Tillsammans med organisationen som jag gör praktik hos i staden Chaparall i Tolima i Colombia var jag med och tog fram en informationskampanj om de negativa konsekvenser som plast har för planeten. Kampanjen riktade sig till skolbarn men kom även att engagera stadens politiker och involvera sophämtningen.
Kampanjen tog flera veckor tid att planera. På morgonen då vi skulle dra igång stormade det och regnet öste ner. Jag var orolig att ingen skulle dyka upp. Men snart insåg jag att antalet deltagare inte var det viktigaste. Bara vi fick ihop en engagerad grupp som kunde städa bort plasten på gatorna. Stadens sophämtare var på plats, informationsmaterialet var klart och kommunens volontärer hälsade glatt.
Det slutar regna och då fick möjlighet att knacka dörr och påminna de boende om aktiviteten. När jag kom tillbaka till skolan där vi alla skulle mötas är byggnaden full av människor, allt ifrån barn till pensionärer och från staden olika delar. Nu kan vi äntligen börja!
Jag tillsammans med skolelever samt styrelsen i tätorten håller tal om plast påverkan på miljö, djur och vår hälsa. Vi delar upp oss i olika grupper för att påbörja arbetet med att göra staden ren från plast. Just då kommer en stor skåpbil med militärer till platsen. De ville också hjälpa till. Under 3 timmar plockar vi plast. Vi var alla överraskade över hur mycket plast som faktiskt fanns på gator och grönområden. Folk fick till och med gräva i marken för att få upp plast. Barnen jag gick med uttryckte ilska och besvikelse över allt skräp som inte kastades i sopporna eller som inte källsorterar. De grävde och grävde med sina små händer och frågade var 5 sekund ’’Detta är väl inte plast?’’ Dessvärre var det mestadels plast.
Efteråt blomstrade energin och många människor uttryckte en vilja en vilja upprepa dagens aktivitet. Styrelsen i tätorten tillsammans med sophämtningen i kommunen bjöd på snacks, vatten och colombiansk dryck, chicha. Kommunens sophämtningen och styrelsen kunde inte sluta tacka oss arrangörer.
Dagens aktivitet avslutades med att regionens enda återvinningsföretag tog med sig all plast. Men kampanjen tog inte slut. Imorgon ska människor samlas igen och från och med nu kommer varje stadsdel införa en städdag.
Själv känner jag mig otroligt nöjd och stolt. Insikten om att varje människa kan göra skillnad har aldrig känns så sann som nu. Det viktigaste är att vi faktiskt gör något åt de problem vi står inför. Vi kan försöka förbättra situationen för en familj, en by, en stad, ett land, en kontinent och i slutänden för oss all. För det som berör dig, kommer få dig att vilja skapa förändring!
Marla Zavala, Latinamerikagruppernas praktikant hos Astracatol/Fensuagro i Colombia.