Den 6 november 2020 delade Latinamerikagrupperna ut informationsbroschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet” tillsammans med ett brev till ledamöter från nästan alla riksdagspartier (C, KD, L, MP, M, S, V) med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.


Kära riksdagsledamot,

Att utöva sina grundläggande fri- och rättigheter är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Det är något vi alla tar för givet i Sverige, men i Latinamerika behandlas människor som försvarar miljön och mänskliga rättigheter ofta som kriminella. Många är urfolk eller småskaliga bönder som försvarar sin rätt till ett drägligt liv. De spelar nyckelroller i kampen genom att hålla stater och företag ansvariga för miljöförstöring och inskränkningar på mänskliga rättigheter. Trots detta utsätts de för hot, trakasserier, förföljelser, godtyckliga arresteringar och dödligt våld för att de står upp för sina rättigheter eller motsätter sig kommersiella projekt kopplade till ekonomiska och politiska intressen. Idag toppar Latinamerika listan över flest registrerade mord på miljö- och människorättsförsvarare i världen. En situation som förvärras av den pågående pandemin.

Som riksdagsledamot representerar du det svenska folket och spelar en roll i arbetet för att garantera alla människors rättigheter och lika värde. Extra viktigt är det att stå upp för de människor vars röster dagligen försöks tystas ned av mäktiga stater och företag. Därför undrar vi vad du och ditt parti förhåller dig till de rekommendationer som vi och 27 andra civilrättsorganisationer presenterar i 2020 års granskning av Sveriges politik för global utveckling, Barometer 2020.

Är du och ditt parti är villiga att:

  • Erkänna FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden? Sverige har hitintills inte erkänt FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden. Detta trots att skydd av människorättsförsvarare med fokus på rätten till mark och urfolk är relevant för alla tre prioriterade områden i utrikespolitiken – demokrati, jämställdhet och klimat.
  • Utforma en handlingsplan för demokrati och ökad jämställdhetsintegrering i handelspolitiken inom både EU och WTO? Handlingsplanen för den feministiska utrikespolitiken 2019-2022 sätter ett fokus på skydd för kvinnliga miljöförsvarare samt kvinnors och flickors ekonomiska och sociala villkor, exempelvis vad gäller tillgång till resurser och mark. Ännu finns ingen handlingsplan för det prioriterade området demokrati.
  • Avbryta handel med länder som konsekvent inskränker de mänskliga rättigheterna och bryter mot uppsatta miljömål, som exempelvis Brasilien? Regeringen är en stark förespråkare av EU:s handelsavtal med Mercosur och menar att man på så sätt kan påverka Mercosurländernas klimat- och miljöpolitik. Samtidigt riskerar avtalet att leda till ökad klimatpåverkan och intensifiera hoten och våldet mot människorättsförsvarare.

Tack för att du tog dig tid att läsa vårt brev!
Vi ser fram emot ditt svar via e-post till info@latinamerikagrupperna.se

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Patricia Gualinga tilldelas Olof Palmepriset 2022

Idag gläds vi över nyheten att Patricia Gualinga tilldelats Olof Palmepriset 2022 för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter!

· Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter