Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Tillsammans med organisationen som jag gör praktik hos i staden Chaparall i Tolima i Colombia var jag med och tog fram en informationskampanj om de negativa konsekvenser som plast har för planeten. Kampanjen riktade sig till skolbarn men kom även att engagera stadens politiker och involvera sophämtningen.

Kampanjen tog flera veckor tid att planera. På morgonen då vi skulle dra igång stormade det och regnet öste ner. Jag var orolig att ingen skulle dyka upp. Men snart insåg jag att antalet deltagare inte var det viktigaste. Bara vi fick ihop en engagerad grupp som kunde städa bort plasten på gatorna. Stadens sophämtare var på plats, informationsmaterialet var klart och kommunens volontärer hälsade glatt.

Det slutar regna och då fick möjlighet att knacka dörr och påminna de boende om aktiviteten. När jag kom tillbaka till skolan där vi alla skulle mötas är byggnaden full av människor, allt ifrån barn till pensionärer och från staden olika delar. Nu kan vi äntligen börja!

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Jag tillsammans med skolelever samt styrelsen i tätorten håller tal om plast påverkan på miljö, djur och vår hälsa. Vi delar upp oss i olika grupper för att påbörja arbetet med att göra staden ren från plast. Just då kommer en stor skåpbil med militärer till platsen. De ville också hjälpa till. Under 3 timmar plockar vi plast. Vi var alla överraskade över hur mycket plast som faktiskt fanns på gator och grönområden. Folk fick till och med gräva i marken för att få upp plast. Barnen jag gick med uttryckte ilska och besvikelse över allt skräp som inte kastades i sopporna eller som inte källsorterar. De grävde och grävde med sina små händer och frågade var 5 sekund ’’Detta är väl inte plast?’’ Dessvärre var det mestadels plast.

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Efteråt blomstrade energin och många människor uttryckte en vilja en vilja upprepa dagens aktivitet. Styrelsen i tätorten tillsammans med sophämtningen i kommunen bjöd på snacks, vatten och colombiansk dryck, chicha. Kommunens sophämtningen och styrelsen kunde inte sluta tacka oss arrangörer.

Dagens aktivitet avslutades med att regionens enda återvinningsföretag tog med sig all plast. Men kampanjen tog inte slut. Imorgon ska människor samlas igen och från och med nu kommer varje stadsdel införa en städdag.

Själv känner jag mig otroligt nöjd och stolt. Insikten om att varje människa kan göra skillnad har aldrig känns så sann som nu. Det viktigaste är att vi faktiskt gör något åt de problem vi står inför. Vi kan försöka förbättra situationen för en familj, en by, en stad, ett land, en kontinent och i slutänden för oss all. För det som berör dig, kommer få dig att vilja skapa förändring!

Marla Zavala, Latinamerikagruppernas praktikant hos Astracatol/Fensuagro i Colombia.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter