Digitaliseringen har bidragit till nya spännande arbetssätt för våra samarbetsorganisationer. Men den digitala tekniken har även inneburit många negativa konsekvenser och gett multinationella företag ökad makt och kontroll.

Fredagen den 8 oktober 2021 höll Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones del Campo (CLOC-LVC) ett Zoom-seminarium om digitaliseringen av jordbruket och dess inverkan för den biologiska mångfalden, det småskaliga och lokala jordbruket och mänskliga rättigheter.

För de stora jordbruksföretagen har digitaliseringen inneburit att de kan samla in värdefull data om mark och klimat och om konsumenters köpbeteende och preferenser. De övervakar även den lokala handeln och småbrukarnas situation och svårigheter för att kunna erbjuda dem nya tekniska lösningar, maskiner, växtgifter och genmodifierade fröer.

Dessvärre har dessa lösningar ofta mycket negativ påverkan på den biologiska mångfalden och i förlängningen på människors livsvillkor. De genmodifierade fröerna har framställts för att tåla starka bekämpningsmedel, vilka har förödande konsekvenser för människor och miljö. Eftersom företagen har patent på de dyra sterila fröerna tvingas småbrukare in i en beroendeställning som gör det allt svårare för småbrukare att leva av sitt jordbruk.

I dagsläget har fåtal multinationella företag (bland andra Bayer-Monsanto, Corteva och Syngenta-ChemChina) total kontroll över hela den globala livsmedelsproduktionen och kontrollerar så gott som all odlingsbar mark i världen.

Världens småbrukare, som står för 70 procent av världens livsmedelsproduktion, har däremot bara har tillgång till 25 procent av all odlingsbar mark. En utveckling som möjliggjorts tack vare digitaliseringen och en global politik som sätter de transnationella företagens vinst och intressen i fokus. Om detta och mycket mer behandlades under seminariet.

Agroekologiska skolor och digital organisering

CLOC-LVC består av ett 90-tal nationella organisationer från 18 länder i Latinamerika. De arbetar för att försvara det småskaliga jordbruket, förbättra livsvillkoren för urfolk och småbrukare och kämpar för alla människors rätt till hälsosam mat producerad med traditionella, hållbara och lokala jordbruksmetoder.

Ett led i deras arbete har varit att etablera agroekologiska skolor för unga småbrukare, Institutos de Agroecología Latinoamericanos (IALAS). Dessa skolor kombinerar teoretisk kunskap om det globala jordbrukssystemet och alternativa lösningar med praktisk kunskap om agroekologisk odling, utan växtgifter och i harmoni med naturen. Stor vikt läggs även vid att uppvärdera småbrukarens betydelse och uppmuntra de unga att stanna på landsbygden, att omsätta sina kunskaper i praktiken, och att utveckla den agroekologiska produktionen i sina respektive samhällen.

I dagsläget finns det tio skolor, i Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Kuba, Nicaragua, Paraguay och i Venezuela. Ytterligare två är under uppbyggnad. Det är bland annat dessa skolor som Latinamerikagrupperna, med ditt stöd, är med och finansierar.

Under Coronapandemin drabbades skolornas verksamhet hårt. Liksom vi tvingades de bli mer digitala i sitt arbete. Något som har medfört en del utmaningar men även öppnat upp för nya sätt att arbeta. Trots det deltog 1903 elever på skolorna under 2021. Av dessa var 71 procent kvinnor och 63 procent var under 30 år.

För att uppmärksamma skolornas viktiga arbete och bidrag i kampen för matsuveränitet arrangerades den 12 juni 2021 en digital festival med representanter från alla skolor. Det var en tillställning som öppnades med musik och olika kulturella aktiviteter för att därefter samla upp erfarenheter från de olika skolorna.

En av deltagarna Mario Urbina från Nicaragua berättar:
“När jag kom till skolan visste jag ingenting om agroekologi, det förändrade helt mitt sätt att tänka, nu uppmärksammar jag sådant som jag inte gjorde tidigare. Tack vare mina nyförvärvade kunskaper om konstbevattning, markvård, malangabaserad kompost och plantering av passionsfrukter kan jag nu förlita mig helt på min odling. Produktionen är 100 procent agroekologisk. Jag är nöjd med resultatet”.

Tiare Suazo från Chile beskriver utbildningen så här:
”Utbildningen skiljer sig från andra som erbjuds av det patriarkala, kapitalistiska systemet. Speciellt uppfylldes jag av alla kvinnors kampglöd. Som biodlare som jag är har jag implementerat agroekologisk kunskap”.

Festivalen var den första i sitt slag och ett exempel på hur den ökade digitaliseringen öppnat upp för nya sätt att organisera oss i kampen för en rättvis och hållbar värld!

Bli månadsgivare

Som månadsgivare är du med och stödjer dessa skolor. Bli månadsgivare idag och stöd kampen för matsuveränitet!
Gå in på: www.latinamerikagrupperna.se/bli-manadsgivare/

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter