Den 6 november 2020 delade Latinamerikagrupperna ut informationsbroschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet” tillsammans med ett brev till ledamöter från nästan alla riksdagspartier (C, KD, L, MP, M, S, V) med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.


Kära riksdagsledamot,

Att utöva sina grundläggande fri- och rättigheter är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Det är något vi alla tar för givet i Sverige, men i Latinamerika behandlas människor som försvarar miljön och mänskliga rättigheter ofta som kriminella. Många är urfolk eller småskaliga bönder som försvarar sin rätt till ett drägligt liv. De spelar nyckelroller i kampen genom att hålla stater och företag ansvariga för miljöförstöring och inskränkningar på mänskliga rättigheter. Trots detta utsätts de för hot, trakasserier, förföljelser, godtyckliga arresteringar och dödligt våld för att de står upp för sina rättigheter eller motsätter sig kommersiella projekt kopplade till ekonomiska och politiska intressen. Idag toppar Latinamerika listan över flest registrerade mord på miljö- och människorättsförsvarare i världen. En situation som förvärras av den pågående pandemin.

Som riksdagsledamot representerar du det svenska folket och spelar en roll i arbetet för att garantera alla människors rättigheter och lika värde. Extra viktigt är det att stå upp för de människor vars röster dagligen försöks tystas ned av mäktiga stater och företag. Därför undrar vi vad du och ditt parti förhåller dig till de rekommendationer som vi och 27 andra civilrättsorganisationer presenterar i 2020 års granskning av Sveriges politik för global utveckling, Barometer 2020.

Är du och ditt parti är villiga att:

  • Erkänna FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden? Sverige har hitintills inte erkänt FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden. Detta trots att skydd av människorättsförsvarare med fokus på rätten till mark och urfolk är relevant för alla tre prioriterade områden i utrikespolitiken – demokrati, jämställdhet och klimat.
  • Utforma en handlingsplan för demokrati och ökad jämställdhetsintegrering i handelspolitiken inom både EU och WTO? Handlingsplanen för den feministiska utrikespolitiken 2019-2022 sätter ett fokus på skydd för kvinnliga miljöförsvarare samt kvinnors och flickors ekonomiska och sociala villkor, exempelvis vad gäller tillgång till resurser och mark. Ännu finns ingen handlingsplan för det prioriterade området demokrati.
  • Avbryta handel med länder som konsekvent inskränker de mänskliga rättigheterna och bryter mot uppsatta miljömål, som exempelvis Brasilien? Regeringen är en stark förespråkare av EU:s handelsavtal med Mercosur och menar att man på så sätt kan påverka Mercosurländernas klimat- och miljöpolitik. Samtidigt riskerar avtalet att leda till ökad klimatpåverkan och intensifiera hoten och våldet mot människorättsförsvarare.

Tack för att du tog dig tid att läsa vårt brev!
Vi ser fram emot ditt svar via e-post till info@latinamerikagrupperna.se

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter