I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile. Hon deltog bland annat på ett samtal som vår lokalgrupp i Eskilstuna arrangerade den 14 november.

Sandra Trafilaf tillhör Mapuchefolket. Hon är journalist, poet, folkbildare, aktivist och trebarnsmor.

Sandra var bara 8 år gammal när Augusto Pinochet år 1973 tog makten i landet. Men hon beskriver händelsen som helt avgörande i hennes liv. Inspirerad av sina föräldrar, som kämpade för urfolkens och arbetarnas rättigheter, engagerade hon sig politiskt redan som 13-åring.

Under diktaturen var Sandra del i den Patriotiska fronten Manuel Rodriguez (FPMR) och den 6 december 1984 fängslades hon efter en konfrontation med polis.
“Jag skadades av 2 kulor, en i bröstkorgen och en annan i magen, och anlände allvarligt skadad till militärsjukhuset. Där hölls jag kidnappad i cirka 20 dagar, och torterades. Jag satt 7 år i fängelse.”

Men kampen fortsatte även i fängelset där hon var talesperson för andra fängslade Rodriguister. I slutet av 1991, då 26 år gammal blev hon frisläppt och kunde utbilda sig till journalist.

Det sociala engagemanget var alltjämt starkt. Sandra engagerade sig bland annat i en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Chile, ANAMURI. En kvinnoorganisation för Chiles landsbygds- och urbefolkning. Där arbetade hon med folkbildning och höll kurser i kommunikation, historia och samhällsplanering.

Idag kämpar Sandra för de chilenska politiska fångarna, och för att uppmärksamma avsaknaden av verklig demokrati i dagens demokratiska Chile.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter