Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.
Internationella dagen för moder jord är en dag då vi alla bör stanna upp och reflektera. Tänka på moder jords mående och vad det allt sjukare tillståndet av henne beror på. Klimatförändringarna fortsätter i fel riktning i skrämmande takt trots att vi vet hur allvarligt läget är. Djur och hela ekosystems existens hotas på grund av mänsklig aktivitet. Men inte bara djur och natur drabbas utan även alla vi människor som kallar moder jord vårt hem. Och den sjuka paradoxen är att de grupper av människor som kanske allra starkast levt och lever i samförstånd med moder jord och gjort oss alla tjänsten att försvara henne mot exploatering, också är bland de som drabbas hårdast. Allt för många urfolk, småbrukare och andra miljöförsvarare får betala med sina liv och sin säkerhet. Latinamerika är den kontinent där flest miljöförsvarare mördas på grund av sitt engagemang. Idag är en dag att reflektera över allt detta, uppmärksamma det och kräva förändring.
Men för oss är den 22 april också en dag då vi förnyar våra egna löften av engagemang till Moder Jords försvar och bekräftar vår solidaritet med de som försvarar henne med sina kroppar.
Rättsutvecklingen för att ge naturen juridiska rättigheter är på framfart. I Latinamerika, där vi samarbetar med sociala rörelser för ökat folkligt inflytande, har urfolksrörelsens kamp sett till att Naturen erkänts rättigheter. Liknande processer har gett berg, floder och specifika områden rättigheter i många andra länder såsom Colombia, Nya Zeeland, USA och Indien.
Men – att att enbart lagstifta om naturens rättigheter är inte tillräckligt.
Vi behöver intensifiera vårt arbete för att se till att naturen erkänns rättigheter utifrån förståelsen att demokrati och uppfyllelsen av de mänskliga rättigheterna är starkt sammanlänkade med en respektfull behandling av naturen och viceversa. Vi behöver förstärka det intersektionella rättviseperspektivet i klimat- och miljöfrågan och tydliggöra människors lika värde oavsett hudfärg, ursprung, klass, funktion, sexuell läggning eller kön. Kränkningar av naturens rättigheter drabbar, förutom djur- och växtriket, vatten, marken och luften, även de grupper av människor som redan är förtryckta och marginaliserade i samhället.
Naturens rättigheter kan enligt oss inte uppnås enbart genom en juridisk åtgärd, som uppnås genom lobby hos de mäktiga i samhället. Då blir det en isolerad ö i ett annars orättvist, kolonialt, rasistiskt och patriarkalt system. Vad som måste till är något mycket större än så. Ett brett och horisontellt, inkluderande folkbildnings- och mobiliseringsarbete, som ser till att skaka om samhället från grunden och ifrågasätta det gällande ekonomiska och politiska systemet. Inte minst den förhärskande koloniala synen på naturen, som något att dominera och exploatera.
Vi vill idag även passa på att välkomna initiativet som inför denna symboliska dag lanserats av den plurinationella bolivianska staten, som i samarbete med sociala rörelser, bland de några urfolks- och småbrukarorganisationer, sammankallat till “un re-encuentro con pachamama”, en återträff med Moder Jord. Initiativet går ut på att bjuda in sociala rörelser och andra aktörer runt om i världen att öka sina ansträngningar för att tillsammans verka mot de falska gröna lösningar som bygger på bland annat kapitalism, neokolonialism och antropocentrism och för lösningar som sätter livet i centrum, så som att skapa lagar som skyddar både naturens rättigheter och de som försvarar naturens rätt. Vi ansluter oss till initiativet och lovar att öka våra ansträngningar – gör du?
Temagruppen Buen Vivir och Naturens rättigheter
buenvivir@sal.se