Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

Första, andra, tredje och fjärde AP-fonden förvaltar den största delen av svenskarnas pensionspengar, mer än 1500 miljarder. Dessa fonder ska arbeta för långsiktigt hög avkastning, men enligt lag också investera ansvarsfullt för att främja en hållbar utveckling. Ändå investerar AP-fonderna i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön.

Sjunde AP-fonden förvaltar den del av pensionen vi själva kan placera, premiepensionen, åt dem som inte gör ett aktivt val. Den ansvarar för nästan 750 miljarder kronor men har inga lagkrav om hållbarhet.  

Ap-fondernas investeringar kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön i Latinamerika

Ett fall som Latinamerikagrupperna tagit upp tidigare gäller andra AP-fondernas investeringar i jordbruksmark i regionen Matopiba i Brasilien. Investeringar som främjar illegal skövling i Amazonas, hotar den biologiska mångfalden och bidrar till allvarliga kränkningar av urfolkens rättigheter.

Ett annat fall som vi har lyft är AP-fonderna investeringar i det amerikanska oljeföretaget Chevron (tidigare Texaco) som under sina 26 år i de ecuadorianska Amazonas dumpade över 60 miljoner liter giftigt vatten och 650 000 fat råolja. En miljöförstörelse som har kommit att kallas ”Amazonas Tjernobyl”.

Vi vill få ett stopp på detta och anmäler därför AP-fonderna till FN. Vår förhoppning är att FN ska trycka på för att AP-fonderna ska upphöra med investeringar som är människorättsligt kränkande och grovt miljöförstörande. 

Du kan också skriv under anmälan

Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men vi hoppas att så många svenskar som möjligt skriver under namninsamling och står bakom anmälan som ska skickas in till FN den 1 november 2021.

Ett bra sätt för dig som vill sätta sig in i frågan är att lyssna på vårt poddsamtal med som leds av Människorättsjuristen Parul Sharma där Latinamerikagruppernas Oscar Barajas medverkar tillsammans med Charlotte Lundqvist från Jordens Vänner och Alex Brekke från Amazon Watch Sverige.

”Som enskild individ kan vi göra små justeringar i vår livsstil. Men genom att verka för att AP-fonderna istället investerar våra pensionspengar på ett sätt som värnar om hållbar utveckling, kan vi verkligen göra skillnad”, säger Charlotte Lundqvist från Jordens Vänner som i år och för andra gången, tilldelar AP-fonderna det Svenska Greenwashpriset.

”Vi som lyfter frågan om AP-fondernas investeringar är små organisationer med begränsade resurser. Därför är det viktigt att fler personer engagera sig i kampen för miljö, klimaträttvisa och mänskliga rättigheter”, säger Oscar Barajas och uppmanar alla att engagera sig i någon av våra organisation som driver frågan samt skriva under anmälan. Skriv under här: https://www.vianmalerapfonderna.se

Vi som anmäler AP-fonderna är:

Afrikagrupperna, Amazon Watch Sverige, Divestera AP-fonderna, Kristna Fredsrörelsen, FIAN Sverige, Gudrun Schyman, ordförande för klimatnätverket Fria Pensionärer, Jordens Vänner och K.G. Hammar, f.d. ärkebiskop samt människorättsjuristen Parul Sharma.

#anmalapfonderna #vianmalerapfonderna

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter