Digitaliseringen har bidragit till nya spännande arbetssätt för våra samarbetsorganisationer. Men den digitala tekniken har även inneburit många negativa konsekvenser och gett multinationella företag ökad makt och kontroll.
Fredagen den 8 oktober 2021 höll Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones del Campo (CLOC-LVC) ett Zoom-seminarium om digitaliseringen av jordbruket och dess inverkan för den biologiska mångfalden, det småskaliga och lokala jordbruket och mänskliga rättigheter.
För de stora jordbruksföretagen har digitaliseringen inneburit att de kan samla in värdefull data om mark och klimat och om konsumenters köpbeteende och preferenser. De övervakar även den lokala handeln och småbrukarnas situation och svårigheter för att kunna erbjuda dem nya tekniska lösningar, maskiner, växtgifter och genmodifierade fröer.
Dessvärre har dessa lösningar ofta mycket negativ påverkan på den biologiska mångfalden och i förlängningen på människors livsvillkor. De genmodifierade fröerna har framställts för att tåla starka bekämpningsmedel, vilka har förödande konsekvenser för människor och miljö. Eftersom företagen har patent på de dyra sterila fröerna tvingas småbrukare in i en beroendeställning som gör det allt svårare för småbrukare att leva av sitt jordbruk.
I dagsläget har fåtal multinationella företag (bland andra Bayer-Monsanto, Corteva och Syngenta-ChemChina) total kontroll över hela den globala livsmedelsproduktionen och kontrollerar så gott som all odlingsbar mark i världen.
Världens småbrukare, som står för 70 procent av världens livsmedelsproduktion, har däremot bara har tillgång till 25 procent av all odlingsbar mark. En utveckling som möjliggjorts tack vare digitaliseringen och en global politik som sätter de transnationella företagens vinst och intressen i fokus. Om detta och mycket mer behandlades under seminariet.
Agroekologiska skolor och digital organisering
CLOC-LVC består av ett 90-tal nationella organisationer från 18 länder i Latinamerika. De arbetar för att försvara det småskaliga jordbruket, förbättra livsvillkoren för urfolk och småbrukare och kämpar för alla människors rätt till hälsosam mat producerad med traditionella, hållbara och lokala jordbruksmetoder.
Ett led i deras arbete har varit att etablera agroekologiska skolor för unga småbrukare, Institutos de Agroecología Latinoamericanos (IALAS). Dessa skolor kombinerar teoretisk kunskap om det globala jordbrukssystemet och alternativa lösningar med praktisk kunskap om agroekologisk odling, utan växtgifter och i harmoni med naturen. Stor vikt läggs även vid att uppvärdera småbrukarens betydelse och uppmuntra de unga att stanna på landsbygden, att omsätta sina kunskaper i praktiken, och att utveckla den agroekologiska produktionen i sina respektive samhällen.
I dagsläget finns det tio skolor, i Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Kuba, Nicaragua, Paraguay och i Venezuela. Ytterligare två är under uppbyggnad. Det är bland annat dessa skolor som Latinamerikagrupperna, med ditt stöd, är med och finansierar.
Under Coronapandemin drabbades skolornas verksamhet hårt. Liksom vi tvingades de bli mer digitala i sitt arbete. Något som har medfört en del utmaningar men även öppnat upp för nya sätt att arbeta. Trots det deltog 1903 elever på skolorna under 2021. Av dessa var 71 procent kvinnor och 63 procent var under 30 år.
För att uppmärksamma skolornas viktiga arbete och bidrag i kampen för matsuveränitet arrangerades den 12 juni 2021 en digital festival med representanter från alla skolor. Det var en tillställning som öppnades med musik och olika kulturella aktiviteter för att därefter samla upp erfarenheter från de olika skolorna.
En av deltagarna Mario Urbina från Nicaragua berättar:
“När jag kom till skolan visste jag ingenting om agroekologi, det förändrade helt mitt sätt att tänka, nu uppmärksammar jag sådant som jag inte gjorde tidigare. Tack vare mina nyförvärvade kunskaper om konstbevattning, markvård, malangabaserad kompost och plantering av passionsfrukter kan jag nu förlita mig helt på min odling. Produktionen är 100 procent agroekologisk. Jag är nöjd med resultatet”.
Tiare Suazo från Chile beskriver utbildningen så här:
”Utbildningen skiljer sig från andra som erbjuds av det patriarkala, kapitalistiska systemet. Speciellt uppfylldes jag av alla kvinnors kampglöd. Som biodlare som jag är har jag implementerat agroekologisk kunskap”.
Festivalen var den första i sitt slag och ett exempel på hur den ökade digitaliseringen öppnat upp för nya sätt att organisera oss i kampen för en rättvis och hållbar värld!
Bli månadsgivare
Som månadsgivare är du med och stödjer dessa skolor. Bli månadsgivare idag och stöd kampen för matsuveränitet!
Gå in på: www.latinamerikagrupperna.se/bli-manadsgivare/