Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

Internationella dagen för moder jord är en dag då vi alla bör stanna upp och reflektera. Tänka på moder jords mående och vad det allt sjukare tillståndet av henne beror på. Klimatförändringarna fortsätter i fel riktning i skrämmande takt trots att vi vet hur allvarligt läget är. Djur och hela ekosystems existens hotas på grund av mänsklig aktivitet. Men inte bara djur och natur drabbas utan även alla vi människor som kallar moder jord vårt hem. Och den sjuka paradoxen är att de grupper av människor som kanske allra starkast levt och lever i samförstånd med moder jord och gjort oss alla tjänsten att försvara henne mot exploatering, också är bland de som drabbas hårdast. Allt för många urfolk, småbrukare och andra miljöförsvarare får betala med sina liv och sin säkerhet. Latinamerika är den kontinent där flest miljöförsvarare mördas på grund av sitt engagemang. Idag är en dag att reflektera över allt detta, uppmärksamma det och kräva förändring.

Men för oss är den 22 april också en dag då vi förnyar våra egna löften av engagemang till Moder Jords försvar och bekräftar vår solidaritet med de som försvarar henne med sina kroppar.

Rättsutvecklingen för att ge naturen juridiska rättigheter är på framfart. I Latinamerika, där vi samarbetar med sociala rörelser för ökat folkligt inflytande, har urfolksrörelsens kamp sett till att Naturen erkänts rättigheter. Liknande processer har gett berg, floder och specifika områden rättigheter i många andra länder såsom Colombia, Nya Zeeland, USA och Indien.

Men – att att enbart lagstifta om naturens rättigheter är inte tillräckligt.

Vi behöver intensifiera vårt arbete för att se till att naturen erkänns rättigheter utifrån förståelsen att demokrati och uppfyllelsen av de mänskliga rättigheterna är starkt sammanlänkade med en respektfull behandling av naturen och viceversa. Vi behöver förstärka det intersektionella rättviseperspektivet i klimat- och miljöfrågan och tydliggöra människors lika värde oavsett hudfärg, ursprung, klass, funktion, sexuell läggning eller kön. Kränkningar av naturens rättigheter drabbar, förutom djur- och växtriket, vatten, marken och luften, även de grupper av människor som redan är förtryckta och marginaliserade i samhället.

Naturens rättigheter kan enligt oss inte uppnås enbart genom en juridisk åtgärd, som uppnås genom lobby hos de mäktiga i samhället. Då blir det en isolerad ö i ett annars orättvist, kolonialt, rasistiskt och patriarkalt system. Vad som måste till är något mycket större än så. Ett brett och horisontellt, inkluderande folkbildnings- och mobiliseringsarbete, som ser till att skaka om samhället från grunden och ifrågasätta det gällande ekonomiska och politiska systemet. Inte minst den förhärskande koloniala synen på naturen, som något att dominera och exploatera.

Vi vill idag även passa på att välkomna initiativet som inför denna symboliska dag lanserats av den plurinationella bolivianska staten, som i samarbete med sociala rörelser, bland de några urfolks- och småbrukarorganisationer, sammankallat till “un re-encuentro con pachamama”, en återträff med Moder Jord. Initiativet går ut på att bjuda in sociala rörelser och andra aktörer runt om i världen att öka sina ansträngningar för att tillsammans verka mot de falska gröna lösningar som bygger på bland annat kapitalism, neokolonialism och antropocentrism och för lösningar som sätter livet i centrum, så som att skapa lagar som skyddar både naturens rättigheter och de som försvarar naturens rätt. Vi ansluter oss till initiativet och lovar att öka våra ansträngningar – gör du?

Temagruppen Buen Vivir och Naturens rättigheter
buenvivir@sal.se

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

I solidaritet med aktivisterna som protesterade mot Sveaskogs skövling i Paharova

Latinamerikagrupperna fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021 och solidariserar med aktivisterna som tar strid för Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

· Opinion, Nyheter

Småbrukarnas internationella kampdag den 17 april 2021

Den 17 april  varje år uppmärksammar Latinamerikagrupperna den ”Småbrukarnas Internationella kampdag”. En minnesdag för att uppmärksamma alla människor som runt om i världen utsätts för förtryck för sin kamp för jordbruksreformer och rätten till mat.

· Kalendarium, Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Filmen ”Una paz verdadera”

Filmen ”Una paz verdadera, en verklig fred” är gjord år 2019 av Latinamerikagruppernas praktikanter Pedro Feitoza & Daniel Richardson och handlar om den uteblivna freden i Colombia efter fredsavtalet.

· Nyheter

Brev till Sveriges (nästan alla) riksdagsledamöter

Den 6 november 2020 skickade Latinamerikagrupperna ett brev till (nästan) alla riksdagsledamöter med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.

· Nyheter, Opinion

Docent Anders Burman berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Bolivia

Latinamerikagrupperna samarbetar med kvinno- och urfolksrörelsen Bartolina Sisa i Bolivia. För att skapa större förståelse om situationen för miljö-och människorättsförsvarare i Bolivia vill vi inkludera olika perspektiv. Därför ringer vi upp Anders Burman, docent i humanekologi på Institutionen för globala studier vid Göteborgs Universitet.

· Nyheter

Orkaner och pandemi hotar tillgången till mat i Centralamerika

De senaste två veckorna har Centralamerika drabbats av de allvarligaste naturkatastroferna i kontinentens historia; först orkanen Eta och strax därefter orkanen Iota. 200 personer beräknas ha omkommit och 4 miljoner har evakuerats från sina hem. 

· Nyheter
Nury Martinez, Fensuagro Foto: Leo Stolpe

Colombiansk fackföreningsledaren dödshotad av paramilitärer

Återigen hotas Colombias sociala ledare till livet. Denna gång är en av offren Elsa Nury Martínez Silva, ordförande för en av landets största småbrukar- och fackföreningsrörelse Fensuagro, en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Colombia. Elsa Nury Martínez är dessutom anställd inom ramen för Latinamerikagruppernas utvecklingssamarbete med Cloc-Via Campesina. 

· Nyheter

Attack mot urfolksby i Guatemala

Det är med djup sorg vi mottagit nyheten om ytterligare ett angrepp på en av våra samarbetsorganisationer. Denna gång i Guatemala. Natten mellan den 15 och 16 augusti riktades en våldsam attack mot urfolksinvånarna i byn Balbatzul, 12 mil från huvudstaden Guatemala City.

· Nyheter