Latinamerika är, enligt RFSU, den region i världen med mest restriktiva abortlagstiftning. I dagsläget har fem länder totalförbud mot abort. I resten av länderna tillåter abort av hälsoskäl eller för att rädda den gravidas liv. Endast fyra länder i regionen har i dagsläget fri abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder.

I dagsläget har fem länder, Dominikanska republiken, Honduras, Nicaragua, El Salvador and Haiti ett totalförbud mot abort. Honduras har även ett totalförbud mot dagen-efter piller, även efter våldtäkt. I El Salvador kan abort ge upp till 40 års fängelse. I Nicaragua är abort totalförbjudet sedan 2006, på Dominikanska republiken sedan 2012. På Haiti är abort idag olagligt, men under 2021 kan lagen komma att omprövas och abort att avkriminaliseras under vissa omständigheter. 

Länder som tillåter abort av hälsoskäl, antingen fysiska eller mentala

I Bolivia, Peru och Colombia är abort endast tillåtet om kvinnans liv är i fara, om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller om fostret är allvarligt skadat. Under 2021 kommer frågan om fri abort att behandlas av den colombianska författningsdomstolen. 

I Costa Rica presenterades under 2021 ett lagförslag för att legalisera abort i landet. I Ecuador är abort sedan i år tillåtet om graviditeten är ett resultat av en våldtäkt eller om deras liv är i fara sedan. Tidigare var aborter bara tillåtna om kvinnans liv var i fara eller om en intellektuell funktionsnedsatt kvinna blivit våldtagen.

Länder som endast tillåter abort för att rädda den gravidas liv

I Mexiko, Chile, Brasilien, Paraguay, Guatemala, Panama och Venezuela är abort endast tillåtet om kvinnans liv är i fara. 

Mexiko har på nationell nivå gått i riktning mot avkriminalisering av aborter.  I september 2021 slog högsta domstolen fast att kriminalisering av abort bryter mot landet konstitutionen. Beslutet gör det möjligt att kvinnor som dömts till fängelse för avbrytande av havandeskap kommer att friges. Dock har många av landets delstater fortfarande stränga abortlagar. I dagsläget tillåter enbart fyra mexikanska delstater, Mexico City, Oaxaca, Veracruz och Hidalgo, abort under de flesta omständigheter. I landets övriga 28 delstater är abort straffbart.

Även Chile kan vara ett steg närmare en avkriminalisering av abort då ett lagförslag om tillgång till säker och fri abort fram den till 14:e graviditetsveckan har gått vidare till parlamentet. 

Länder med fri abort

På Kuba och i Puerto Rico har abort varit legalt sedan 70-talet och 2012 legaliserades abort fram till den 12:e graviditetsveckan i Uruguay. Den 30:e december 2020 legaliserade abort fram till den fjortonde graviditetsveckan i Argentina. I Argentina legaliserades rätten till abort till och med vecka 14 förra året och blev det första landet i världen att inkludera abort för alla “kvinnor och personer av olika genusidentiteter”.

Fortfarande utbrett stigma kring aborter

Men att abort är lagligt i betyder ändå inte att det i praktiken är tillgängligt för alla. Det sociala stigmat fortfarande är stort och sjukvårdspersonalens rätt att vägra att utföra aborter är, enligt WHO, ett stort hinder för att garantera säkra aborter i Latinamerika.

Källor: WHO, Amnesty, RFSU, Center for reproductive rights, Sveriges radio, SVT.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter