Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.

Den 3 oktober införde Ecuador president Lenín Moreno ett reformprogram med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Avsikten var att komma tillrätta med landets ekonomiska problem, ett krav från den internationella valutafonden (IMF).

Ett av de mest kontroversiella förslagen var att ta bort subventioner på bensin- och diesel som funnits i Ecuador sedan 70-talet. Ett förslag som skulle innebära en ökning av bränslepriserna med 120 procent, och i förlängningen även priser på andra konsumtionsvaror. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig; runt om i landet utbröt stora demonstrationer, vägblockader och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som resulterade i nio döda och nästan 2 100 skadade eller gripna.

Landets urfolk, som utgör cirka tjugofem 25 procent av befolkningen och tillhör landets mest utsatta grupper, spelade en avgörande roll i proteströrelsen. Däribland Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Pueblo Kayambi. 

Rodolfo Magne, programansvarig på Latinamerikagrupperna, berättar att urfolksrörelsens gemensamma krav var av långtgående karaktär. Utöver ett nej till IMFs åtstramningspaket krävde de en avveckling av landets gruv- och oljebaserad ekonomi. Men Morenos förslag om privatiseringen av statliga företag öppnade snarare upp för ökad närvaro av transnationella företag, med verksamheter som ofta har förödande konsekvenser för människor och miljön.

    – Våra samarbetsorganisationer vill se en annan utvecklingsmodell än den rådande nyliberala extraktivismen, som främjar internationell handel framför mänskliga rättigheter och miljö.

I en intervju med nättidningen The real news, sa kommunikationschefen för det nationella urfolksnätverket CONAIE Andres Tapia:

Vi reagerar mot de massiva höjningarna av priserna på livsmedel och transporter, men också mot regeringens överenskommelse med IMF. Avtal med multinationella olje-, gruv- och vattenkraftbolag utgör en stor fara för våra folk och våra territorier.

Efter tolv dagars protester upphävde regeringen sitt beslut om att skrota bensin- och dieselsubventionerna och protesterna avstannade. Men efterspelet är långt ifrån över.

Under det gångna året har hoten och förföljelsen av sociala ledare ökat, liksom godtyckliga anklagelser och gripanden för brott i samband med protesterna. I en intervju med Franklin Andrés Camuendo Quilumbaquins från organisationen Pueblo Kayambi berättar han om upploppen och situationen för organisation idag.

Avslutningsvis frågade vi Rodolfo Magne varför han tror att protesterna utbröt just under 2019. 

I Ecuador, precis som i andra länder i Latinamerika, är de nyliberala strömningarna starka. Privatiseringen av naturresurser ökar och transnationella företag får större inflytande över landets ekonomi. Samtidigt är urfolksorganisationerna just nu starka och de har makt att påverka.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter