Latinamerikagrupperna har följt fallet Chevron vs Amazonas i över 10 år. Vi har skrivit om det, föreläst, haft filmvisningar, skrivit debattartiklar, och försökt föra dialog med AP-fonderna och deras etikråd flera gånger. Här har vi samlat information om ett av världens största rättsfall om miljöförstöring.

Under 26 år utvinner det amerikanska oljeföretaget Texaco (senare Chevron) olja i Amazonas i norra Ecuador. Utvinning genomfördes på en yta av 500 000 hektar och med metoder som redan då var förbjudna i USA på grund av dess omfattande negativa miljöpåverkan. 

När bolaget avslutade sin verksamhet hade mer än 60 miljoner liter giftigt vatten och 650 000 fat råolja dumpats i Amazonas. Över 100 000 människor påverkades av miljöförstörelsen som har kommit att kallas ”Amazonas Tjernobyl” och kommer att ha konsekvenser för flera generationer människor, skog och arter.

1993 inleder 30 000 invånare från regionen Lago Agrio, som alla personligen drabbats av miljöföroreningarna, en grupptalan mot bolaget. De vill att bolaget ska städa upp i Amazonas. I 27 år har de drabbade kämpat för rättvisa i en av världens största rättsfall om miljöförstöring. 

Denna juridiska kamp visar hur svårt det är att hålla stora företag ansvariga för brott mot miljö och mänskliga rättigheter. Det visar även på behovet av ett rättsligt bindande internationellt instrument för att få slut på företagens straffrihet.

Dina pensionspengar investerar i Chevron

I maj 2020 hade statliga AP-fonderna 3 miljarder kronor investerade i Chevron. Detta tycker Latinamerikagrupperna är helt oacceptabelt. Genom kampanjen #schyssta pensioner arbetar vi för att våra pensionspengar inte ska investeras i företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstörelse. Vi arbetar även för ett juridiskt bindande FN-avtal som skulle hålla transnationella företag ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter.

Ni har rätt till en bra pension, men också en etisk pension som inte växer på bekostnad av brott mot mänskliga rättigheter och miljöbrott,

sa Pablo Fajardo, advokaten som representerar 30 000 urfolk och småbrukare i Ecuadors Amazonas i rättsfallet mot Chevron under sitt Sverigebesök i oktober 2019. 

Tillsammans med UDAPT, End Ecocide Sweden, Rädda Regnskog, Jordens Vänner, FIAN, Afrikagrupperna och Forum Syd arrangerade Latinamerikagrupperna ett seminarium med Pablo Fajardo och urfolksledaren Willian Lucitante från Cofánfolket som också är koordinatör för organisationen UDAPT som står bakom stämningen av Chevron som pågått i 26 år.

Tyvärr ville ingen representant för AP-fonderna träffa Pablo och Willian under deras Sverigebesök för att höra deras vittnesmål men de lämnade ett tydligt hälsning:

 

Sluta begå brott mot Amazonas med Sveriges pensionsfonder. Spola Chevron!

Öppet brev till Ecuadors president

Den 16 december 2020 går tidsfristen ut för den ecuadorianska staten att överklaga domstolsbeslutet. Fallet riskerar att bli prejudicerande för andra liknande ärenden och göra det lättare för andra företag att slippa undan sitt ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Domen skulle dessutom göra det omöjligt för lokalbefolkningen i Lago Agrio att fortsätta driva ärendet kollektivt. 

Därför har Latinamerikagrupperna tillsammans med en rad andra civilrättsorganisationer skrivit ett öppet brev till Ecuadors presidenten Lenin Moreno med vädjan om att överklaga domen. Här kan du läsa brevet i sin helhet.

Tidslinje:

  • 1964 – 1990 utvinner Texaco olja i Ecuador. Efter sig lämnar otaliga dammar med oljeslam.
  • 1993 inleder 30 000 invånare från regionen Lago Agrio, som drabbats av miljöföroreningarna, en grupptalan mot bolaget.
  • 2001 köper oljebolaget Texaco upp av Chevron.
  • 2011 dömer en domstol i Ecuador företaget att betala ett skadestånd på närmare 60 miljarder kronor för de skador som bolaget förorsakat, men Chevron vägrar betala och driver fallet vidare i USA.
  • 2018 dömer en domstol i Haag till Chevrons fördel och ogiltigförklarar den ecuadorianska domen från 2011. Istället döms den ecuadorianska staten att betala ett skadestånd på 96 miljoner dollar till bolaget.
  • 2020…fram till den 16 december kan Ecuadors president överklaga domstolsbeslutet.

Andra länkar:

Ett urval av material:

Video om fallet och de svenska AP-fonderna investeringar i Chevron

En samarbete mellan UDAPT, End Ecocide Sweden, Rädda Regnskog, Jordens Vänner, FIAN och   Afrikagrupperna Video skapad av: Anna Nylander, aktiv i Latinamerikagrupperna.

Videointervju med en av de drabbade lokalinvånarna

Videointervju med Donald Moncayo en av de 30 000 drabbade lokalinvånarna som stämt Chevron

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter