Latinamerikagrupperna har följt fallet Chevron vs Amazonas i över 10 år. Vi har skrivit om det, föreläst, haft filmvisningar, skrivit debattartiklar, och försökt föra dialog med AP-fonderna och deras etikråd flera gånger. Här har vi samlat information om ett av världens största rättsfall om miljöförstöring.

Under 26 år utvinner det amerikanska oljeföretaget Texaco (senare Chevron) olja i Amazonas i norra Ecuador. Utvinning genomfördes på en yta av 500 000 hektar och med metoder som redan då var förbjudna i USA på grund av dess omfattande negativa miljöpåverkan. 

När bolaget avslutade sin verksamhet hade mer än 60 miljoner liter giftigt vatten och 650 000 fat råolja dumpats i Amazonas. Över 100 000 människor påverkades av miljöförstörelsen som har kommit att kallas ”Amazonas Tjernobyl” och kommer att ha konsekvenser för flera generationer människor, skog och arter.

1993 inleder 30 000 invånare från regionen Lago Agrio, som alla personligen drabbats av miljöföroreningarna, en grupptalan mot bolaget. De vill att bolaget ska städa upp i Amazonas. I 27 år har de drabbade kämpat för rättvisa i en av världens största rättsfall om miljöförstöring. 

Denna juridiska kamp visar hur svårt det är att hålla stora företag ansvariga för brott mot miljö och mänskliga rättigheter. Det visar även på behovet av ett rättsligt bindande internationellt instrument för att få slut på företagens straffrihet.

Dina pensionspengar investerar i Chevron

I maj 2020 hade statliga AP-fonderna 3 miljarder kronor investerade i Chevron. Detta tycker Latinamerikagrupperna är helt oacceptabelt. Genom kampanjen #schyssta pensioner arbetar vi för att våra pensionspengar inte ska investeras i företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstörelse. Vi arbetar även för ett juridiskt bindande FN-avtal som skulle hålla transnationella företag ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter.

Ni har rätt till en bra pension, men också en etisk pension som inte växer på bekostnad av brott mot mänskliga rättigheter och miljöbrott,

sa Pablo Fajardo, advokaten som representerar 30 000 urfolk och småbrukare i Ecuadors Amazonas i rättsfallet mot Chevron under sitt Sverigebesök i oktober 2019. 

Tillsammans med UDAPT, End Ecocide Sweden, Rädda Regnskog, Jordens Vänner, FIAN, Afrikagrupperna och Forum Syd arrangerade Latinamerikagrupperna ett seminarium med Pablo Fajardo och urfolksledaren Willian Lucitante från Cofánfolket som också är koordinatör för organisationen UDAPT som står bakom stämningen av Chevron som pågått i 26 år.

Tyvärr ville ingen representant för AP-fonderna träffa Pablo och Willian under deras Sverigebesök för att höra deras vittnesmål men de lämnade ett tydligt hälsning:

 

Sluta begå brott mot Amazonas med Sveriges pensionsfonder. Spola Chevron!

Öppet brev till Ecuadors president

Den 16 december 2020 går tidsfristen ut för den ecuadorianska staten att överklaga domstolsbeslutet. Fallet riskerar att bli prejudicerande för andra liknande ärenden och göra det lättare för andra företag att slippa undan sitt ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Domen skulle dessutom göra det omöjligt för lokalbefolkningen i Lago Agrio att fortsätta driva ärendet kollektivt. 

Därför har Latinamerikagrupperna tillsammans med en rad andra civilrättsorganisationer skrivit ett öppet brev till Ecuadors presidenten Lenin Moreno med vädjan om att överklaga domen. Här kan du läsa brevet i sin helhet.

Tidslinje:

  • 1964 – 1990 utvinner Texaco olja i Ecuador. Efter sig lämnar otaliga dammar med oljeslam.
  • 1993 inleder 30 000 invånare från regionen Lago Agrio, som drabbats av miljöföroreningarna, en grupptalan mot bolaget.
  • 2001 köper oljebolaget Texaco upp av Chevron.
  • 2011 dömer en domstol i Ecuador företaget att betala ett skadestånd på närmare 60 miljarder kronor för de skador som bolaget förorsakat, men Chevron vägrar betala och driver fallet vidare i USA.
  • 2018 dömer en domstol i Haag till Chevrons fördel och ogiltigförklarar den ecuadorianska domen från 2011. Istället döms den ecuadorianska staten att betala ett skadestånd på 96 miljoner dollar till bolaget.
  • 2020…fram till den 16 december kan Ecuadors president överklaga domstolsbeslutet.

Andra länkar:

Ett urval av material:

Video om fallet och de svenska AP-fonderna investeringar i Chevron

En samarbete mellan UDAPT, End Ecocide Sweden, Rädda Regnskog, Jordens Vänner, FIAN och   Afrikagrupperna Video skapad av: Anna Nylander, aktiv i Latinamerikagrupperna.

Videointervju med en av de drabbade lokalinvånarna

Videointervju med Donald Moncayo en av de 30 000 drabbade lokalinvånarna som stämt Chevron

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter