Latinamerikagrupperna

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

Peru är det land i världen som har haft flest dödsfall i covid-19 per capita och missnöjet med vården är utbredd. Den nyvalde presidenten Pedro Castillo har ett starkt stöd bland de ekonomiska svagaste och på landsbygden. Han gick till val på att förstatliga gruvindustrin, satsa på vård och utbildning samt på att minska inkomstskillnaderna i landet.

Hans motståndare den högerpopulistiska Keiko Fujimori är dotter till expresidenten Alberto Fujimori som sitter fängslad dömd till 25 års fängelse för korruption och människorättsbrott. Även Keiko utreds för mutbrott och riskerar ett 30 år långt fängelsestraff. Trots det har hon och hennes nyliberala politik ett starkt stöd bland medel- och överklassen i de större städerna.

Fujimori erkänner sig dock inte besegrad utan hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar från landsbygdsområden ska ogiltigförklaras. Något som skulle kunna förändra valresultatet till hennes fördel. Detta trots att internationella observatörer och experter menar att presidentvalet genomfördes utan tecken på ”allvarliga oegentligheter”. Landets valdomstol (Jurados Electorales Especiales – JEE) har avslagit så gott som alla ärenden om att ogiltigförklara röster.

Däremot har flera massmedier, borgliga partier och privata intressen i huvudstaden Lima och andra städer, samt internationella allierade ställt sig bakom Fujimoris anklagelser. Några av dem har dessutom mannat till att ogiltigförklara hela valprocessen och tillkalla nyval. 

Latinamerikagrupperna ser detta som en attack mot redan svaga demokratiska strukturer och grupper på landsbygden som kämpar för politisk inflytande. Vi står bakom kraven från våra samarbetsorganisationer i Peru om en rättvis och transparent valprocess, som garanterar den allmänna rösträtten och respekterar folkets vilja. 

Vi fördömer alla försök från politiska ledare och andra intressen att kriminalisera urfolk, småbrukare och lantarbetare. Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara landsbygdsbefolkningens röst samt de rasistiska påhopp som har förekommit och förekommer.

Klara Knapp & Lovisa Prage, ordförande för Latinamerikagrupperna 

Läs Cloc-Via Campesinas uttalande här: https://cloc-viacampesina.net/el-voto-indigena-se-respeta