Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

Peru är det land i världen som har haft flest dödsfall i covid-19 per capita och missnöjet med vården är utbredd. Den nyvalde presidenten Pedro Castillo har ett starkt stöd bland de ekonomiska svagaste och på landsbygden. Han gick till val på att förstatliga gruvindustrin, satsa på vård och utbildning samt på att minska inkomstskillnaderna i landet.

Hans motståndare den högerpopulistiska Keiko Fujimori är dotter till expresidenten Alberto Fujimori som sitter fängslad dömd till 25 års fängelse för korruption och människorättsbrott. Även Keiko utreds för mutbrott och riskerar ett 30 år långt fängelsestraff. Trots det har hon och hennes nyliberala politik ett starkt stöd bland medel- och överklassen i de större städerna.

Fujimori erkänner sig dock inte besegrad utan hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar från landsbygdsområden ska ogiltigförklaras. Något som skulle kunna förändra valresultatet till hennes fördel. Detta trots att internationella observatörer och experter menar att presidentvalet genomfördes utan tecken på ”allvarliga oegentligheter”. Landets valdomstol (Jurados Electorales Especiales – JEE) har avslagit så gott som alla ärenden om att ogiltigförklara röster.

Däremot har flera massmedier, borgliga partier och privata intressen i huvudstaden Lima och andra städer, samt internationella allierade ställt sig bakom Fujimoris anklagelser. Några av dem har dessutom mannat till att ogiltigförklara hela valprocessen och tillkalla nyval. 

Latinamerikagrupperna ser detta som en attack mot redan svaga demokratiska strukturer och grupper på landsbygden som kämpar för politisk inflytande. Vi står bakom kraven från våra samarbetsorganisationer i Peru om en rättvis och transparent valprocess, som garanterar den allmänna rösträtten och respekterar folkets vilja. 

Vi fördömer alla försök från politiska ledare och andra intressen att kriminalisera urfolk, småbrukare och lantarbetare. Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara landsbygdsbefolkningens röst samt de rasistiska påhopp som har förekommit och förekommer.

Klara Knapp & Lovisa Prage, ordförande för Latinamerikagrupperna 

Läs Cloc-Via Campesinas uttalande här: https://cloc-viacampesina.net/el-voto-indigena-se-respeta

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Latinamerikagrupperna kräver att den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör.  Att Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

· Debatt & opinion

I solidaritet med aktivisterna som protesterade mot Sveaskogs skövling i Paharova

Latinamerikagrupperna fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021 och solidariserar med aktivisterna som tar strid för Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

· Debatt & opinion

Brev till Sveriges riksdagsledamöter

Den 6 november 2020 skickade Latinamerikagrupperna ett brev till (nästan) alla riksdagsledamöter med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.

· Nyheter, Debatt & opinion

Sverige behöver en ny generation av bönder

I samband med Covid 19-pandemin har debatten om mat och självförsörjning tagit fart i Sverige, men böndernas röster saknas. Sverige behöver en ny livsmedelsstrategi som bygger på hållbarhet och matdiversitet och den måste stödja och lyssna på bönderna.

· Debatt & opinion

”Krävs modigt ledarskap som går bortom kortsiktiga intressen”

För att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför, som dessutom förstärkts av coronapandemin, måste långsiktig hållbarhet vägleda besluten i svensk politik! Det skriver vi och 25 andra organisationer på Altinget debatt idag, i samband med lanseringen av Concords granskning Barometer 2020.

· Debatt & opinion