa och miljö negativt. Därför försöker allt fler småbrukare återgå till inhemska och organiska fröer. Men det är inte lätt. Priset på dessa fröer är höga, särskilt för en småbrukare som har svårt nog att få ekonomin att gå ihop.
Eftersom familjens försörjning ofta hänger på den lilla inkomst de får från försäljningen av bönorna tvingas många acceptera köparens skambud. På marknaden säljs bönan vidare för upp till det dubbla priset. En vinst som odlaren, som jobbar från morgon till kväll, inte får se röken av. Frustrationen över denna orättvisa brinner inom mig och jag blundar och försöker kontrollera min andning.
Familjen Perez, Colombia 2020 Foto: Marla Zavala
Vi fortsätter att promenera upp för berget och till slut är vi äntligen framme hos familjen Perez. Över en kopp kaffe som de själva har odlat, tvättat, torkat och malt berättar familjen vidare om de orättvisa levnadsvillkor som de själva och andra kaffebönder lever under. Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe i hela världen. Men det här koppen kommer jag aldrig att glömma.
/ Marla Zavala, praktikant hos Astracatol/Fensuagro i Colombia