Dalila Merida arbetar som koordinator i fackföreningsrörelsen CUC, en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Guatemala. Hon är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i landet. Under 2016 fängslades hon i nio dagar efter att ha deltagit i en fredlig aktion mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag. 

–  Minsta straff är sex år fängelse, berättar Dalila. Jag vet inte vad som kommer att hända men jag vet att det här är deras sätt att försöka tysta oss. 

Personer som försvarar mänskliga rättigheter är idag föremål för dödshot, fysiska attacker, rättsliga trakasserier, övervakning, godtyckliga frihetsberövanden, försvinnanden och mord. Många av dessa brott utförs av olagliga, ofta beväpnade, grupper som uppstått i samband med inbördeskriget och som har kopplingar till militären och underrättelsetjänsten. Situationen för alla människorättsförsvarare är allvarlig, extra utsatta är de som försvarar miljö, mark och urfolksrättigheter. 

 Dalilas organisation Comité de Unidad Campesina (CUC) arbetar i över 200 samhällen med att försvara småbrukares land-, vatten- och livsmedelsrättigheter, främst på platser där människor riskerar tvångsförflyttning på grund av att mark förstörts av gruvdrift, dammar eller industriella jordbruksföretag. De upplever att civilsamhällets utrymme i landet krymper, något som bekräftas av en ökning i attacker mot organisationens medlemmar. För närvarande står över 200 CUC-medlemmar inför straffrättsliga anklagelser. De flesta inledda av privata företag med anknytning till gruvsektorn och dammbyggen, i syfte att tysta försvarare och sociala rörelser som motsätter sig de storskaliga projekten. Över hälften av de åtalade är kvinnor, Dalila är en av dem som står inför långa rättsliga processer. Hon anser att kvinnor ofta bedöms hårdare än män eftersom de vid sidan av aktivismen anses bära ansvaret över familj och barn.

–  Det gör att det är mer komplicerat för kvinnor att vara människorättsförsvarare än för män, säger hon. 

Dalila blev häktad under en fredlig demonstration, i vilken CUC försvarade rättigheterna för de 300 pensionerade lantarbetare vars pensioner och andra socialförsäkringsförmåner inte hade betalats ut av ägaren till gården där många av dem arbetat hela sitt liv.

–  Det var en fredlig demonstration där vi försökte få gårdens ägare att medverka i en dialog, säger Dalila. Vi stod utanför gården med våra skyltar men redan efter första dagen konfronterade de oss och säkerhetsvakter började skjuta. Det blev direkt mycket fysiskt våld. Efter det inledde ägarna av gården en process av att kriminalisera oss, vilket slutade i att jag själv och fyra andra blev anklagade av orättmätig inkräktning. 

Dalila blev häktad offentligt vilket gjorde att händelsen nådde ut till media. 

–  Det började pratas om att jag blev häktad på grund av stöld och andra saker som inte alls var sant, berättar hon. Det gjorde att det inte bara var jag som blev drabbad utan det påverkade även min familj och mina barn. Min son besökte mig när jag hade häktats, han började gråta och kunde inte sluta. Han trodde inte att de någonsin skulle släppa ut mig.

Dalila släpptes efter nio dagar och anklagelserna mot henne lades ner på grund av bristande bevis. Sedan dess har ärendet dock öppnats igen och idag har de första förhören påbörjats. 

–  Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss. Men vi är många och de kommer aldrig att lyckas, slår Dalila fast. Vi har inget att skämmas för och vi måste fortsätta kämpa för att uppnå den rättvisa vi letar efter.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter