Den 6 november 2020 delade Latinamerikagrupperna ut informationsbroschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet” tillsammans med ett brev till ledamöter från nästan alla riksdagspartier (C, KD, L, MP, M, S, V) med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.


Kära riksdagsledamot,

Att utöva sina grundläggande fri- och rättigheter är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Det är något vi alla tar för givet i Sverige, men i Latinamerika behandlas människor som försvarar miljön och mänskliga rättigheter ofta som kriminella. Många är urfolk eller småskaliga bönder som försvarar sin rätt till ett drägligt liv. De spelar nyckelroller i kampen genom att hålla stater och företag ansvariga för miljöförstöring och inskränkningar på mänskliga rättigheter. Trots detta utsätts de för hot, trakasserier, förföljelser, godtyckliga arresteringar och dödligt våld för att de står upp för sina rättigheter eller motsätter sig kommersiella projekt kopplade till ekonomiska och politiska intressen. Idag toppar Latinamerika listan över flest registrerade mord på miljö- och människorättsförsvarare i världen. En situation som förvärras av den pågående pandemin.

Som riksdagsledamot representerar du det svenska folket och spelar en roll i arbetet för att garantera alla människors rättigheter och lika värde. Extra viktigt är det att stå upp för de människor vars röster dagligen försöks tystas ned av mäktiga stater och företag. Därför undrar vi vad du och ditt parti förhåller dig till de rekommendationer som vi och 27 andra civilrättsorganisationer presenterar i 2020 års granskning av Sveriges politik för global utveckling, Barometer 2020.

Är du och ditt parti är villiga att:

  • Erkänna FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden? Sverige har hitintills inte erkänt FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden. Detta trots att skydd av människorättsförsvarare med fokus på rätten till mark och urfolk är relevant för alla tre prioriterade områden i utrikespolitiken – demokrati, jämställdhet och klimat.
  • Utforma en handlingsplan för demokrati och ökad jämställdhetsintegrering i handelspolitiken inom både EU och WTO? Handlingsplanen för den feministiska utrikespolitiken 2019-2022 sätter ett fokus på skydd för kvinnliga miljöförsvarare samt kvinnors och flickors ekonomiska och sociala villkor, exempelvis vad gäller tillgång till resurser och mark. Ännu finns ingen handlingsplan för det prioriterade området demokrati.
  • Avbryta handel med länder som konsekvent inskränker de mänskliga rättigheterna och bryter mot uppsatta miljömål, som exempelvis Brasilien? Regeringen är en stark förespråkare av EU:s handelsavtal med Mercosur och menar att man på så sätt kan påverka Mercosurländernas klimat- och miljöpolitik. Samtidigt riskerar avtalet att leda till ökad klimatpåverkan och intensifiera hoten och våldet mot människorättsförsvarare.

Tack för att du tog dig tid att läsa vårt brev!
Vi ser fram emot ditt svar via e-post till info@latinamerikagrupperna.se

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter