Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

– Innan du tror att du kan världen och tar dig an att förändra den, måste du först se den, sa en geografilärare till Alexandra Löfgren på gymnasiet. Den kommentaren fick henne att söka till kursen Global rättvisaNordens Folkhögskola Biskops-Arnö. Ett samarbete mellan folkhögskolan, Latinamerikagrupperna och organisationen Framtidsjorden.

Alexandra Löfgren, Foto: privat

I normala fall består kursen av en sex veckor lång introduktion på folkhögskolan, en fem månader lång utlandspraktik hos någon av våra samarbetsorganisationer samt ett efterarbete i Sverige där kursdeltagarna ska dela med sig av sina nyvunna erfarenheter.

På grund av Coronapandemin fick kursen i år planeras om och utlandspraktiken sköts på framtiden. Istället fick deltagarna ägna hösten åt att informera om Latinamerikagruppernas och Framtidsjordens arbete och samla in pengar till våra samarbetsorganisationer.

Alexandra som skulle ha gjort praktik hos vår samarbetsorganisation Coordinador Nacional Agrario (CNA) i Colombia tog sig an uppdraget på ett minst sagt oväntat sätt.

Alexandra som älskar att cykla bestämde sig för att cykla Gotland runt, en sträcka på ungefär 50 mil. Med tält, mat och trangiakök gav hon sig av på sitt cykeläventyr. Under en vecka i oktober fick vi på Facebook följa hennes resa genom ett regnigt och blåsigt Gotland samtidigt som vi fick lära oss mer om Latinamerikagruppernas arbete. En insamlingskampanj som resulterade i 2550 kronor till Latinamerikas samarbetsorganisationer.

Gotland. Foto: Alexandra Löfgren

När jag ringer upp Alexandra befinner hon sig på tillfälligt besök i ett soligt Stockholm.
– Det är så lätt att sånt här informationsarbete hamnar i gamla banor. Då får man vara kreativ och förena det med något roligt, svarar hon när jag frågar henne om hur hon kom på idén med sin “cykelaktivism”.

Alexandra har samlat in pengar till andra organisationer tidigare. Däremot var det första gången hon var på Gotland. Att Gotland är blåsigt i oktober fick hon snart erfara. En natt blåste det 15 sekundmeter och hon fick med nöd och näppe upp tältet. Trött somnade hon in men väcktes kort därefter av poliser som letade efter en försvunnen man.

– Det var en bra lärdom, säger hon och skrattar: att ta livet som det kommer. En insikt som hon haft nytta av under hela det här pandemi-året. Även om Alexandra var ensam på sin långdistanscykling fick hon mycket stöd från vänner och bekanta, liksom av sina klasskompisarna från Biskops-Arnö.

– Latinamerikagrupperna uppmuntrade mig och tyckte att det här var en rolig grej. Det tyckte jag var fint och jätteroligt, säger hon och uttrycker även sin tacksamhet till alla som tog sig tid att läsa hennes inlägg och skänkte en slant till Latinamerikagruppernas arbete.

Vill man stödja människor utanför Sverige är det bra att det finns organisationer som Latinamerikagrupperna som fungerar som en brygga mellan olika länder och kontinenter

För Alexandra var det särskilt viktigt att synliggöra hur svensk politik och svenska investeringar påverkar livet för människor i Latinamerika. En region som ligger henne varmt om hjärtat.

Trots att praktiken i Colombia blev uppskjuten på obestämd framtid är hon inte besviken.
– Jag hade en underbar resa, säger hon, och även om resan till Colombia inte blev av i år så ångrar jag ingenting. Jag är jättenöjd med tiden på Biskops-Arnö och med Latinamerikagrupperna. Jag har lärt mig otroligt mycket och jag har fått en bra riktning i livet.

Alexandra beskriver sig själv som priviligierad som har växt upp i ett höginkomstland.
– Jag försöker bara ta hand om de privilegier jag har fått och ta ansvar. Just nu vill jag studera och studera i flera år. Jag hoppas kunna utbilda mig för att leda människor i den globala omställning som jag tror att vi behöver. Vi måste hitta alternativa system för hur vi kan fungera som samhälle. Vi får hela tiden nya bevis på att vi inte kan lappa och laga det här systemet.

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka Latinamerikagrupperna för att jag fick förtroendet att delta på den här utbildningen. Jag var nog den yngsta deltagaren på hela kursen i år och det känns jätteroligt.

Vi på Latinamerikagrupperna tackar så klart Alexandra för hennes engagemang och ser fram emot att i framtiden höra om hennes vistelse i Colombia.

Alexandra Löfgren, Foto: privat

Alexandra Löfgren
Ålder: 20
Bor: Dvärsätt utanför Östersund.
Gör: Studerar deltid vid Global Citizen Academy.
Familj: Mamma och pappa, samt bror och syster som båda bor i Stockholm.
Härnäst: Studera humanekologi i USA.

Tips från coachen

  • Reflektera över dina intentioner med din aktivism och kontrollera att organisationen du vill stötta är bra och att pengarna används på ett bra sätt.
  • Var kreativ och kom ihåg att det finns mycket man kan bidra med i sitt närområde. Under fyra månader i år arbetade jag till exempel på Östersunds sjukhus med att städa IVA-rum och ambulanser för att minska spridningen. Att med egna ögon se hur ansträngd situationen var på sjukhuset var en verklig ögonöppnare för mig. Men vill man stödja människor utanför Sverige är det bra att det finns organisationer som Latinamerikagrupperna som fungerar som en brygga mellan olika länder och kontinenter.
  • Låt dig inte luras av kommersiella intressen. Du behöver inte en massa utrustning, utan kommer troligen ganska långt med sådant du redan har eller kan låna. En vän köpte nyligen en cykel för 800 kronor och cyklade runt hela Sverige.
  • Ha ett högre syfte med resan, att samla in pengar till människor på en annan plats till exempel. Det hjälper dig att orka fortsätta när det tar emot.

Känner du dig inspirerad att av Alexandras engagemang och vill stötta Latinamerikagruppernas arbete?

Swisha valfri summa till: 12 39 01 01 74. Glöm inte att skriva ”cykelaktivism” på meddelandet. Du kan också använda QR-koden nedan eller sms:a ”LA” till 72980 och bidra med 100 kronor.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Välkommen på en storslagen kväll i solidaritetens tecken!

Vårens mest färgsprakande solidaritetsfest! Den 20:e maj i Folkets Hus, Sofielund, i Malmö.

· Nyheter, Evenemang

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter

Temagruppens motion vann i kategori ”Klimat -och miljörättvisa” i årets klimatriksdag

Latinamerikagruppernas temagruppen Buen Vivir och Naturens Rättigheter lämnade in en motion (motion 114) till 2022 års klimatriksdag om naturens rättigheter och skydd för miljöförsvarare. Motionen vann i sin kategori ”Klimat -och miljörättvisa” och var alltså en av tolv motioner som igår över lämnades till representanter för alla riksdagspartier utom SD.

· Nyheter

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Samtal om mänskliga rättigheter i Colombia

Välkomna på ett samtal och filmvisning som hålls av Latinamerikagrupperna i Eskilstuna och Eskilstuna folkhögskola!

· Nyheter, Evenemang

150 000 familjer i Brasilien riskerar att förlora sina hem

Just nu riskerar över 150 000 familjer i Brasilien att förlora sina hem. Därför har De jordlösas rörelse lanserat en namninsamling, ZERO Evictions, som du kan skriva under!

· Nyheter

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Vill du bli en del av Latinamerikagruppernas styrelse?

Vill du bli en del av Latinamerikagruppernas styrelse och bidra till en starkare solidaritetsrörelse? Vi söker nu efter styrelseledamöter med olika bakgrunder och erfarenheter som kan vara med och driva föreningens strategiska arbete framåt. Känner du någon som vill engagera sig och som du tror passar för uppdraget? Eller är du intresserad själv?

· Nyheter

“Med feminismen sätter vi namn på allt vi gör”

Småbrukarorganisationen ATC i Nicaragua har under mer än 30 år arbetat med jämställdhet och utformat egna feministiska strategier. Yolanda Areas, som arbetar med jämställdhetsfrågor berättar om en lång resa av intressanta erfarenheter och om vikten av en feminism som utgår ifrån småbrukarorganisationernas egna verklighet. Asociación de Trabajadores del Campo (ATC) i Nicaragua är en del […]

· Nyheter