Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

– Innan du tror att du kan världen och tar dig an att förändra den, måste du först se den, sa en geografilärare till Alexandra Löfgren på gymnasiet. Den kommentaren fick henne att söka till kursen Global rättvisaNordens Folkhögskola Biskops-Arnö. Ett samarbete mellan folkhögskolan, Latinamerikagrupperna och organisationen Framtidsjorden.

Alexandra Löfgren, Foto: privat

I normala fall består kursen av en sex veckor lång introduktion på folkhögskolan, en fem månader lång utlandspraktik hos någon av våra samarbetsorganisationer samt ett efterarbete i Sverige där kursdeltagarna ska dela med sig av sina nyvunna erfarenheter.

På grund av Coronapandemin fick kursen i år planeras om och utlandspraktiken sköts på framtiden. Istället fick deltagarna ägna hösten åt att informera om Latinamerikagruppernas och Framtidsjordens arbete och samla in pengar till våra samarbetsorganisationer.

Alexandra som skulle ha gjort praktik hos vår samarbetsorganisation Coordinador Nacional Agrario (CNA) i Colombia tog sig an uppdraget på ett minst sagt oväntat sätt.

Alexandra som älskar att cykla bestämde sig för att cykla Gotland runt, en sträcka på ungefär 50 mil. Med tält, mat och trangiakök gav hon sig av på sitt cykeläventyr. Under en vecka i oktober fick vi på Facebook följa hennes resa genom ett regnigt och blåsigt Gotland samtidigt som vi fick lära oss mer om Latinamerikagruppernas arbete. En insamlingskampanj som resulterade i 2550 kronor till Latinamerikas samarbetsorganisationer.

Gotland. Foto: Alexandra Löfgren

När jag ringer upp Alexandra befinner hon sig på tillfälligt besök i ett soligt Stockholm.
– Det är så lätt att sånt här informationsarbete hamnar i gamla banor. Då får man vara kreativ och förena det med något roligt, svarar hon när jag frågar henne om hur hon kom på idén med sin “cykelaktivism”.

Alexandra har samlat in pengar till andra organisationer tidigare. Däremot var det första gången hon var på Gotland. Att Gotland är blåsigt i oktober fick hon snart erfara. En natt blåste det 15 sekundmeter och hon fick med nöd och näppe upp tältet. Trött somnade hon in men väcktes kort därefter av poliser som letade efter en försvunnen man.

– Det var en bra lärdom, säger hon och skrattar: att ta livet som det kommer. En insikt som hon haft nytta av under hela det här pandemi-året. Även om Alexandra var ensam på sin långdistanscykling fick hon mycket stöd från vänner och bekanta, liksom av sina klasskompisarna från Biskops-Arnö.

– Latinamerikagrupperna uppmuntrade mig och tyckte att det här var en rolig grej. Det tyckte jag var fint och jätteroligt, säger hon och uttrycker även sin tacksamhet till alla som tog sig tid att läsa hennes inlägg och skänkte en slant till Latinamerikagruppernas arbete.

Vill man stödja människor utanför Sverige är det bra att det finns organisationer som Latinamerikagrupperna som fungerar som en brygga mellan olika länder och kontinenter

För Alexandra var det särskilt viktigt att synliggöra hur svensk politik och svenska investeringar påverkar livet för människor i Latinamerika. En region som ligger henne varmt om hjärtat.

Trots att praktiken i Colombia blev uppskjuten på obestämd framtid är hon inte besviken.
– Jag hade en underbar resa, säger hon, och även om resan till Colombia inte blev av i år så ångrar jag ingenting. Jag är jättenöjd med tiden på Biskops-Arnö och med Latinamerikagrupperna. Jag har lärt mig otroligt mycket och jag har fått en bra riktning i livet.

Alexandra beskriver sig själv som priviligierad som har växt upp i ett höginkomstland.
– Jag försöker bara ta hand om de privilegier jag har fått och ta ansvar. Just nu vill jag studera och studera i flera år. Jag hoppas kunna utbilda mig för att leda människor i den globala omställning som jag tror att vi behöver. Vi måste hitta alternativa system för hur vi kan fungera som samhälle. Vi får hela tiden nya bevis på att vi inte kan lappa och laga det här systemet.

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka Latinamerikagrupperna för att jag fick förtroendet att delta på den här utbildningen. Jag var nog den yngsta deltagaren på hela kursen i år och det känns jätteroligt.

Vi på Latinamerikagrupperna tackar så klart Alexandra för hennes engagemang och ser fram emot att i framtiden höra om hennes vistelse i Colombia.

Alexandra Löfgren, Foto: privat

Alexandra Löfgren
Ålder: 20
Bor: Dvärsätt utanför Östersund.
Gör: Studerar deltid vid Global Citizen Academy.
Familj: Mamma och pappa, samt bror och syster som båda bor i Stockholm.
Härnäst: Studera humanekologi i USA.

Tips från coachen

  • Reflektera över dina intentioner med din aktivism och kontrollera att organisationen du vill stötta är bra och att pengarna används på ett bra sätt.
  • Var kreativ och kom ihåg att det finns mycket man kan bidra med i sitt närområde. Under fyra månader i år arbetade jag till exempel på Östersunds sjukhus med att städa IVA-rum och ambulanser för att minska spridningen. Att med egna ögon se hur ansträngd situationen var på sjukhuset var en verklig ögonöppnare för mig. Men vill man stödja människor utanför Sverige är det bra att det finns organisationer som Latinamerikagrupperna som fungerar som en brygga mellan olika länder och kontinenter.
  • Låt dig inte luras av kommersiella intressen. Du behöver inte en massa utrustning, utan kommer troligen ganska långt med sådant du redan har eller kan låna. En vän köpte nyligen en cykel för 800 kronor och cyklade runt hela Sverige.
  • Ha ett högre syfte med resan, att samla in pengar till människor på en annan plats till exempel. Det hjälper dig att orka fortsätta när det tar emot.

Känner du dig inspirerad att av Alexandras engagemang och vill stötta Latinamerikagruppernas arbete?

Swisha valfri summa till: 12 39 01 01 74. Glöm inte att skriva ”cykelaktivism” på meddelandet. Du kan också använda QR-koden nedan eller sms:a ”LA” till 72980 och bidra med 100 kronor.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter