Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Tillsammans med organisationen som jag gör praktik hos i staden Chaparall i Tolima i Colombia var jag med och tog fram en informationskampanj om de negativa konsekvenser som plast har för planeten. Kampanjen riktade sig till skolbarn men kom även att engagera stadens politiker och involvera sophämtningen.

Kampanjen tog flera veckor tid att planera. På morgonen då vi skulle dra igång stormade det och regnet öste ner. Jag var orolig att ingen skulle dyka upp. Men snart insåg jag att antalet deltagare inte var det viktigaste. Bara vi fick ihop en engagerad grupp som kunde städa bort plasten på gatorna. Stadens sophämtare var på plats, informationsmaterialet var klart och kommunens volontärer hälsade glatt.

Det slutar regna och då fick möjlighet att knacka dörr och påminna de boende om aktiviteten. När jag kom tillbaka till skolan där vi alla skulle mötas är byggnaden full av människor, allt ifrån barn till pensionärer och från staden olika delar. Nu kan vi äntligen börja!

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Jag tillsammans med skolelever samt styrelsen i tätorten håller tal om plast påverkan på miljö, djur och vår hälsa. Vi delar upp oss i olika grupper för att påbörja arbetet med att göra staden ren från plast. Just då kommer en stor skåpbil med militärer till platsen. De ville också hjälpa till. Under 3 timmar plockar vi plast. Vi var alla överraskade över hur mycket plast som faktiskt fanns på gator och grönområden. Folk fick till och med gräva i marken för att få upp plast. Barnen jag gick med uttryckte ilska och besvikelse över allt skräp som inte kastades i sopporna eller som inte källsorterar. De grävde och grävde med sina små händer och frågade var 5 sekund ’’Detta är väl inte plast?’’ Dessvärre var det mestadels plast.

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Efteråt blomstrade energin och många människor uttryckte en vilja en vilja upprepa dagens aktivitet. Styrelsen i tätorten tillsammans med sophämtningen i kommunen bjöd på snacks, vatten och colombiansk dryck, chicha. Kommunens sophämtningen och styrelsen kunde inte sluta tacka oss arrangörer.

Dagens aktivitet avslutades med att regionens enda återvinningsföretag tog med sig all plast. Men kampanjen tog inte slut. Imorgon ska människor samlas igen och från och med nu kommer varje stadsdel införa en städdag.

Själv känner jag mig otroligt nöjd och stolt. Insikten om att varje människa kan göra skillnad har aldrig känns så sann som nu. Det viktigaste är att vi faktiskt gör något åt de problem vi står inför. Vi kan försöka förbättra situationen för en familj, en by, en stad, ett land, en kontinent och i slutänden för oss all. För det som berör dig, kommer få dig att vilja skapa förändring!

Marla Zavala, Latinamerikagruppernas praktikant hos Astracatol/Fensuagro i Colombia.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter