Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Tillsammans med organisationen som jag gör praktik hos i staden Chaparall i Tolima i Colombia var jag med och tog fram en informationskampanj om de negativa konsekvenser som plast har för planeten. Kampanjen riktade sig till skolbarn men kom även att engagera stadens politiker och involvera sophämtningen.

Kampanjen tog flera veckor tid att planera. På morgonen då vi skulle dra igång stormade det och regnet öste ner. Jag var orolig att ingen skulle dyka upp. Men snart insåg jag att antalet deltagare inte var det viktigaste. Bara vi fick ihop en engagerad grupp som kunde städa bort plasten på gatorna. Stadens sophämtare var på plats, informationsmaterialet var klart och kommunens volontärer hälsade glatt.

Det slutar regna och då fick möjlighet att knacka dörr och påminna de boende om aktiviteten. När jag kom tillbaka till skolan där vi alla skulle mötas är byggnaden full av människor, allt ifrån barn till pensionärer och från staden olika delar. Nu kan vi äntligen börja!

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Jag tillsammans med skolelever samt styrelsen i tätorten håller tal om plast påverkan på miljö, djur och vår hälsa. Vi delar upp oss i olika grupper för att påbörja arbetet med att göra staden ren från plast. Just då kommer en stor skåpbil med militärer till platsen. De ville också hjälpa till. Under 3 timmar plockar vi plast. Vi var alla överraskade över hur mycket plast som faktiskt fanns på gator och grönområden. Folk fick till och med gräva i marken för att få upp plast. Barnen jag gick med uttryckte ilska och besvikelse över allt skräp som inte kastades i sopporna eller som inte källsorterar. De grävde och grävde med sina små händer och frågade var 5 sekund ’’Detta är väl inte plast?’’ Dessvärre var det mestadels plast.

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Efteråt blomstrade energin och många människor uttryckte en vilja en vilja upprepa dagens aktivitet. Styrelsen i tätorten tillsammans med sophämtningen i kommunen bjöd på snacks, vatten och colombiansk dryck, chicha. Kommunens sophämtningen och styrelsen kunde inte sluta tacka oss arrangörer.

Dagens aktivitet avslutades med att regionens enda återvinningsföretag tog med sig all plast. Men kampanjen tog inte slut. Imorgon ska människor samlas igen och från och med nu kommer varje stadsdel införa en städdag.

Själv känner jag mig otroligt nöjd och stolt. Insikten om att varje människa kan göra skillnad har aldrig känns så sann som nu. Det viktigaste är att vi faktiskt gör något åt de problem vi står inför. Vi kan försöka förbättra situationen för en familj, en by, en stad, ett land, en kontinent och i slutänden för oss all. För det som berör dig, kommer få dig att vilja skapa förändring!

Marla Zavala, Latinamerikagruppernas praktikant hos Astracatol/Fensuagro i Colombia.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Patricia Gualinga tilldelas Olof Palmepriset 2022

Idag gläds vi över nyheten att Patricia Gualinga tilldelats Olof Palmepriset 2022 för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter!

· Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter