Latinamerikagrupperna

Latinamerikagrupperna känner stark oro för fackföreningsledaren Elsa Nury Martínez, hennes familj och andra sociala ledare i Colombia efter dödshot från paramilitärer.

Återigen hotas Colombias sociala ledare till livet. Elsa Nury Martínez Silva är ordförande för en av landets största småbrukar- och fackföreningsrörelser Fensuagro, en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Colombia. Elsa Nury Martínez Silva är dessutom anställd inom ramen för Latinamerikagruppernas utvecklingssamarbete med Cloc-Via Campesina.  

Den 3 november 2020 mottog hon ett mordhot från den högerextrema paramilitära gruppen Águilas Negras (De svarta örnarna). I meddelandet hotas en rad politiska och social ledare och deras familjer att mördas om de inte avslutar sitt politiska engagemang.

Enligt den colombianska polisen ska den paramilitära gruppen, med nära band till armén, ha demobiliserats. Men gruppens namn och logotyp förekommer fortfarande i rapporter som redogör för brott mot mänskliga rättigheter. 

I ett pressmeddelande skriver Fensuagro:

”Händelsen är ytterligare en i raden av människorättskränkningar som riktats mot Fensuagro och andra sociala rörelser sedan fredsavtalet undertecknades år 2016. Sedan dess har 38 av våra ledare mördats, varav 5 mördats i år i regionen Cauca. Händelsen visar att vi lider brist på säkerhet och förnekas vår rätt att organisera oss och verka i våra territorier.”

Att protestera mot social orättvisa är en mänsklig rättighet. Det är också en förutsättning för en levande demokrati. Men i Latinamerika kriminaliseras, åtalas och fängslas människor för att de försvarar miljön och står upp för människors rättigheter. Särskilt utsatta är människor som organiserar sig och protesterar mot gruvdrift, vattenkraftverk och industrijordbruk. Enligt Global Witness fick minst 212 miljö – och människorättsförsvarare sätta livet till för sin kamp i hela världen under 2019. Flest antal mord, 64 stycken, registrerades i Colombia.

För att uppmärksamma detta drar Latinamerikagrupperna den 20 november 2020 igång kampanjen ”Inte ett brott”.  Det är viktigt att omvärlden visar solidaritet med Nury och andra latinamerikanska miljö- och människorättsaktivister som kämpar för rättigheter som vi i Sverige ofta tar för givet; att stå upp för mänskliga rättigheter är #InteEttBrott!